Nyhedsartikel

Skæv kønsfordeling – Nye Borgerlige kalder det naturligt

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

Ved dette valg er kun 38 procent af kandidaterne, der stiller op til Folketinget, kvinder – og kun 25 procent i Nye Borgerlige. Men det er helt naturligt ifølge Lars Boje Mathiesen.

Kun 38 procent af kandidaterne til Folketinget ved dette valg, er kvinder. Det viser en optælling fra Institut for Menneskerettigheder.

Blandt partierne med den laveste andel af kvindelige kandidater finder man blandt andre Nye Borgerlige. Her er en fjerdedel af de opstillede kandidater kvinder, ifølge en optælling fra Fagbladet 3F.

Men det er der en ganske naturlig årsag til. Det siger partiets ligestillingsordfører, Lars Boje Mathiesen.

”Det skyldes, at der er flere mænd end kvinder, som gerne vil stille op for Nye Borgerlige. Der er jo ikke nogen skjult agenda i det her – vi vurderer folk på deres kompetencer, deres flid og hvor godt de repræsenterer Nye Borgerliges politik. Hvis vi lagde køn ned over det, ville det være diskrimination.”

Mere lige ser kønsfordelingen ud hos Enhedslisten. Partiet har den højeste repræsentation af kvindelige kandidater på 52 procent.

Det skyldes blandt andet, at partiet er bevidste om, at både mænd og kvinde skal repræsenteres. Det siger Enhedslistens demokratiordfører, Rosa Lund.

”Vi er i Enhedslisten nødt til at have nogle systemer og strukturer, som bryder med de samfundsstrukturer, hvor mænd jo har en fordel i politik.”

Nye Borgerliges ligestillingsordfører Lars Boje Mathiesen mener ikke, at der findes samfundsstrukturer skulle favorisere mænd fremfor kvinder, og kalder det en skrøne.

Hele debatten mellem Rosa Lund og Lars Boje Mathiesen kan du kan høre her:

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2022

Læs også

04.12.22

Forbrugere skifter elprodukt som aldrig før

Aldrig før har så mange kunder skiftet mellem forskellige elprodukter. Sådan lyder det fra direktør for Norlys’ energiforretning Mads Brøgger. “I oktober havde vi 85.000 der skiftede produkt, i november var det 52.000. Til sammenligning havde vi tidligere mellem 5000 og 7000, der skiftede produkt om måneden, når det gik højt for sig,” siger direktør…

Læs mere
03.12.22

De Konservative er ude af regeringsforhandlingerne

De Konservative melder sig ud af regeringsforhandlingerne. Det meddeler partiets formand, Søren Pape Poulsen, på Facebook. Her skriver han, at den konservative folketingsgruppe enstemmigt har besluttet, at partiet ikke skal gå videre med regeringsforhandlingerne. “Når alt kommer til alt, så mener jeg ikke, at det er foreneligt, med de løfter vi gav i valgkampen, og…

Læs mere
03.12.22

Danskerne er klar til at tage imod flere ukrainske flygtninge

Danmark skal fortsætte med at tage imod ukrainske flygtninge. Det siger et stort flertal i en måling, som Voxmeter har lavet for Ritzau. Frosten er for alvor ved at sætte ind i Ukraine, samtidig med at Rusland angriber kritisk infrastruktur, der blandt andet producerer varme. Det vurderer Nato kan få flere ukrainere til at flygte. Men…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet