Småbyer køber krudt i fællesskab: Det løser alle problemer

Nytåret skydes ind i Lellinge natten mellem fredag den 31. december 2021 og lørdag den 1. januar 2022. For andet år i træk har nytårsaften og nat været forholdsvis rolig for landets kommunale beredskaber.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

30. december 2022

gup@radio4.dk

gup@radio4.dk

Nytår er lig med fyrværkeri. Men bliver fyrværkeriet ikke håndteret korrekt, kan det resultere i personskader eller være til gene for andre.

I flere mindre danske byer har de dog fundet en løsning på problematikken. De samler i fællesskab ind til en fyrværker, som kommer og laver et fyrværkerishow.

Det holder folk fra at købe deres eget krudt og øger også sikkerheden, når batterierne og raketterne skydes mod himlen.

I Sørvad ved Holstebro bor Helene Knudsen, og hun er glad for at byen er gået sammen om at købe ind til et fyrværkerishow.

“Fulde mennesker og fyrværkeri hænger bare ikke sammen. Der hvor jeg boede før, frygtede vi for at blive ramt af raketter og byen så forfærdelig ud dagen efter. I Sørvad er sikkerheden på plads, det ser bedre ud, og der er pænt og rent dagen efter. Det er en virkelig god idé”

Du kan høre hele interviewet med Helene Knudsen her:

Danske familier køber nytårskrudt for 300 millioner i år, viser ny analyse fra Dansk Erhverv.

Og 10.000 kroner af dem kommer fra Øster Assels på Mors. Her samler den lokale brugs ind til, at de kan betale en fyrværker for at komme og lave et fyrværkerishow.

Det er Gunnar Mogensen, som er bestyrelsesformand i Øster Assels Brugsforening som står indsamlingen.

“Vi har samlet ind de sidste 3 år, og det fungerer glimrende. Det er sikkert, og det er hyggeligt. Vi har en aftale med en lokal fyrværker som hedder krudt-Keld, og han skal bruge 10.000 kroner., og dem fik vi samlet ind igen i år.”

Hele interviewet med Gunnar Mogensen, det kan du høre her:

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

TALENTLAB

20:05
21:59