Nyhedsartikel

SF positive over for lov om 1,5 meters afstand mellem bil og cykel

sks@radio4.dk

De to store cykelorganisationer i Danmark, Danmarks Cykle Union og Cyklistforbundet, vil have indført en ændring af færdselsloven, der skal gøre det ulovligt for biler at køre tættere end 1,5 meter på cykler.

Det ønske er SF positive over for at kigge nærmere på.

“Tilstrækkelig afstand er jo en ret vag formulering. Det gør det op til bilisterne selv at vurdere, hvad tilstrækkelig afstand er. Det er utryghedsskabende og gør, at cyklisterne ikke er trygge ved at cykle steder, hvor der ikke er cykelsti. Vi bliver nødt til at forholde os til det problem,” siger transportordfører for SF, Anne Valentina Berthelsen.

Hør hele interviewet med Anne Valentina Berthelsen, transportordfører for SF, her:

Lige nu lyder lovkravet, at der skal holdes “tilstrækkelig afstand” mellem bil og cykel. Et krav, der tager udgangspunkt i et specifikt metermål, ønsker hverken bilejernes organisation FDM, Venstre eller Dansk Folkeparti dog bliver til noget.

I et mailsvar skriver Dansk Folkepartis færdselsordfører, Dennis Flydtkjær, at han dog langt fra føler sig sikker på, at sådan en lov vil løse et problem.

“Det giver sig selv man skal overhale med tilstrækkelig afstand, så det foregår sikkert. Jeg er dog i tvivl om et lovkrav om 1,5 meter vil gøre det. Forestil dig bykørsel i f.eks. København, hvor man så ikke vi kunne passere en cyklist uden at komme over i modsatte vejbane. Hvis bilerne konstant skal skifte vejbane under bykørsel, så er spørgsmålet om det ikke vil gøre trafikken mere usikker og derved få en modsat rettet effekt. Tror ikke en meget fastlåst afstand i loven er løsningen,” skriver han.

Derudover peges der fra kritikerne på, at en lov om 1,5 meters afstand mellem bil og cykel i trafikken vil være svær at håndhæve og kontrollere.

Læs også

07.06.23

Venstre: Regeringen vil ikke have skærmforbud

Børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye, vil ændre loven, så børn ikke eksponeres for skærme i dagtilbuddene. Men regeringen vil ikke indføre et skærmforbud, siger Venstres børneordfører. “Der bliver ikke tale om et skærmforbud. Socialdemokratiet, vores regeringspartner, ønsker heller ikke et forbud.” Sådan siger Venstres børne- og undervisningsordfører, Anni Matthiesen, til Radio4. Mandag meldte børne- og…

Læs mere
04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet