Skolerne om undervisning i Muhammedkrisen: Politikerne skal ikke detailstyre os

Palæstinensiske børn holder et anti-dansk banner under en demonstration på Vestbredden arrangeret af Hamas og Fatah mod Muhammed-tegningerne på dette arkivfoto fra februar 2006. Udenrigsministeriet følger udviklingen tæt efter, at de tre store aviser Morgenavisen Jyllands-Posten, Berlingske Tidende og Politiken har meddelt, at de bringer tegningen af profeten Muhammed med en bombe i turbanen onsdag. Frygten for en ny Muhammedkrise lurer. Mejerigiganten Arla var en af de danske virksomheder, der tabte stort på Muhammedkrisen på grund af en omfattende forbrugerboykot. Det skriver Ritzau. (Muhammed Muheisen/AP/POLFOTO/Arkiv)

Skrevet af

6. september 2022

sks@radio4.dk

sks@radio4.dk

De danske folketingspolitikere skal lade være med at blande sig i og detailstyre undervisningen i skolerne.

Sådan lyder det fra Skolelederforeningen, efter det er kommet frem, at et flertal bestående af en samlet blå blok og SF ønsker, at alle børn skal stifte bekendtskab med Muhammedkrisen. Derfor skal det være obligatorisk at undervise i krisen i folkeskolen.

“Det er et udtryk for mistillid. Selvfølgelig underviser vi i Muhammedkrisen i folkeskolen. Det er en væsentlig del af vores historie- og samfundsfortælling. Når de vil lave lovgivning på det, så går det fuldstændig mod det arbejde, vi laver i Undervisningsministeriet, hvor vi snakker om mere ansvar og mindre styring. Nu går de ind og detailstyrer meget voldsomt i folkeskolen. Det er nogle mærkelige signaler, de sender,” siger formand for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal.

Hør hele interviewet med formanden for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal, der mener, at politikerne skal blande sig udenom, her:

I beslutningsforslaget fra blå blok, som SF er klar til at stemme for, står der, at Folketinget skal udarbejde undervisningsmateriale om Muhammedkrisen, som kan bruges i folkeskolen.

Derudover vil de gøre det obligatorisk at undervise i Muhammedkrisen ved at gøre det til en del af historiekanonen. Det er emner, som historielærerne skal undervise i.

Hvis det bliver vedtaget at gøre undervisningen obligatorisk, bliver det dog ikke gjort obligatorisk at vise Muhammedtegningerne.

Ligesom Skolederforeningen får forslaget også en hård medfart fra folkeskolelærer Kristian Lundsgaard. Han mener, at det vil gribe alt for meget ind i lærernes ret til selv at bestemme over undervisningen:

Du kan også høre interviewet med Karin Liltorp, der er har en datter, der går i 8. klasse. Hun mener – modsat Skolelederforeningen og læreren – at det er helt på sin plads at gøre undervisning i Muhammedkrisen obligatorisk i den danske folkeskole:

Den 16. september mødes partierne til et forhandlingsmøde om ytringsfrihed og selvcensur i Justitsministeriet. Hvis justitsminister Mattias Tesfaye ikke her fremlægger en færdig pakke, der matcher beslutningsforslaget fra de blå partier og SF, så er partierne klar til at bringe regeringen i mindretal.

Afspiller nu

RING TIL RADIO4

09:05
11:00