Nyhedsartikel

Russerne forsøger at skræmme Sverige og Finland fra Nato-medlemsskab

Anne Sofie Feld
REDAKTIONEN@RADIO4.DK

 

Rusland truer Sverige og Finland med at opruste militært ved de to landes grænser, hvis de melder sig ind i Nato.

Men der er ikke meget, Rusland kan gøre ved situationen, siger Anders Puck Nielsen, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

”Det er et strategisk nederlag for Rusland, hvis Sverige og Finland kommer med. Og nu prøver de (red. Rusland) så på forskellig vis at undgå det, men der er ikke så meget, de reelt kan gøre ved det,” siger han.

 

I går holdt de to landes statsministre, Magdalena Andersson fra Sverige og Sanna Marin fra Finland, møde om den sikkerhedspolitiske situation i deres lande i den svenske hovedstad Stockholm.

Bagefter holdt de et fælles pressemøde, hvor de gav udtryk for, at de snart vil beslutte, om de vil melde sig ind i forsvarsalliancen.

På pressemødet sagde Sanna Marin, at finnerne vil tage beslutningen om et muligt Nato-medlemskab i løbet af de kommende uger.

Et russisk selvmål

Militæranalytiker Anders Puck Nielsen mener, at Ruslands invasion af Ukraine er en stor strategisk fejl, fordi den har skubbet Sverige og Finland tættere på Nato.

”Det er et kæmpe strategisk selvmål af Rusland, at de har formået at få Sverige og Finland til nu at være så tæt på at søge om Nato-medlemskab. De har virkeligt dummet sig, for Rusland kommer helt klart til at stå dårligere i Østersøregionen,” siger han.

Den tidligere russiske præsident Dmitrij Medvedev har advaret om, at det kan komme på tale at placere atomvåben i det baltiske område i Østersøen, hvis Sverige og Finland melder sig ind i Nato.

Foto: Paul Wennerholm/TT/Ritzau Scanpix

 

Læs også

27.03.23

Ni ud af ti får nej til vaccine-erstatning

Langt de fleste, der søger erstatning for helbredsskader efter covid19-vaccine, får afslag. Hos Patienterstatningen har 109 ansøgere fået erstatning, mens 1080 er blevet afslået. Afslagene skyldes oftest, at de faglige eksperter hos Patienterstatning ikke ser tilstrækkeligt bevis for, at det givne helbredsproblem skyldes vaccinen. Theresa Dam Andersen er advokat og partner hos LRP Advokater i…

Læs mere
26.03.23

Slut med graffiti, øl og skrald på gaden i England

Det offentlige rum skal se pænere ud i England. Det skal for eksempel være slut med at kaste skrald, tyggegummi eller cigaretskodder på gaden, og der skal ikke drikkes øl, når man venter på bussen eller besøger et krigsmindesmærke. Landets konservative premierminister, Rishi Sunak, vil introducere nye love i et forsøg på at slå ned…

Læs mere
25.03.23

Moderaterne har fået ungdomsparti og ser stort på nye meningsmålinger

Moderaterne i dag vedtaget at stifte et ungdomsparti Unge Moderater. Hidtil har partiet haft en ungdomsafdeling, som Ellen Emilie Mindegaard-Müllertz og Max Manøe Bjerregaard har stået i spidsen for. De skal også stå for at omdanne ungdomsafdelingen til et ungdomsparti frem mod næste årsmøde. Med et ungdomsparti kan der søges økonomisk støtte fra Dansk Ungdoms…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet