Nyhedsartikel

Skæv kønsfordeling – Nye Borgerlige kalder det naturligt

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

Ved dette valg er kun 38 procent af kandidaterne, der stiller op til Folketinget, kvinder – og kun 25 procent i Nye Borgerlige. Men det er helt naturligt ifølge Lars Boje Mathiesen.

Kun 38 procent af kandidaterne til Folketinget ved dette valg, er kvinder. Det viser en optælling fra Institut for Menneskerettigheder.

Blandt partierne med den laveste andel af kvindelige kandidater finder man blandt andre Nye Borgerlige. Her er en fjerdedel af de opstillede kandidater kvinder, ifølge en optælling fra Fagbladet 3F.

Men det er der en ganske naturlig årsag til. Det siger partiets ligestillingsordfører, Lars Boje Mathiesen.

”Det skyldes, at der er flere mænd end kvinder, som gerne vil stille op for Nye Borgerlige. Der er jo ikke nogen skjult agenda i det her – vi vurderer folk på deres kompetencer, deres flid og hvor godt de repræsenterer Nye Borgerliges politik. Hvis vi lagde køn ned over det, ville det være diskrimination.”

Mere lige ser kønsfordelingen ud hos Enhedslisten. Partiet har den højeste repræsentation af kvindelige kandidater på 52 procent.

Det skyldes blandt andet, at partiet er bevidste om, at både mænd og kvinde skal repræsenteres. Det siger Enhedslistens demokratiordfører, Rosa Lund.

”Vi er i Enhedslisten nødt til at have nogle systemer og strukturer, som bryder med de samfundsstrukturer, hvor mænd jo har en fordel i politik.”

Nye Borgerliges ligestillingsordfører Lars Boje Mathiesen mener ikke, at der findes samfundsstrukturer skulle favorisere mænd fremfor kvinder, og kalder det en skrøne.

Hele debatten mellem Rosa Lund og Lars Boje Mathiesen kan du kan høre her:

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2022

Læs også

21.03.23

Grønlandske politikere vil have arktisk ambassadør med grønlandske rødder

Danmarks arktiske ambassadør bør have grønlandske rødder. Sådan lyder det fra det grønlandske folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam, og fra Kuno Fencker, der er medlem af det grønlandske parlament – begge fra det socialdemokratiske parti Siumut. Men det møder kritik fra både SF og Dansk Folkeparti. “Det er svært at se det som et fremskridt, at man…

Læs mere
20.03.23

Tjen tusindvis af kroner på genbrug 

Hvis du ikke allerede er typen, der sælger dine brugte møbler, tøj, gadgets og hvad du ellers har liggende og ikke bruger mere, så kan det virkelig godt betale sig at komme i gang. Ifølge det årlige Genbrugsindeks foretaget af DBA så ligger danskerne inde med ting, de ikke bruger, som i gennemsnit kan sælges…

Læs mere
20.03.23

Organisationer kan ikke vente længere: Sundhedsstyrelsen skal lave anbefalinger om børns tid på skærm

Børns Vilkår og Red Barnet kritiserer Sundhedsstyrelsen, fordi de ikke har lavet anbefalinger for, hvor lang tid børn bør bruge på en skærm. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, lavede anbefalinger i 2019, men Sundhedsstyrelsen har ifølge et baggrundsnotat ikke fundet det muligt at udlede lignende tidsmæssige anbefalinger for målgruppen i de danske anbefalinger. Når aftensmaden skal laves, og…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet