Nyhedsartikel

Russerne forsøger at skræmme Sverige og Finland fra Nato-medlemsskab

Anne Sofie Feld
REDAKTIONEN@RADIO4.DK

 

Rusland truer Sverige og Finland med at opruste militært ved de to landes grænser, hvis de melder sig ind i Nato.

Men der er ikke meget, Rusland kan gøre ved situationen, siger Anders Puck Nielsen, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

”Det er et strategisk nederlag for Rusland, hvis Sverige og Finland kommer med. Og nu prøver de (red. Rusland) så på forskellig vis at undgå det, men der er ikke så meget, de reelt kan gøre ved det,” siger han.

 

I går holdt de to landes statsministre, Magdalena Andersson fra Sverige og Sanna Marin fra Finland, møde om den sikkerhedspolitiske situation i deres lande i den svenske hovedstad Stockholm.

Bagefter holdt de et fælles pressemøde, hvor de gav udtryk for, at de snart vil beslutte, om de vil melde sig ind i forsvarsalliancen.

På pressemødet sagde Sanna Marin, at finnerne vil tage beslutningen om et muligt Nato-medlemskab i løbet af de kommende uger.

Et russisk selvmål

Militæranalytiker Anders Puck Nielsen mener, at Ruslands invasion af Ukraine er en stor strategisk fejl, fordi den har skubbet Sverige og Finland tættere på Nato.

”Det er et kæmpe strategisk selvmål af Rusland, at de har formået at få Sverige og Finland til nu at være så tæt på at søge om Nato-medlemskab. De har virkeligt dummet sig, for Rusland kommer helt klart til at stå dårligere i Østersøregionen,” siger han.

Den tidligere russiske præsident Dmitrij Medvedev har advaret om, at det kan komme på tale at placere atomvåben i det baltiske område i Østersøen, hvis Sverige og Finland melder sig ind i Nato.

Foto: Paul Wennerholm/TT/Ritzau Scanpix

 

Læs også

26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere
23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet