Nyhedsartikel

Skolerne om undervisning i Muhammedkrisen: Politikerne skal ikke detailstyre os

Anne Sofie Feld & Simon Sandemand
sks@radio4.dk

De danske folketingspolitikere skal lade være med at blande sig i og detailstyre undervisningen i skolerne.

Sådan lyder det fra Skolelederforeningen, efter det er kommet frem, at et flertal bestående af en samlet blå blok og SF ønsker, at alle børn skal stifte bekendtskab med Muhammedkrisen. Derfor skal det være obligatorisk at undervise i krisen i folkeskolen.

“Det er et udtryk for mistillid. Selvfølgelig underviser vi i Muhammedkrisen i folkeskolen. Det er en væsentlig del af vores historie- og samfundsfortælling. Når de vil lave lovgivning på det, så går det fuldstændig mod det arbejde, vi laver i Undervisningsministeriet, hvor vi snakker om mere ansvar og mindre styring. Nu går de ind og detailstyrer meget voldsomt i folkeskolen. Det er nogle mærkelige signaler, de sender,” siger formand for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal.

Hør hele interviewet med formanden for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal, der mener, at politikerne skal blande sig udenom, her:

I beslutningsforslaget fra blå blok, som SF er klar til at stemme for, står der, at Folketinget skal udarbejde undervisningsmateriale om Muhammedkrisen, som kan bruges i folkeskolen.

Derudover vil de gøre det obligatorisk at undervise i Muhammedkrisen ved at gøre det til en del af historiekanonen. Det er emner, som historielærerne skal undervise i.

Hvis det bliver vedtaget at gøre undervisningen obligatorisk, bliver det dog ikke gjort obligatorisk at vise Muhammedtegningerne.

Ligesom Skolederforeningen får forslaget også en hård medfart fra folkeskolelærer Kristian Lundsgaard. Han mener, at det vil gribe alt for meget ind i lærernes ret til selv at bestemme over undervisningen:

Du kan også høre interviewet med Karin Liltorp, der er har en datter, der går i 8. klasse. Hun mener – modsat Skolelederforeningen og læreren – at det er helt på sin plads at gøre undervisning i Muhammedkrisen obligatorisk i den danske folkeskole:

Den 16. september mødes partierne til et forhandlingsmøde om ytringsfrihed og selvcensur i Justitsministeriet. Hvis justitsminister Mattias Tesfaye ikke her fremlægger en færdig pakke, der matcher beslutningsforslaget fra de blå partier og SF, så er partierne klar til at bringe regeringen i mindretal.

Læs også

27.01.23

Minister bliver kaldt i samråd efter sager om døde børn: “Det er dybt tragiske historier”

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) bliver nu kaldt i samråd om syriske børn, der er døde efter behandlingsforløb uden tolk. En otteårig pige og en treårig dreng med syrisk baggrund døde efter to behandlingsforløb, hvor lægerne ikke brugte en tolk, selvom børnenes familier kun taler sparsomt dansk. De to sager har fået flere lægefaglige…

Læs mere
27.01.23

Vælgerne møder SVM-regeringen med en knytnæve

Vælgerne flygter fra regeringen. En ny måling viser, at S går markant tilbage, mens V befinder sig på et historisk lavpunkt. Skulle de mon have studeret Anders Fogh Rasmusens gamle drejebog? Når Anders Fogh Rasmussen iagttager den massive kritik af SVM-regeringens plan om at skrotte store bededag som helligdag fra 2024, er han ikke i…

Læs mere
26.01.23

3-årig død af kræft efter fejlbehandling: Forældre blev misforstået

En kræftsyg treårig dreng med syrisk baggrund døde på et hospital i Odense efter et forløb, hvor forældrene gentagne gange forsøgte at få hjælp. Men lægerne brugte ikke en tolk og havde svært ved at forstå familien. Sagen er ikke enkeltstående. Den treårige dreng lå i hospitalssengen. Han var træt. Det var kun fire timer siden,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet