Nyhedsartikel

Snotnæser sendes hjem: Forældre og politikere efterlyser bedre balance

Kasper Harboe
kha@radio4.dk

Skal et barn sendes hjem fra børnehaven eller vuggestuen, når næsen løber?

Det er svært at få et entydigt svar på dét spørgsmål, selv om Sundhedsstyrelsen har udstyret de danske kommuner med en stribe retningslinjer for håndtering af småbørn i coronaens tid.

Nogle kommuner tolker reglerne meget restriktivt – for eksempel har Gladsaxe Kommune skrevet en håndfast regel til det pædagogiske personale:

“Hvis personalet oplever, at et barn har løbenæse gentagne gange, efter at næsen er blevet tørret af, skal personalet betragte det som et symptom på sygdom og sende barnet hjem”.

Det fremgår ellers af retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen, at en stoppet eller løbende næse ikke et typisk tegn på covid-19 – og at det ikke er sandsynligt, at barnet er smittet med covid-19.

Men borgmester i Gladsaxe Kommune Trine Græse tager ingen chancer:

“Når Sundhedsstyrelsen skriver, at en løbenæse ikke er et typisk tegn, så betyder det stadig, at det godt kan være et tegn. Derfor tager vi et forsigtighedshensyn og siger: Så kan man ikke komme dér,” siger Trine Græse.

Andre kommuner har en mere afslappet tilgang til regulære snotnæser, og de forskellige fremgangsmåder møder kritik fra foreningen FOLA, der repræsenterer forældre med børn i pasningstilbud. Formand Signe Nielsen efterlyser ens retningslinjer:

“Jeg tror, det mest grelle jeg har hørt, var da jeg blev ringet op af en far, der fik sin søn sendt hjem med 37,5 i feber. Så er man jo ikke engang syg,” siger Signe Nielsen.

Vigtigt at tale om snot

Sagen har fået opmærksomhed på Christiansborg. SF’s børne og undervisningsordfører Jacob Mark kæmper for mere entydige retningslinjer, så tvivlen ikke ender med, at forældre må blive hjemme fra arbejde for at passe børn, der ikke er rigtigt syge.

“De (pædagogerne) er jo ikke læger. De skal bare have klar besked om, hvad skal vi gøre med de børn, vi har,” siger Jacob Mark.

I Sundhedsstyrelsen understreger konstitueret vicedirektør, Helene Bilsted Probst, at det er vigtigt at skelne snot fra…ja, snot:

– Der kommer slim fra næsen, når man er ude i koldt vejr. Børn får det også, når de er fysisk aktive. Så klar snot hos et i øvrigt raskt barn, er ikke en grund til, at man sender barnet hjem (…) Det vigtigt, at vi får talt om, hvad snot er. Det er klart, at hvis de er forkølede og syge, så skal de ikke i institution og smitte de andre, siger Helene Bilsted Probst.

Hør analysen af de forskellige typer snot her:

Læs også

03.10.23

Fem partier møder fuldtallige op til afstemning om koranlov

Fem partier ophæver clearingen, når lovforslaget om at forbyde utilbørlig behandling af blandt andet koraner skal til afstemning i Folketingssalen. Det gælder partierne Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, De Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Det oplyser partierne i en fælles udtalelse. Det betyder, at de stiller med alle medlemmer i salen og dermed tvinger regeringen til…

Læs mere
02.10.23

Flere skoler vil inkludere smartwatches i mobilpolitik

På flere af de største skoler rundt omkring i landets kommuner, overvejer man at inkorporere smartwatches i mobilpolitikken, hvis den ikke allerede er en del af den. Det viser en rundspørge vi har lavet på Radio4, hvor vi har henvendt os til en af de største skoler i samtlige af landets 98 kommuner og ud…

Læs mere
29.09.23

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel. En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002. Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet