Nyhedsartikel

Russerne forsøger at skræmme Sverige og Finland fra Nato-medlemsskab

Anne Sofie Feld
REDAKTIONEN@RADIO4.DK

 

Rusland truer Sverige og Finland med at opruste militært ved de to landes grænser, hvis de melder sig ind i Nato.

Men der er ikke meget, Rusland kan gøre ved situationen, siger Anders Puck Nielsen, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

”Det er et strategisk nederlag for Rusland, hvis Sverige og Finland kommer med. Og nu prøver de (red. Rusland) så på forskellig vis at undgå det, men der er ikke så meget, de reelt kan gøre ved det,” siger han.

 

I går holdt de to landes statsministre, Magdalena Andersson fra Sverige og Sanna Marin fra Finland, møde om den sikkerhedspolitiske situation i deres lande i den svenske hovedstad Stockholm.

Bagefter holdt de et fælles pressemøde, hvor de gav udtryk for, at de snart vil beslutte, om de vil melde sig ind i forsvarsalliancen.

På pressemødet sagde Sanna Marin, at finnerne vil tage beslutningen om et muligt Nato-medlemskab i løbet af de kommende uger.

Et russisk selvmål

Militæranalytiker Anders Puck Nielsen mener, at Ruslands invasion af Ukraine er en stor strategisk fejl, fordi den har skubbet Sverige og Finland tættere på Nato.

”Det er et kæmpe strategisk selvmål af Rusland, at de har formået at få Sverige og Finland til nu at være så tæt på at søge om Nato-medlemskab. De har virkeligt dummet sig, for Rusland kommer helt klart til at stå dårligere i Østersøregionen,” siger han.

Den tidligere russiske præsident Dmitrij Medvedev har advaret om, at det kan komme på tale at placere atomvåben i det baltiske område i Østersøen, hvis Sverige og Finland melder sig ind i Nato.

Foto: Paul Wennerholm/TT/Ritzau Scanpix

 

Læs også

30.06.22

Bertelsen og ni embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen

Embedsmænd fra ministerier, styrelse og Rigspolitiet har begået tjenesteforseelser og kan drages til ansvar. Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, og ni andre embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen. Det drejer sig om embedsmænd i Justitsministeriet, i det daværende Miljø- og Fødevareministerium, i Rigspolitiet og i Fødevarestyrelsen. Det fremgår af Minkkommissionens endelige beretning, der fylder næsten…

Læs mere
30.06.22

Mette Frederiksens udtalelser var “groft vildledende”, og Barbara Bertelsen kan drages til ansvar i minksag

Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, kan drages til ansvar i minksagen, erfarer flere medier fra Minkkommissionens beretning. Beretningen er blevet præsenteret for Granskningsudvalget i Folketinget torsdag formiddag. Beretningen offentliggøres først i eftermiddag. Kommissionen konkluderer ifølge Politikens oplysninger, at Barbara Bertelsen har begået “tjenesteforseelse af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger…

Læs mere
30.06.22

Minkavler ser frem til rapport: Jeg håber aldrig det sker for andre

I dag udkommer en længe ventet rapport fra Minkkommissionen, der har undersøgt forløbet i november 2020, hvor regeringen meldte ud, at alle mink skulle aflives. Noget der viste sig ikke at være lovhjemmel til. Ann-Mona Kulsø Larsen er tidligere minkavler på en farm lidt uden for Næstved og formand for Sjællands Pelsdyravlerforening, og hun glæder…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet