Nyhedsartikel

Russerne forsøger at skræmme Sverige og Finland fra Nato-medlemsskab

Anne Sofie Feld
REDAKTIONEN@RADIO4.DK

 

Rusland truer Sverige og Finland med at opruste militært ved de to landes grænser, hvis de melder sig ind i Nato.

Men der er ikke meget, Rusland kan gøre ved situationen, siger Anders Puck Nielsen, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

”Det er et strategisk nederlag for Rusland, hvis Sverige og Finland kommer med. Og nu prøver de (red. Rusland) så på forskellig vis at undgå det, men der er ikke så meget, de reelt kan gøre ved det,” siger han.

 

I går holdt de to landes statsministre, Magdalena Andersson fra Sverige og Sanna Marin fra Finland, møde om den sikkerhedspolitiske situation i deres lande i den svenske hovedstad Stockholm.

Bagefter holdt de et fælles pressemøde, hvor de gav udtryk for, at de snart vil beslutte, om de vil melde sig ind i forsvarsalliancen.

På pressemødet sagde Sanna Marin, at finnerne vil tage beslutningen om et muligt Nato-medlemskab i løbet af de kommende uger.

Et russisk selvmål

Militæranalytiker Anders Puck Nielsen mener, at Ruslands invasion af Ukraine er en stor strategisk fejl, fordi den har skubbet Sverige og Finland tættere på Nato.

”Det er et kæmpe strategisk selvmål af Rusland, at de har formået at få Sverige og Finland til nu at være så tæt på at søge om Nato-medlemskab. De har virkeligt dummet sig, for Rusland kommer helt klart til at stå dårligere i Østersøregionen,” siger han.

Den tidligere russiske præsident Dmitrij Medvedev har advaret om, at det kan komme på tale at placere atomvåben i det baltiske område i Østersøen, hvis Sverige og Finland melder sig ind i Nato.

Foto: Paul Wennerholm/TT/Ritzau Scanpix

 

Læs også

07.12.22

Folkeskole må vælge: Frysende elever eller dårligt indeklima

Når valget står mellem at holde varmen eller holde et godt indeklima, så er skoleleder på Espergærde Skole i Nordsjælland, Andreas Elkjær, ikke i tvivl – han vælger varmen. Valget er opstået, efter at skolen har skruet temperaturen ned på 19 grader. Samtidigt er skolens lokaler så gamle, at hvis de bruger ventilationsanlægget ryger temperaturen…

Læs mere
07.12.22

De skal lære at elske hinanden – ellers dør deres regering

Jakob Ellemann-Jensen og Mette Frederiksen er klar over, at de kommer til at begå løftebrud, hvis de går i regering sammen. Det forbereder de nu vælgerne på. Det skal siges til Jakob Ellemann-Jensens ros, at han er ærlig om sit opsigtsvækkende kursskifte, hvis han ender med at føre Venstre i regering med ærkefjenden: Socialdemokratiet. ”Lad…

Læs mere
06.12.22

Møgluder og homosvin: Hadbeskeder i gymnasiernes blå bog

Det er ikke med glæde, at man mindes sin tid på gymnasiet, hvis den blå bog er fyldt med ord som ”dildo-tøs”, ”homo-svin”, ”rundetrunte” og ”møg-luder”. Men sådan er skæbnen for flere elever. Det viser en undersøgelse fra Kvinfo, der er Danmarks videnscenter for køn og ligestilling. En af dem, for hvem den blå bog…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet