Nyhedsartikel

Små blå partier ser muligheder i to blå statsministerkandidater

Magnus Bang
Bang@radio4.dk

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, har meldt sig på banen som statsministerkandidat ved det kommende valg.

Derfor har blå blok lige nu to statsministerkandidater – nemlig også Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Men lige nu står det ikke klart, hvem de forskellige borgerlige partier egentlig foretrækker. Ingen af partierne har nemlig meldt noget ud endnu.

Fælles for flere af de andre blå partier er at de vil gå efter at få gennemført så meget som muligt at deres egen politik.

Morten Messerschmidt, leder af Dansk Folkeparti,  har lært af hans forgænger og ser muligheder i at der nu er to kandidater.

“Tilbage i 2015, da Dansk Folkeparti besluttede ikke at gå i regeringen var problemet at der kun var en statsministerkandidat. Så her gik Kristian Thuelsen Dahl ind til Lars Løkke og fik afvist sine krav og så stod han der og kunne ikke gå andre steder hen. Nu står vi i den gode situation at, hvis vores krav bliver afvist kan vi gå over til den anden,” siger Morten Messerschmidt.

Hør Interviewet med Morten Messerschmidt her:

Også i Liberal Alliance afviser de at pege på nogen, men vil lade det komme an på forhandlingen.

“Det er klart den måde mandater fordeler sig på har også en indflydelse, men ellers handler det jo om at få mest mulig liberal politik igennem,” siger Alex Vanopslagh, der er partileder for Liberal Alliance.

Hør interviewet med Alex Vanopslagh her:

Hos Moderaterne vægter ønsket om en regeringen ind over midten så højt at de ikke kan pege på nogen nu.

“Moderaterne, som parti, handler om et samarbejde hen over midten, så det kan være med Søren Pape og Jakob Ellemann-Jensen, men det kan også være Mette Frederiksen, hvis de er villige til at ændre politik,” siger Moderaternes politiske chef og folketingskandidat, Jakob Engel-Schmidt.

Hør interviewet med Jakob Engel-Schmidt her: 

Også Kristendemokraterne ønsker de også en regering, der vil samarbejde over midten.

“Vi ønsker en borgerlig regering, der vil arbejde ind over midten og som vil arbejde for vores mærkesager, så det vil vi må tage en snak med Søren Pape om,” siger Kristendemokraternes landsformand, Marianne Karlsmose.

Hør interviewet med Marianne Karlsmose her:

Vi ville også have snakket med de andre blå partier, men det var ikke muligt.

Inger Støjberg, formand for Danmarksdemokraterne, havde ikke tid til at være med, men hun skriver i en sms til Radio4: “For os handler det alene om det politiske indhold og om, hvem vi kan stole på. Det beror derfor på de samtaler, som vi skal have fra nu af.”

Meldingen fra Nye Borgerliges pressechef er, at formand Pernille Vermund “ikke kan overskue” at være med her til morgen, fordi hun har travlt.

Vi har selvfølgelig forsøgt at få et interview med Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, eller Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, om, hvad de siger til udmeldingen fra Søren Pape. Men de er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Læs også

27.01.23

Minister bliver kaldt i samråd efter sager om døde børn: “Det er dybt tragiske historier”

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) bliver nu kaldt i samråd om syriske børn, der er døde efter behandlingsforløb uden tolk. En otteårig pige og en treårig dreng med syrisk baggrund døde efter to behandlingsforløb, hvor lægerne ikke brugte en tolk, selvom børnenes familier kun taler sparsomt dansk. De to sager har fået flere lægefaglige…

Læs mere
27.01.23

Vælgerne møder SVM-regeringen med en knytnæve

Vælgerne flygter fra regeringen. En ny måling viser, at S går markant tilbage, mens V befinder sig på et historisk lavpunkt. Skulle de mon have studeret Anders Fogh Rasmusens gamle drejebog? Når Anders Fogh Rasmussen iagttager den massive kritik af SVM-regeringens plan om at skrotte store bededag som helligdag fra 2024, er han ikke i…

Læs mere
26.01.23

3-årig død af kræft efter fejlbehandling: Forældre blev misforstået

En kræftsyg treårig dreng med syrisk baggrund døde på et hospital i Odense efter et forløb, hvor forældrene gentagne gange forsøgte at få hjælp. Men lægerne brugte ikke en tolk og havde svært ved at forstå familien. Sagen er ikke enkeltstående. Den treårige dreng lå i hospitalssengen. Han var træt. Det var kun fire timer siden,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet