Nyhedsartikel

Små blå partier ser muligheder i to blå statsministerkandidater

Magnus Bang
Bang@radio4.dk

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, har meldt sig på banen som statsministerkandidat ved det kommende valg.

Derfor har blå blok lige nu to statsministerkandidater – nemlig også Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Men lige nu står det ikke klart, hvem de forskellige borgerlige partier egentlig foretrækker. Ingen af partierne har nemlig meldt noget ud endnu.

Fælles for flere af de andre blå partier er at de vil gå efter at få gennemført så meget som muligt at deres egen politik.

Morten Messerschmidt, leder af Dansk Folkeparti,  har lært af hans forgænger og ser muligheder i at der nu er to kandidater.

“Tilbage i 2015, da Dansk Folkeparti besluttede ikke at gå i regeringen var problemet at der kun var en statsministerkandidat. Så her gik Kristian Thuelsen Dahl ind til Lars Løkke og fik afvist sine krav og så stod han der og kunne ikke gå andre steder hen. Nu står vi i den gode situation at, hvis vores krav bliver afvist kan vi gå over til den anden,” siger Morten Messerschmidt.

Hør Interviewet med Morten Messerschmidt her:

Også i Liberal Alliance afviser de at pege på nogen, men vil lade det komme an på forhandlingen.

“Det er klart den måde mandater fordeler sig på har også en indflydelse, men ellers handler det jo om at få mest mulig liberal politik igennem,” siger Alex Vanopslagh, der er partileder for Liberal Alliance.

Hør interviewet med Alex Vanopslagh her:

Hos Moderaterne vægter ønsket om en regeringen ind over midten så højt at de ikke kan pege på nogen nu.

“Moderaterne, som parti, handler om et samarbejde hen over midten, så det kan være med Søren Pape og Jakob Ellemann-Jensen, men det kan også være Mette Frederiksen, hvis de er villige til at ændre politik,” siger Moderaternes politiske chef og folketingskandidat, Jakob Engel-Schmidt.

Hør interviewet med Jakob Engel-Schmidt her: 

Også Kristendemokraterne ønsker de også en regering, der vil samarbejde over midten.

“Vi ønsker en borgerlig regering, der vil arbejde ind over midten og som vil arbejde for vores mærkesager, så det vil vi må tage en snak med Søren Pape om,” siger Kristendemokraternes landsformand, Marianne Karlsmose.

Hør interviewet med Marianne Karlsmose her:

Vi ville også have snakket med de andre blå partier, men det var ikke muligt.

Inger Støjberg, formand for Danmarksdemokraterne, havde ikke tid til at være med, men hun skriver i en sms til Radio4: “For os handler det alene om det politiske indhold og om, hvem vi kan stole på. Det beror derfor på de samtaler, som vi skal have fra nu af.”

Meldingen fra Nye Borgerliges pressechef er, at formand Pernille Vermund “ikke kan overskue” at være med her til morgen, fordi hun har travlt.

Vi har selvfølgelig forsøgt at få et interview med Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, eller Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, om, hvad de siger til udmeldingen fra Søren Pape. Men de er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Læs også

04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere
02.06.23

Talsperson for utilfredse vognmænd: Der kommer flere aktioner

Vognmændene har ikke opgivet kampen mod vejafgiften for lastbiler, selvom den nu er vedtaget. Talspersonen for de utilfredse vognmænd varsler flere aktioner. ”Man kan sige, at der står 1-0 til modparten. Men lad os se, hvordan det ser ud senere.” Sådan lyder det fra Jakob Forman, talsperson for de utilfredse vognmænd, som ikke mener, at…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet