Nyhedsartikel

SF positive over for lov om 1,5 meters afstand mellem bil og cykel

sks@radio4.dk

De to store cykelorganisationer i Danmark, Danmarks Cykle Union og Cyklistforbundet, vil have indført en ændring af færdselsloven, der skal gøre det ulovligt for biler at køre tættere end 1,5 meter på cykler.

Det ønske er SF positive over for at kigge nærmere på.

“Tilstrækkelig afstand er jo en ret vag formulering. Det gør det op til bilisterne selv at vurdere, hvad tilstrækkelig afstand er. Det er utryghedsskabende og gør, at cyklisterne ikke er trygge ved at cykle steder, hvor der ikke er cykelsti. Vi bliver nødt til at forholde os til det problem,” siger transportordfører for SF, Anne Valentina Berthelsen.

Hør hele interviewet med Anne Valentina Berthelsen, transportordfører for SF, her:

Lige nu lyder lovkravet, at der skal holdes “tilstrækkelig afstand” mellem bil og cykel. Et krav, der tager udgangspunkt i et specifikt metermål, ønsker hverken bilejernes organisation FDM, Venstre eller Dansk Folkeparti dog bliver til noget.

I et mailsvar skriver Dansk Folkepartis færdselsordfører, Dennis Flydtkjær, at han dog langt fra føler sig sikker på, at sådan en lov vil løse et problem.

“Det giver sig selv man skal overhale med tilstrækkelig afstand, så det foregår sikkert. Jeg er dog i tvivl om et lovkrav om 1,5 meter vil gøre det. Forestil dig bykørsel i f.eks. København, hvor man så ikke vi kunne passere en cyklist uden at komme over i modsatte vejbane. Hvis bilerne konstant skal skifte vejbane under bykørsel, så er spørgsmålet om det ikke vil gøre trafikken mere usikker og derved få en modsat rettet effekt. Tror ikke en meget fastlåst afstand i loven er løsningen,” skriver han.

Derudover peges der fra kritikerne på, at en lov om 1,5 meters afstand mellem bil og cykel i trafikken vil være svær at håndhæve og kontrollere.

Læs også

17.05.22

Blå blok har mistet tilliden til Søstre mod vold og kontrol: – Vi vil bare smække pengekassen i nu

Det kommunale tilskud til foreningen Søstre mod vold og kontrol skal nu til afstemning i byrådet i Odense. Det sker efter et forslag er stemt igennem med flertal bestående af Venstre og Konservative i beskæftigelses- og socialudvalget. Den efterhånden omstridte forening Søstre mod vold og kontrol skal nu ind på det politiske bord i byrådet.…

Læs mere
17.05.22

Transportminister: Det er misforstået omsorg, når forældre kører deres børn i skole

På trods af, at 2022 er udråbt som cyklens år af politikerne på Christiansborg, viser flere undersøgelser, at færre danskere tager cyklen. Det gælder ikke mindst børn, som i stigende grad bliver kørt til skole fremfor selv at cykle. Ifølge Sundhedsstyrelsen faldt andelen af mindre børn, der cykler til og fra skole, med næsten 30…

Læs mere
16.05.22

11 ud af 12 ringer forgæves til Livslinien

Hvis man har selvmordstanker eller er selvmordstruet, kan man ringe til rådgivningstelefonen Livslinien, men langt de fleste, der ringer, bliver mødt med beskeden om, at alle linjer er optaget. Tal for 2021 viser, at Livslinien fik 161.331 henvendelser på telefonen, men kun 14.018 af de opkald blev besvaret. Det svarer til, at cirka 1 ud…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet