Nyhedsartikel

SF kræver politisk handling og undersøgelse af krænkende adfærd i Forsvaret

Susanne Diekema
sudi@radio4.dk

Der er behov for politisk handling, hvis problemer med krænkelser i Forsvaret skal løses, mener SF’s forsvarsordfører Anne Valentina Berthelsen.

– Jeg har stor tillid til Forsvarets ledelse. De er rigtigt dygtige. Men det er bare rigtig tydeligt, at seksuelle krænkelser og overgreb i Forsvaret sker i stort omfang, og de bliver ikke håndteret, som de skal, siger hun. Det siger hun, efter at TV2 i en dokumentar har afdækket krænkende seksuel adfærd. Her står 11 kvinder frem og fortæller om deres oplevelser med krænkende adfærd i Forsvaret, og hvordan de er håndteret.

SF’s forsvarsordfører Anne Valentina Berthelsen peger på, at det er forgået i flere år, uden at der er sket noget i Forsvaret. Derfor kræver SF en handleplan om ligestilling i Forsvaret, som skal være en del af det nye forsvarsforlig, der snart skal forhandles.

– Det bliver nødvendigt at lave en handleplan, der kommer til at indeholde – hvis det står til SF – alt lige fra opgør med seksuelle krænkelser og overgreb og værktøjer til det, men også bredere ligestilling i Forsvaret, siger Anne Valentina Berthelsen der også mener, at der er behov for en uafhængig undersøgelse af omfanget af seksuelle krænkelser i Forsvaret.

Arbejdsmarkedsordfører i Venstre, Anne Honoré Østergaard, bakker en undersøgelse op og mener også der skal ske noget politisk.

– Når vi ikke kender problemets omfang, så er det svært at løse det, siger hun og sammenligner det med Norge, hvor de lavede en omfattende undersøgelse af krænkende adfærd i Norges forsvar.

Hør blandt andet vores nyheder klokken 14.

Læs også

30.03.23

Offentlig hjælp til abortturisme: “Dybt problematisk, at man rådgiver på den måde”

Ansatte i det danske sundhedsvæsen har i flere tilfælde videregivet oplysninger om abortmuligheder i andre lande til kvinder, der har fået afvist at få en abort i Danmark. Dybt problematisk, lyder kritikken.  Det er “fuldstændig uacceptabelt,” at ansatte i det danske sundhedsvæsen i flere tilfælde har været villige til at vejlede kvinder om, hvordan de…

Læs mere
30.03.23

Murermester ser intet behov for at fjerne nøgenkalender – Organisation opfordrer til påbud

Hvis en virksomhed har nøgne kvinder i form af kalendere eller plakater hængende, så skal det give et påbud, når Arbejdstilsynet kommer forbi. Sådan lyder opfordringen fra organisationen Byggeriets Samfundsansvar, der én gang for alle vil gøre op med den slags billeder i skurvogne og på byggeriets arbejdspladser. Men den opfordring giver murermester Henrik Alfred Lund fra…

Læs mere
30.03.23

Sundhedsansatte vejleder danske kvinder i at omgå abortloven

Ansatte i det danske sundhedsvæsen har i flere tilfælde været villige til at vejlede kvinder om, hvordan de skaffer sig adgang til aborter, som kvinderne ikke kan få efter dansk lovgivning.  Opdateret kl. 11.20 med svar fra Region Midtjylland. I flere tilfælde har ansatte i det danske sundhedsvæsen stået klar til at vejlede kvinder om,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet