SIND: Ny ordning spænder ben for unges psykologhjælp

: Modelfoto af: Psykisk syg, psykisk sygdom, angst, offer, kvinde i forfald, nedtrykt, depression, stress, angst, depression, trauma, ptsd, nedtur, tunge tider, hustruvold, vold i hjemmet, depressiv, ked af det, søvnløshed eller andet

Skrevet af

29. december 2021

anp@radio4.dk

anp@radio4.dk

Det kan blive endnu sværere for unge at få tid til psykologen i det kommende år. Det mener Landsforeningen for psykisk sundhed, SIND.

Den 1. januar træder en ny aftale i kraft, der gør ordningen for gratis psykologbehandling for de 18-24-årige permanent.

Men samtidig bliver der indført et indtjeningsloft. Det vil sige, at psykologer, som er en del af ordningen, maksimalt må tjene 140.000 kroner på psykologhjælpen til de unge.

Og det møder kritik fra Erik Mønsted Pedersen, der er næstformand i SIND:

“Det svarer til, at man sagde ‘Du kan ikke gå ned til din praktiserende læge, for der er ventetid, fordi lægen har et indtjeningsloft, så lægen kan kun tage et antal samtaler i denne uge’,” siger han.

Erik Mønsted Pedersen er bekymret over, at unge kommer til at vente endnu længere tid på at få psykologhjælp:

“Der går unge mennesker rundt og får nedsat livskvalitet og udvikler måske psykiske sygdomme, som ikke er lette til moderate depressive eller angsttilstande, men alvorligere tilstande. Så det er ikke kun de unges trivsel, det er også deres helbred,” siger han til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med Erik Mønsted Pedersen i Radio4 Morgen:

Ordningen om gratis psykologhjælp blev gjort permanent ved finanslovsaftalen for 2021. Regeringen og aftalepartierne blev enige om at afsætte 22,8 mio. kr. i 2021 og 47,2 mio. kr. årligt i 2022 og frem. For ikke at overskride den økonomiske ramme, må hver psykolog derfor maksimalt tjene 140.000 kroner på ordningen.

Anette Friis er en af de psykologer, der arbejder med unge. Hun mener, at loftet går ud over de unge:

“Det vil betyde for mig, at jeg må have tre og en halv ung om ugen. Det er en halvering i forhold til det, jeg har i forvejen,” siger Anette Friis til Radio4 Morgen.

Hun undrer sig over, at indtjeningsloftet bliver fordelt ligeligt på alle psykologer:

“Man har valgt at dele det ud på alle psykologer, men det er jo ikke alle psykologer, der gerne vil arbejde med de unge, og som er dygtige til det. Så at man har sat et loft betyder, at der kommer til at være en masse penge i overskud, og at der står en masse unge mennesker og venter, men ikke kan komme ind.”

Anette Friis så hellere, at man lod være med at fastsætte et indtjeningsloft og i stedet fulgte økonomien undervejs:

“Jeg er med på, at man fra centralt hold har brug for at følge økonomien, men man kunne jo også prøve at se, om der overhovedet vil blive så meget pres på, som man har en forestilling om. Det er jeg ikke sikker på, at der ville. Så jeg tror, pengene ville strække rimeligt pænt, hvis man giver lov til, at de bare bliver brugt.”

Sundhedsminister Magnus Heunicke har ikke ønsket at stille op til interview om sagen.

Her kan du høre interviewet med psykolog Anette Friis:

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

KRANIEBRUD

20:05
21:00