Nyhedsartikel

Skolerne om undervisning i Muhammedkrisen: Politikerne skal ikke detailstyre os

Anne Sofie Feld & Simon Sandemand
sks@radio4.dk

De danske folketingspolitikere skal lade være med at blande sig i og detailstyre undervisningen i skolerne.

Sådan lyder det fra Skolelederforeningen, efter det er kommet frem, at et flertal bestående af en samlet blå blok og SF ønsker, at alle børn skal stifte bekendtskab med Muhammedkrisen. Derfor skal det være obligatorisk at undervise i krisen i folkeskolen.

“Det er et udtryk for mistillid. Selvfølgelig underviser vi i Muhammedkrisen i folkeskolen. Det er en væsentlig del af vores historie- og samfundsfortælling. Når de vil lave lovgivning på det, så går det fuldstændig mod det arbejde, vi laver i Undervisningsministeriet, hvor vi snakker om mere ansvar og mindre styring. Nu går de ind og detailstyrer meget voldsomt i folkeskolen. Det er nogle mærkelige signaler, de sender,” siger formand for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal.

Hør hele interviewet med formanden for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal, der mener, at politikerne skal blande sig udenom, her:

I beslutningsforslaget fra blå blok, som SF er klar til at stemme for, står der, at Folketinget skal udarbejde undervisningsmateriale om Muhammedkrisen, som kan bruges i folkeskolen.

Derudover vil de gøre det obligatorisk at undervise i Muhammedkrisen ved at gøre det til en del af historiekanonen. Det er emner, som historielærerne skal undervise i.

Hvis det bliver vedtaget at gøre undervisningen obligatorisk, bliver det dog ikke gjort obligatorisk at vise Muhammedtegningerne.

Ligesom Skolederforeningen får forslaget også en hård medfart fra folkeskolelærer Kristian Lundsgaard. Han mener, at det vil gribe alt for meget ind i lærernes ret til selv at bestemme over undervisningen:

Du kan også høre interviewet med Karin Liltorp, der er har en datter, der går i 8. klasse. Hun mener – modsat Skolelederforeningen og læreren – at det er helt på sin plads at gøre undervisning i Muhammedkrisen obligatorisk i den danske folkeskole:

Den 16. september mødes partierne til et forhandlingsmøde om ytringsfrihed og selvcensur i Justitsministeriet. Hvis justitsminister Mattias Tesfaye ikke her fremlægger en færdig pakke, der matcher beslutningsforslaget fra de blå partier og SF, så er partierne klar til at bringe regeringen i mindretal.

Læs også

06.10.22

S frygter ikke vælgerflugt til Danmarksdemokraterne

Over 54.000 af de vælgere, der tidligere har sat deres kryds ved Socialdemokratiet vil i stedet stemme på Danmarksdemokraterne ved det kommende valg. Det viser en analyse, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget. En af årsagerne er ifølge folketingsmedlem for Danmarksdemokraterne, Peter Skaarup, partiets mærkesag om en større decentralisering af samfundet. ”Vi…

Læs mere
05.10.22

Alle valgkampes moder ruller nu i gang

Valget er en realitet. Forude venter en af historiens mest usædvanlige og uforudsigelige valgkampe. Så skete det! Efter et af historiens længste tilløb er folketingsvalget tirsdag den 1. november en realitet. Nu er der formelt sparket gang i en af de mest uforudsigelige valgkampe i årevis, hvor kun de overmodige og overfladiske tør udtale sig…

Læs mere
05.10.22

Mette Frederiksen udskriver valg: S går efter bred regering

Statsminister Mette Frederiksen skifter taktik og går efter at danne en regering med partier fra begge blokke. Socialdemokratiet dropper at gå til valg på en etpartiregering og går i stedet til valg på en bred regering. Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag på et pressemøde på Marienborg. Hør reaktioner og analyser her: Folketingsvalget bliver…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet