Nyhedsartikel

Småbyer køber krudt i fællesskab: Det løser alle problemer

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

Nytår er lig med fyrværkeri. Men bliver fyrværkeriet ikke håndteret korrekt, kan det resultere i personskader eller være til gene for andre.

I flere mindre danske byer har de dog fundet en løsning på problematikken. De samler i fællesskab ind til en fyrværker, som kommer og laver et fyrværkerishow.

Det holder folk fra at købe deres eget krudt og øger også sikkerheden, når batterierne og raketterne skydes mod himlen.

I Sørvad ved Holstebro bor Helene Knudsen, og hun er glad for at byen er gået sammen om at købe ind til et fyrværkerishow.

“Fulde mennesker og fyrværkeri hænger bare ikke sammen. Der hvor jeg boede før, frygtede vi for at blive ramt af raketter og byen så forfærdelig ud dagen efter. I Sørvad er sikkerheden på plads, det ser bedre ud, og der er pænt og rent dagen efter. Det er en virkelig god idé”

Du kan høre hele interviewet med Helene Knudsen her:

Danske familier køber nytårskrudt for 300 millioner i år, viser ny analyse fra Dansk Erhverv.

Og 10.000 kroner af dem kommer fra Øster Assels på Mors. Her samler den lokale brugs ind til, at de kan betale en fyrværker for at komme og lave et fyrværkerishow.

Det er Gunnar Mogensen, som er bestyrelsesformand i Øster Assels Brugsforening som står indsamlingen.

“Vi har samlet ind de sidste 3 år, og det fungerer glimrende. Det er sikkert, og det er hyggeligt. Vi har en aftale med en lokal fyrværker som hedder krudt-Keld, og han skal bruge 10.000 kroner., og dem fik vi samlet ind igen i år.”

Hele interviewet med Gunnar Mogensen, det kan du høre her:

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Læs også

27.01.23

Minister bliver kaldt i samråd efter sager om døde børn: “Det er dybt tragiske historier”

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) bliver nu kaldt i samråd om syriske børn, der er døde efter behandlingsforløb uden tolk. En otteårig pige og en treårig dreng med syrisk baggrund døde efter to behandlingsforløb, hvor lægerne ikke brugte en tolk, selvom børnenes familier kun taler sparsomt dansk. De to sager har fået flere lægefaglige…

Læs mere
27.01.23

Vælgerne møder SVM-regeringen med en knytnæve

Vælgerne flygter fra regeringen. En ny måling viser, at S går markant tilbage, mens V befinder sig på et historisk lavpunkt. Skulle de mon have studeret Anders Fogh Rasmusens gamle drejebog? Når Anders Fogh Rasmussen iagttager den massive kritik af SVM-regeringens plan om at skrotte store bededag som helligdag fra 2024, er han ikke i…

Læs mere
26.01.23

3-årig død af kræft efter fejlbehandling: Forældre blev misforstået

En kræftsyg treårig dreng med syrisk baggrund døde på et hospital i Odense efter et forløb, hvor forældrene gentagne gange forsøgte at få hjælp. Men lægerne brugte ikke en tolk og havde svært ved at forstå familien. Sagen er ikke enkeltstående. Den treårige dreng lå i hospitalssengen. Han var træt. Det var kun fire timer siden,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet