Nyhedsartikel

Selvopladelig pacemaker kan forbedre hjertepatienters livskvalitet

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Der er godt nyt på vej til patienter med en pacemaker, som hjælper hjertet med at slå normalt. Forskere har nemlig udviklet en mini-generator, der kan levere strøm til pacemakere hele patientens liv, uden at pacemakeren skal skiftes.

“Det vil betyde rigtig meget at kunne undgå at skifte pacemakere på patienterne. De kommer ind ca. hvert tiende år og skal skifte pacemakeren ud, og hver gang man opererer dem, påfører man dem risiko for blandt andet infektion, som kan være meget alvorligt”, siger Sam Riahi, som blandt andet er overlæge på Hjertemedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital, og sammen med folk fra Institut for Energi på Aalborg Universitet har udviklet dette nye livslange batteri.

Batteriet, der bruges nu om dage har en begrænset levetid, og derfor er det nødvendigt at operere patienterne, når batteriet skal skiftes. Men det vil den nye opfindelse ændre på.

“Det er et apparat, som bruger hjertets bevægelse til at generere strøm, og på den måde kan levere strøm til pacemakeren, så længe hjertet slår. Og det slår hele tiden, hvis man er i live. Så det er en evighedsmaskine, så længe hjertet slår,” siger han til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med Sam Riahi, som blandt andet er overlæge på Hjertemedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital, og sammen med folk fra Institut for Energi på Aalborg Universitet har udviklet det nye livslange batteri, her:

Tal fra Hjerteforeningen viser, at cirka 4.500 danskere hvert år har behov for at få indopereret en pacemaker, der hjælper til normal hjerterytme. Lægerne indopererer den lige under huden på venstre side af brystkassen, lidt under kravebenet. Derfra går der ledninger til hjertet via de blodkar, der fører blodet tilbage til hjertet.

En af dem, der lever med en pacemaker er Nanna Frederiksen på 28 år, som er pædagog. Hun bærer sin pacemaker lidt anderledes end andre, nemlig under ribbenene frem for lidt under kravebenet. Og hun vil meget gerne have en pacemaker med et andet batteri, end det der er nu.

“Det lyder mega fedt, at skulle undgå en masse operationer i fremtiden. Det ville hjælpe rigtig meget at vide, at jeg ikke skal ind og opereres. Jeg skal have min skiftet hvert 6. år som det er nu,” siger hun til Radio4.

Nanna Frederiksen har haft pacemakeren i 12 år og har allerede fået skiftet den ud én gang på grund af batteriet.

“Det er aldrig rart at skulle sygemelde sig pga. noget, man ikke selv kan styre, så det har været lidt halvirriterende. Jeg må ikke bære over fire kilo i en måned, og det er svært, når man arbejder i en børnehave,” siger hun.

“Det irriterer mig, for hver gang jeg er inde og få den tjekket (en gang om året, red.), så er det første jeg spørger om, hvor lang tid, der er tilbage. Det trigger mig, at jeg ved, at nu er der tre år til, nu er der to år til, så det rammer mig psykisk på den måde.”

Hør interviewet med Nanna Frederiksen, som er 28 år, pædagog og har en pacemaker, her:

Men hun må formentligt vente lidt endnu før batteriet er klar til brug.

“Vi håber, at der vil være en om 8-10 år, men det er bedst at vide, at det virker, og at det er afprøvet. Jeg er sikker på, at det vil lykkes på et eller andet tidspunkt,” siger Sam Riahi, som blandt andet er overlæge på Hjertemedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital, og sammen med folk fra Institut for Energi på Aalborg Universitet har udviklet dette nye livslange batteri.

Nanna Frederiksen, som har en pacemaker, ser frem til det.

“Det ville være rart. Jeg render altid rundt med det i baghovedet, om det er til næste kontrol, at de siger, at der kun er et halvt år til. Så det ville hjælpe mig rigtig meget,” siger hun.

Hun forstår godt, at der går noget tid, før hun kan erstatte sin pacemaker med én, der virker hele livet.

“Det er mange år, men man skal være helt sikker på at det fungerer, så det giver mening. Jeg tager gerne én operation, for at jeg kan undgå det resten af mit liv,” siger hun.

Foto: Aj Photo/Science Photo Library/Ritzau Scanpix

Læs også

07.06.23

Venstre: Regeringen vil ikke have skærmforbud

Børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye, vil ændre loven, så børn ikke eksponeres for skærme i dagtilbuddene. Men regeringen vil ikke indføre et skærmforbud, siger Venstres børneordfører. “Der bliver ikke tale om et skærmforbud. Socialdemokratiet, vores regeringspartner, ønsker heller ikke et forbud.” Sådan siger Venstres børne- og undervisningsordfører, Anni Matthiesen, til Radio4. Mandag meldte børne- og…

Læs mere
04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet