Skæv kønsfordeling – Nye Borgerlige kalder det naturligt

Nye Borgerlige - Pernille Vermund, Peter Seier Christensen, Lars Boje Mathiesen og Mette Thiesen holder pressemøde efter sommergruppemødet på Comwell i Snekkersten, søndag den 21. august 2022. (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2022)

Skrevet af

19. oktober 2022

gup@radio4.dk

gup@radio4.dk

Ved dette valg er kun 38 procent af kandidaterne, der stiller op til Folketinget, kvinder – og kun 25 procent i Nye Borgerlige. Men det er helt naturligt ifølge Lars Boje Mathiesen.

Kun 38 procent af kandidaterne til Folketinget ved dette valg, er kvinder. Det viser en optælling fra Institut for Menneskerettigheder.

Blandt partierne med den laveste andel af kvindelige kandidater finder man blandt andre Nye Borgerlige. Her er en fjerdedel af de opstillede kandidater kvinder, ifølge en optælling fra Fagbladet 3F.

Men det er der en ganske naturlig årsag til. Det siger partiets ligestillingsordfører, Lars Boje Mathiesen.

”Det skyldes, at der er flere mænd end kvinder, som gerne vil stille op for Nye Borgerlige. Der er jo ikke nogen skjult agenda i det her – vi vurderer folk på deres kompetencer, deres flid og hvor godt de repræsenterer Nye Borgerliges politik. Hvis vi lagde køn ned over det, ville det være diskrimination.”

Mere lige ser kønsfordelingen ud hos Enhedslisten. Partiet har den højeste repræsentation af kvindelige kandidater på 52 procent.

Det skyldes blandt andet, at partiet er bevidste om, at både mænd og kvinde skal repræsenteres. Det siger Enhedslistens demokratiordfører, Rosa Lund.

”Vi er i Enhedslisten nødt til at have nogle systemer og strukturer, som bryder med de samfundsstrukturer, hvor mænd jo har en fordel i politik.”

Nye Borgerliges ligestillingsordfører Lars Boje Mathiesen mener ikke, at der findes samfundsstrukturer skulle favorisere mænd fremfor kvinder, og kalder det en skrøne.

Hele debatten mellem Rosa Lund og Lars Boje Mathiesen kan du kan høre her:

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2022

Afspiller nu

MANDAT

07:05
08:00