Sikkerhed i top til Copenhagen Pride

Copenhagen Pride Parade 2022 i København, lørdag den 20. august 2022.

Skrevet af

20. august 2022

sudi@radio4.dk

sudi@radio4.dk

Trygheden og sikkerheden er vigtig når tusindvis af mennesker i dag er med i den kilometerlange Pride-fejring i København. Et skyderi tidligere på sommeren i forbindelse med Oslo Pride, har fået Københavns Politi til at gå sikkerhedsplanerne grundigt efter inden afviklingen af Copenhagen Pride, fortæller chef for beredskabet i Københavns Politi Peter Dahl.

– Når sådan noget som det i Norge sker, er det klart, at vi genbesøger vores planlægning, men det har ikke givet anledning til ekstraordinære tiltag, fordi grundberedskabet i forvejen er højt, siger han.

Skyderiet i den norske hovedstad skete aftenen før et planlagt Pride-optog i juni. Her skød en gerningsmand ved en bar, der er kendt for at have mange homoseksuelle gæster. To døde og 21 blev såret, og det betød, at arrangørerne efter politiets vejledning aflyste Oslo Pride. Ifølge en rapport fra PET er der en alvorlig terrortrussel ved større begivenheder med mange mennesker. Derfor har Købehavns Politi stort fokus på sikkerheden og er synlige med men mobil politistation ved Rådhuspladsen.

– Den mobile politistation gør, at man nemt kan få fat på os, hvis man står i en situation, hvor man har brug for det, siger Peter Dahl blandt andet i vores nyheder på Radio 4. Lyt med her:

Arrangørerne af Copenhagen Pride er i tæt samarbejde med politiet, fortæller politisk talsperson Lars Henriksen.

– Det er vigtigt for os at skabe en tryg begivenhed. Det gør vi bedst, når vi samarbejder med dem, der ved mest om den slags, og det er jo politiet og beredskabet, siger han.

For at vise solidaritet med skyderiet i Oslo har arrangørerne bag Copenhagen Pride i år valgt at lade Oslo Pride gå forrest i det kilometerlange optog.

– Skyderiet var en voldsom oplevelse, og den påvirkede hele organisationen bag Oslo Pride. Derfor er vi glade for, at de har taget imod vores invitation, så de har chancen for at komme på gaden i år, siger han.

Lars Henriksen anslår, at omkring 50.000 mennesker lørdag vil være en del af paradeoptoget, mens omkring 250.000 vil overvære festlighederne. Ruten starter på Frederiksberg Rådhus og slutter ved Rådhuspladsen i København.

Afspiller nu

RADIO4 MORGEN

04:05
07:00