Små blå partier ser muligheder i to blå statsministerkandidater

Marianne Karlsmose (KD), Alex Vanopslagh (LA), Pernille Vermund (NB), Mai Villadsen (EL), Søren Pape Poulsen (KF), Morten Messerschmidt (DF), Mette Frederiksen (S), Jakob Ellemann-Jensen (V), Sofie Carsten Nielsen (RV), Lars Løkke Rasmussen, Pia Olsen Dyhr (SF), Franciska Rosenkilde (ALT) og Sikandar Siddique (FG) under partilederdebat efter resultatet af folkeafstemningen er kendt, i folketingssalen på Christiansborg i København onsdag den 1. juni 2022. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

16. august 2022

Bang@radio4.dk

Bang@radio4.dk

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, har meldt sig på banen som statsministerkandidat ved det kommende valg.

Derfor har blå blok lige nu to statsministerkandidater – nemlig også Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Men lige nu står det ikke klart, hvem de forskellige borgerlige partier egentlig foretrækker. Ingen af partierne har nemlig meldt noget ud endnu.

Fælles for flere af de andre blå partier er at de vil gå efter at få gennemført så meget som muligt at deres egen politik.

Morten Messerschmidt, leder af Dansk Folkeparti,  har lært af hans forgænger og ser muligheder i at der nu er to kandidater.

“Tilbage i 2015, da Dansk Folkeparti besluttede ikke at gå i regeringen var problemet at der kun var en statsministerkandidat. Så her gik Kristian Thuelsen Dahl ind til Lars Løkke og fik afvist sine krav og så stod han der og kunne ikke gå andre steder hen. Nu står vi i den gode situation at, hvis vores krav bliver afvist kan vi gå over til den anden,” siger Morten Messerschmidt.

Hør Interviewet med Morten Messerschmidt her:

Også i Liberal Alliance afviser de at pege på nogen, men vil lade det komme an på forhandlingen.

“Det er klart den måde mandater fordeler sig på har også en indflydelse, men ellers handler det jo om at få mest mulig liberal politik igennem,” siger Alex Vanopslagh, der er partileder for Liberal Alliance.

Hør interviewet med Alex Vanopslagh her:

Hos Moderaterne vægter ønsket om en regeringen ind over midten så højt at de ikke kan pege på nogen nu.

“Moderaterne, som parti, handler om et samarbejde hen over midten, så det kan være med Søren Pape og Jakob Ellemann-Jensen, men det kan også være Mette Frederiksen, hvis de er villige til at ændre politik,” siger Moderaternes politiske chef og folketingskandidat, Jakob Engel-Schmidt.

Hør interviewet med Jakob Engel-Schmidt her: 

Også Kristendemokraterne ønsker de også en regering, der vil samarbejde over midten.

“Vi ønsker en borgerlig regering, der vil arbejde ind over midten og som vil arbejde for vores mærkesager, så det vil vi må tage en snak med Søren Pape om,” siger Kristendemokraternes landsformand, Marianne Karlsmose.

Hør interviewet med Marianne Karlsmose her:

Vi ville også have snakket med de andre blå partier, men det var ikke muligt.

Inger Støjberg, formand for Danmarksdemokraterne, havde ikke tid til at være med, men hun skriver i en sms til Radio4: “For os handler det alene om det politiske indhold og om, hvem vi kan stole på. Det beror derfor på de samtaler, som vi skal have fra nu af.”

Meldingen fra Nye Borgerliges pressechef er, at formand Pernille Vermund “ikke kan overskue” at være med her til morgen, fordi hun har travlt.

Vi har selvfølgelig forsøgt at få et interview med Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, eller Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, om, hvad de siger til udmeldingen fra Søren Pape. Men de er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Afspiller nu

SKILSMISSEN

00:00
00:55