Nyhedsartikel

SIND: Ny ordning spænder ben for unges psykologhjælp

anp@radio4.dk

Det kan blive endnu sværere for unge at få tid til psykologen i det kommende år. Det mener Landsforeningen for psykisk sundhed, SIND.

Den 1. januar træder en ny aftale i kraft, der gør ordningen for gratis psykologbehandling for de 18-24-årige permanent.

Men samtidig bliver der indført et indtjeningsloft. Det vil sige, at psykologer, som er en del af ordningen, maksimalt må tjene 140.000 kroner på psykologhjælpen til de unge.

Og det møder kritik fra Erik Mønsted Pedersen, der er næstformand i SIND:

“Det svarer til, at man sagde ‘Du kan ikke gå ned til din praktiserende læge, for der er ventetid, fordi lægen har et indtjeningsloft, så lægen kan kun tage et antal samtaler i denne uge’,” siger han.

Erik Mønsted Pedersen er bekymret over, at unge kommer til at vente endnu længere tid på at få psykologhjælp:

“Der går unge mennesker rundt og får nedsat livskvalitet og udvikler måske psykiske sygdomme, som ikke er lette til moderate depressive eller angsttilstande, men alvorligere tilstande. Så det er ikke kun de unges trivsel, det er også deres helbred,” siger han til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med Erik Mønsted Pedersen i Radio4 Morgen:

Ordningen om gratis psykologhjælp blev gjort permanent ved finanslovsaftalen for 2021. Regeringen og aftalepartierne blev enige om at afsætte 22,8 mio. kr. i 2021 og 47,2 mio. kr. årligt i 2022 og frem. For ikke at overskride den økonomiske ramme, må hver psykolog derfor maksimalt tjene 140.000 kroner på ordningen.

Anette Friis er en af de psykologer, der arbejder med unge. Hun mener, at loftet går ud over de unge:

“Det vil betyde for mig, at jeg må have tre og en halv ung om ugen. Det er en halvering i forhold til det, jeg har i forvejen,” siger Anette Friis til Radio4 Morgen.

Hun undrer sig over, at indtjeningsloftet bliver fordelt ligeligt på alle psykologer:

“Man har valgt at dele det ud på alle psykologer, men det er jo ikke alle psykologer, der gerne vil arbejde med de unge, og som er dygtige til det. Så at man har sat et loft betyder, at der kommer til at være en masse penge i overskud, og at der står en masse unge mennesker og venter, men ikke kan komme ind.”

Anette Friis så hellere, at man lod være med at fastsætte et indtjeningsloft og i stedet fulgte økonomien undervejs:

“Jeg er med på, at man fra centralt hold har brug for at følge økonomien, men man kunne jo også prøve at se, om der overhovedet vil blive så meget pres på, som man har en forestilling om. Det er jeg ikke sikker på, at der ville. Så jeg tror, pengene ville strække rimeligt pænt, hvis man giver lov til, at de bare bliver brugt.”

Sundhedsminister Magnus Heunicke har ikke ønsket at stille op til interview om sagen.

Her kan du høre interviewet med psykolog Anette Friis:

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Læs også

16.05.22

11 ud af 12 ringer forgæves til Livslinien

Hvis man har selvmordstanker eller er selvmordstruet, kan man ringe til rådgivningstelefonen Livslinien, men langt de fleste, der ringer, bliver mødt med beskeden om, at alle linjer er optaget. Tal for 2021 viser, at Livslinien fik 161.331 henvendelser på telefonen, men kun 14.018 af de opkald blev besvaret. Det svarer til, at cirka 1 ud…

Læs mere
15.05.22

Finland og Sverige træffer snart beslutninger om medlemskab af Nato

Krigen i Ukraine har fået afgørende betydning for Finland og Sverige, der snart afgør, om de vil sige farvel til neutralitet og være en del af forsvarsalliancen Nato. Riksdagen i Finland skal i morgen vedtage den beslutning, som landets præsident Sauli Niinstö og statsminister Sanna Marin i dag har meldt ud. – Finland vil formelt…

Læs mere
14.05.22

Historisk partiskifte i Enhedslisten

Der var i dag kæmpestor debat på Enhedslistens årsmøde i Valby om en forandret EU-politik, der efter mange timers diskussioner endte med, at et stort flertal af medlemmerne stemte for, at partiet fremover skal forsøge at forandre EU indefra. Det er et opgør med den hidtidige politik og krav om en udmeldelse af EU her…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet