Nyhedsartikel

Skal vi frygte Putins atomtrussel?

Stine Kromann Dragsted

Da Putin gav grønt lys for sin invasion den 24. februar, truede han samtidig med at bruge Ruslands atomvåben, hvis Vesten kom ukrainerne til undsætning. Men hvor meget skal vi frygte Putins atomtrussel, nu hvor Rusland optrapper og udvider krigen, så den kommer tæt på grænsen til Polen og dermed NATO?

En af verdens fremmeste atomvåbeneksperter frygter, at der nu er en reel risiko for, at Putin vil bruge atomvåben for at vinde krigen:

”Jeg havde aldrig troet, at jeg overhovedet skulle overveje denne tanke, men jeg tænker, at han godt kunne finde på at bruge et taktisk og mindre atomvåben som udvej i Ukraine for at chokere landet til underkastelse og for at stoppe krigen hurtigt,” siger Mariana Budjeryn, der forsker i atomtrusler på det prestigefyldte Harvard University i USA – og så er hun selv fra Ukraine.

Taktiske atomvåben er mindre, kortrækkende våben, som er udviklet til brug på slagmarken. Og den slags atomvåben har Rusland mange af. Ud af Ruslands ca. 4.500 atomvåben, så er nogenlunde halvdelen taktiske våben.

Alligevel er Hans M. Kristensen, der er direktør i Nuclear information projekt, mindre bekymret end Budjeryn.

”Der skal ske en optrapning til en direkte konfrontation mellem Rusland og NATO – og selv den konfrontation skal også optrappe, før jeg tror, det er realistisk, at man egentlig kan frygte anvendelse af atomvåben. Men altså, vi ved ikke, hvor mentalt stabil Putin er i disse tider, og han er presset op i et hjørne, hvor det ikke går godt for ham,” forklarer Hans M. Kristensen.

Den store bekymring

Selvom Hans M. Kristensen og Mariana Budjeryn ikke er helt enige om den forestående trussel fra Putins atomvåben, så er de dog enige om faren ved, at der er krig i et land med fire store atomkræftværker. De seneste år er vi blevet bedre til at sikre atomkraftværker mod f.eks. terror og voldsomt vejr, men vi kan ikke sikre værkerne i en krigszone.

”Uheld kan ske. Særligt med den stress, der er, når der foregår en krig rundt omkring én,” siger Hans M. Kristensen og fortsætter:

”Den radioaktive forurening, der kan komme fra ødelæggelse af et atomkraftværk, der er i drift, er umådeligt mere intensiv end et atomvåben, der bliver sprængt over Kiev. Der er meget, meget mere radioaktivitet i reaktorer, end der kommer fra en atomsprængning.”

Hør også Stine Kromann Dragsted i Radio4 Morgen, hvor hun optegnede trusselsbilledet:

 

Foto: Mikhail Klimentyev/AFP/Ritzau Scanpix

Læs også

07.12.22

Folkeskole må vælge: Frysende elever eller dårligt indeklima

Når valget står mellem at holde varmen eller holde et godt indeklima, så er skoleleder på Espergærde Skole i Nordsjælland, Andreas Elkjær, ikke i tvivl – han vælger varmen. Valget er opstået, efter at skolen har skruet temperaturen ned på 19 grader. Samtidigt er skolens lokaler så gamle, at hvis de bruger ventilationsanlægget ryger temperaturen…

Læs mere
07.12.22

De skal lære at elske hinanden – ellers dør deres regering

Jakob Ellemann-Jensen og Mette Frederiksen er klar over, at de kommer til at begå løftebrud, hvis de går i regering sammen. Det forbereder de nu vælgerne på. Det skal siges til Jakob Ellemann-Jensens ros, at han er ærlig om sit opsigtsvækkende kursskifte, hvis han ender med at føre Venstre i regering med ærkefjenden: Socialdemokratiet. ”Lad…

Læs mere
06.12.22

Møgluder og homosvin: Hadbeskeder i gymnasiernes blå bog

Det er ikke med glæde, at man mindes sin tid på gymnasiet, hvis den blå bog er fyldt med ord som ”dildo-tøs”, ”homo-svin”, ”rundetrunte” og ”møg-luder”. Men sådan er skæbnen for flere elever. Det viser en undersøgelse fra Kvinfo, der er Danmarks videnscenter for køn og ligestilling. En af dem, for hvem den blå bog…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet