Rigsdagsmedlem om den politiske situation i Sverige efter statsminister Stefan Löfven er gået af: “Den er besværlig”

STOCKHOLM, SWEDEN - JUNE 28: Swedish Prime Minister Stefan Lofven announces his resignation after losing no-confidence vote in the parliament on June 28, 2021 in Stockholm, Sweden. Atila Altuntas / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM

Skrevet af

29. juni 2021

Mandag har den svenske statsminister, Stefan Löfven, meddelt, at regeringen i Sverige går af, men der bliver ikke udskrevet valg. Dermed skal de 349 medlemmer i Riksdagen forsøge at danne en ny regering.

Den svenske regeringskrise brød løs for en uge siden, da socialistiske Vänsterpartiet trak sin støtte til Stefan Löfvens regering. Det skete, efter at regeringen lavede en aftale med de to borgerlige partier Centerpartiet og Liberalerna om en delvis liberalisering af udlejningspriserne på boliger. Det hele endte i en mistillidsafstemning i Riksdagen sidste mandag, som Stefan Löfven tabte, og det gav ham en uge til at gå af eller trykke på valgknappen. Det endte med, at han gik af.

Niels Paarup Petersen er Rigsdagsmedlem for Centerpartiet i Sverige.

– Hvordan vil du beskrive den politiske situation i Sverige lige nu?

“Besværlig vil jeg sige”

Det var afgørende for Stefan Löfven er, at Vänsterpartiet og Centerpartiet kunne finder fælles fodslag. Det lykkedes ikke, Det stod klart i weekenden, hvor partierne kom med hvert sit forslag på en løsning, men det lykkedes ikke at nå til enighed.

– Hvad skyldtes uenigheden?

“Vi er uenige om, hvad man skal gøre, for at der skal bygges flere boliger, og fra regeringen startede har de sagt, at den løsning, som vi havde, den ville de ikke acceptere, når den blev lagt frem. Nu er den ikke lagt frem endnu, men de valgte alligevel at trække støtten. Og det var ikke, hvad de havde sagt fra starten. Vi er forsøgt at komme med kompromisforslag, men de er blevet afvist, og derfor faldt statsministeren. Derfor prøver vi nu at finde på nogle nye løsninger”, siger Niels Paarup Petersen, rigsdalsmedlem for Centerpartiet i Sverige.

– Er der ikke større problemer end boliger, I skal tage jer af nu?

“Jo. Hvad kan man finde for løsninger for at skabe en regering, der har nok støtte for at kunne komme igennem en afstemning i Riksdagen. Det er egentlig det, der er spørgsmålet. Og hvad kræves der for, at man kan lave sådan en aftale”, siger han.

Nu handler det om hvem der kan samle 175 mandaters opbakning. Og det kan gå hen og blive en lang proces.

“Riksdagens formand har ansvaret for at lede processen fremad. Han kalder de forskellige partier til møde de kommende dage og spørger, hvad tror I, der kan lade sig gøre, og så prøver han ud fra det at finde en løsning, der er mulig at lægge frem. Og det kommer han nærmest med garanti ikke til at lykkes med i hvert fald ikke i første eller anden runde. Der er max fire runder i alt. Og man er ikke en god forhandler, hvis man tager det første bud. Så der kommer til at gå nogle runder uanset hvad. Så spørgsmålet er, om der er tilstrækkeligt meget pres på nogle partier i tredje runder til at de vil flytte sig”, siger Niels Paarup Petersen, der er Rigsdagsmedlem for Centerpartiet i Sverige til Radio4 Morgen.

– Hvornår er der en ny statsminister i Sverige?

“Så gætter jeg på, at det bliver den 3. september”, siger han.

Hør interviewet med Niels Paarup Petersen, der er Rigsdagsmedlem for Centerpartiet i Sverige, her:

Afspiller nu

NOTESBOGEN

03:10
04:05