SF afviser at ændre kviklånslov: Loven er god

Det danske fodboldlandshold træner i Telia Parken inden landskampen mod Schweiz. Her går Thomas Delaney ind på træningsbanen, d. 11/10 2019.

Skrevet af

20. august 2020

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) vil gerne kigge på en eventuel lempelse af den såkaldte kviklånslov, der trådte i kraft den 1.juli, og som i dag har ført til, at Arbejdernes Landsbank har trukket sig som sponsor for det danske fodboldherrelandshold. Det kræver dog opbakning fra aftalekredsen, lød det fra erhvervsministeren tidligere på ugen, men selv samme aftalekreds afviser nu. Lisbeth Bech Nielsen, der sidder med i aftalekredsen for SF, afviser at ændre på loven.

”Det er hensigten med loven, nemlig at på trøjer eller i reklameøjemed skal de to ting (forbrugslånsvirksomhed og spillevirksomhed, red.) ikke optræde sammen. Alle partier var enige om det, da vi lavede loven. Vi ville sætte en stopper for den kobling med at låne penge og at spille. Vi ved, der er et stigende problem med ludomani, vi ved, at der et stigende problem med spilafhængighed blandt unge mennesker, og det var meningen med loven. Derfor kan jeg ikke forstå, at nogle af mine kolleger ser ud til at ville åbne loven op igen. Det var faktisk meningen med loven. Specielt inden for idræt, der henvender sig til børn og unge. Der skal vi ikke have den kobling. Vi er ikke åbne for at ændre loven, fordi det her var faktisk meningen,” siger Lisbeth Bech Nielsen til ’Sportsugen’ på Radio4.

Simon Kollerup sagde tidligere på ugen i en skriftlig udtalelse, som Radio4 har modtaget, følgende:

”For regeringen har det været vigtigt at undgå et uhensigtsmæssigt samspil mellem spilreklamer og udbydere af kviklån, der kan fange særligt unge og udsatte i en ond gældscirkel. Derfor lavede vi aftalen om kviklån med et bredt flertal af Folketingets partier. Jeg har nu noteret mig Forbrugerombudsmandens konklusion, som jeg kan forstå, at der er forskellige holdninger til. I regeringen er vi åbne over for at finde en løsning på sportstrøjer, men det kræver selvfølgelig opbakning i aftalekredsen.”

Den opbakning afviser SF altså at give.

”Det vil SF ikke, for det her var meningen med loven. Vi vil have sat en stopper for koblingen mellem at spille og at låne penge. […] Loven er klar, og der står et flertal af Folketingets partier bag det. Det her var meningen med loven. SF ønsker ikke at ændre loven, for vi synes det er en god lov,” siger Lisbeth Bech Nielsen med hentydning til, at Dansk Boldspil Union har opfordret til, at loven skal laves om.

Arbejdernes Landsbank fortalte torsdag til Radio4 Morgen, at banken vælger at trække sit sponsorat af det danske fodboldherrelandshold, da bankens tolkning er, at det vil være ulovligt for dem at sponsorere landsholdet, samtidig med, at landsholdet har Danske Spils Oddset som sponsor. Kviklånsloven forbyder virksomheder, der tilbyder forbrugslån, at reklamere samtidig med en spillevirksomhed.

Dansk Boldspil Union, der faciliterer landsholdet, har bedt Forbrugerombudsmanden om forhåndsgodkendelse til sponsoratet. I svaret, som Radio4 har fået aktindsigt i, afviser Forbrugerombudsmanden at godkende sponsoratet inden for lovens rammer. Forbrugerombudsmanden skriver i forhåndsbeskeden:

”Det vil efter Forbrugerombudsmandens opfattelse være i strid med forbuddet i markedsføringslovens § 11 b, hvis der på landholdets træningstøj både markedsføres et logo for Arbejdernes Landsbank og et logo for Oddset. Det vil også være i strid med forbuddet, hvis der på en pressevæg vises et logo for Arbejdernes Landsbank og et logo for Oddset, således som det fremgår af det foto, I har sendt. Det vil endvidere være en overtrædelse af forbuddet, hvis fx et logo for Oddset markedsføres på træningstøj, mens et logo for en forbrugslånsvirksomhed samtidigt er synligt på pressevæggen”.

Det er blandt andet den besked, der har fået Arbejdernes Landsbank til at træffe beslutningen om at trække sit sponsorat.

Lyt til ‘Sportsugen’ her eller som podcast:

Afspiller nu

PORTRÆTALBUM

15:05
17:00