Nyhedsartikel

Restauranter efterlyser ambitioner for genbrug af takeaway-skrald

Ritzau

Pizzaæsker, to go-kopper og foliebakker skal kunne bruges igen og igen og igen. Det kræver et nationalt genbrugssystem for takeawayemballage.

Sådan lyder det fra en samlet front af interessenter, der i et åbent brev til landets politikere opfordrer til at sætte skub i udviklingen af et sådant system.

Det skriver miljøorganisationen Plastic Change, der sammen med blandt andet Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Erhverv, Danmarks Restauranter og Caféer, Horesta og Forbrugerrådet Tænk har underskrevet brevet.

Jeppe Møller-Herskind, der er kommerciel direktør i Horesta, siger til Ritzau, at brancheorganisationen har underskrevet, da man gerne vil være med til at tage ansvar for en bedre verden og fremme den bæredygtige omstilling.

“Vi kan være en forgangsbranche og være med til at bære udviklingen. Ligesom vi også har set med bryggerierne og detailhandlen, som lavede Dansk Retursystem”, siger han.

Han understreger, at blandt andet Horestas ønske er at nå samme sted hen, som detailhandlen og bryggerierne er.

“Men her vil det være logistisk en meget, meget tung proces. Så medmindre vi får noget hjælp, så er der langt til mål”, siger han til spørgsmålet, om hvorvidt branchen ikke selv kan facilitere et genbrugssystem for takeawayemballage.

Sidste år fandt Danmarks Naturfredningsforening under sin affaldsindsamling 400.000 stykker engangsemballage i naturen. Det viser, at det er nødvendigt, at politikerne sikrer en landsdækkende løsning.

Det vil skåne naturen, siger miljøpolitisk chefrådgiver Mette Ranfelt.

“Vi ved, at der er langt mindre sandsynlighed for, at emballagen havner i naturen, hvis vi har et genbrugssystem, hvor emballagen tages retur, rengøres og sættes tilbage på markedet.”

Samtidig bruges der færre ressourcer på at producere emballage til genbrug end på at producere engangsemballage.

“Engangsemballage er et kæmpe ressourcespild, fordi den kun bruges fem til ti minutter, før den ender som affald. Genbrug kan rotere igen og igen”, siger Mette Ranfelt.

Også spisestederne Sticks’n’Sushi og Jespers Torvekøkken er blandt afsenderne af brevet.

For godt et år siden indgik et bredt flertal i Folketinget en politisk aftale om at lægge ansvar for håndtering af emballage over på producenterne. Modtagelsen af aftalen var en blandet pose bolsjer.

Plastic Change roste visionen om at reducere de samlede emballagemængder, men sagde også, at aftalen var for langsommelig og ikke ambitiøs nok, lød det dengang.

Ulrich Bang, der er underdirektør for klima, energi og miljø i Dansk Erhverv, påpeger, at man er klar over, at der er krav om genbrug af takeawayemballager på vej.

“Derfor er der behov for, at vi udvikler de gode genbrugsløsninger allerede nu. Det kræver inddragelse af alle led i værdikæden”, lyder det.

/ritzau/

Foto: Per Folkver/Politiken/Ritzau Scanpix

Læs også

01.12.23

PLO freder forgyldt vagtlæge efter intern undersøgelse

PLO-Nordjylland har på baggrund af en intern undersøgelse fredet en vagtlæge, der har tjent 2,4 millioner kroner på videokonsultationer. Politikere retter kritik af forløbet.   PLO freder forgyldt vagtlæge i Region Nordjylland, efter at lægernes fagforening selv har foretaget en undersøgelse af, om én vagtlæge har misbrugt det højere honorar for videokonsultationer.   Undersøgelsen blev…

Læs mere
30.11.23

Meny stopper salg af truede ål

Det er ikke længere muligt at fiske en ål op fra køledisken i dagligvarebutikken MENY. Dagligvarekoncernen Dagrofa bekræfter nemlig over for Radio4, at man har droppet salget af ål. – Det er korrekt, at vi har besluttet at stoppe med salg af ål i MENY, konstaterer Dagrofa og tilføjer: – MENY består delvis af Dagrofa-ejede…

Læs mere
30.11.23

Forbrugerrådet om influencer-pakkekalender: “Under al kritik”

En pakkekalender fra 12 af danske influencere bliver markedsført med en værdi på 1.300 kr. Men pakkekalenderen møder kraftig kritik og Forbrugerrådet TÆNK kalder det vildledende markedsføring. Flere danske børn kan ende med at få en skuffende start på december måned. I hvert fald hvis de eller deres forældre har købt pakkekalderen ‘Juletuben’, en pakkekalender…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet