Nyhedsartikel

Skæv kønsfordeling – Nye Borgerlige kalder det naturligt

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

Ved dette valg er kun 38 procent af kandidaterne, der stiller op til Folketinget, kvinder – og kun 25 procent i Nye Borgerlige. Men det er helt naturligt ifølge Lars Boje Mathiesen.

Kun 38 procent af kandidaterne til Folketinget ved dette valg, er kvinder. Det viser en optælling fra Institut for Menneskerettigheder.

Blandt partierne med den laveste andel af kvindelige kandidater finder man blandt andre Nye Borgerlige. Her er en fjerdedel af de opstillede kandidater kvinder, ifølge en optælling fra Fagbladet 3F.

Men det er der en ganske naturlig årsag til. Det siger partiets ligestillingsordfører, Lars Boje Mathiesen.

”Det skyldes, at der er flere mænd end kvinder, som gerne vil stille op for Nye Borgerlige. Der er jo ikke nogen skjult agenda i det her – vi vurderer folk på deres kompetencer, deres flid og hvor godt de repræsenterer Nye Borgerliges politik. Hvis vi lagde køn ned over det, ville det være diskrimination.”

Mere lige ser kønsfordelingen ud hos Enhedslisten. Partiet har den højeste repræsentation af kvindelige kandidater på 52 procent.

Det skyldes blandt andet, at partiet er bevidste om, at både mænd og kvinde skal repræsenteres. Det siger Enhedslistens demokratiordfører, Rosa Lund.

”Vi er i Enhedslisten nødt til at have nogle systemer og strukturer, som bryder med de samfundsstrukturer, hvor mænd jo har en fordel i politik.”

Nye Borgerliges ligestillingsordfører Lars Boje Mathiesen mener ikke, at der findes samfundsstrukturer skulle favorisere mænd fremfor kvinder, og kalder det en skrøne.

Hele debatten mellem Rosa Lund og Lars Boje Mathiesen kan du kan høre her:

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2022

Læs også

23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere
22.09.23

Partier efterspørger hjælp til belarusere i Danmark

Radikale Venstre og Liberal Alliance vil have udenrigsministeren på banen, efter at Belarus’ præsident Aleksandr Lukasjenko har indført et forbud, der kan tvinge belarusiske statsborgere hjem til fængselsstraf.       Radikale Venstre efterspørger hjælp til belarusere i Danmark fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M). – Vi skal bistå de her borgere til fortsat at kunne…

Læs mere
22.09.23

Biskop har brugt over en kvart mio. kr. på klippekort til vandflyveren

Biskoppen i Aarhus og en af hans centrale medarbejdere har de seneste år brugt sammenlagt over en kvart mio. kr. på at flyve til møder i København med vandflyveren. Pengene værd, siger kontorchef. Et spørgsmål om moral, mener etikprofessor. Igennem flere år har biskoppen i Aarhus, Henrik Wigh-Poulsen, og hans kontorchef brugt kirkens penge på at…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet