Nyhedsartikel

Socialdemokratisk lokalformand forstår vælgerflugt

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

Socialdemokratiet bløder vælgere i en ny meningsmåling, som megafon har lavet for TV2.

Regeringspartiet står kun til 19 procent af vælgerne, hvis der var valg i dag. Vælgertilslutningen har aldrig været lavere under den nuværende formand, statsminister Mette Frederiksen.

Men den manglende tilslutning fra vælgerne kommer ikke bag på Vagn Juhl-Larsen, lokalformand for Socialdemokratiet i Harlev-Framlev ved Aarhus.

“Jeg blev utrolig ked af det, da jeg så det. Men jeg er faktisk ikke overrasket. Når man er socialdemokrat, så har man en meget fast idé om, hvilket velfærdssamfund man vil leve i. Men det er som om, at det velfærdssamfund slår sprækker, selvom vi som samfund bliver rigere og rigere. Det er – sammen med en række enkeltsager – årsagen til den manglende opbakning.”

Socialdemokratiet har tabt 8,5 procentpoint af vælgerne i forhold til valgresultatet i november sidste år.

Ifølge Vagn Juhl-Larsen er det da også regeringskonstellationen, som har størstedelen af skylden for, at partiet kan præstere de dårligste meningsmålinger siden 2014.

“Socialdemokratiet er et venstrefløjsparti. Og nu er vi gået sammen med to højrefløjspartier – eller i hvert fald to borgerlige partier. Det betyder, alle beslutningerne er kompromisser. Det lød jo meget tilforladeligt før valget, men nu viser det sig, at alt der kommer ud, er forringelser af velfærdssamfundet. Det synes jeg ikke, at vi som socialdemokrater kan være tilfredse med.”

Du kan høre hele interviewet med den socialdemokratiske lokalformand her:

Ifølge politisk redaktør på Radio4, Thomas Larsen, er Vagn Juhl-Larsen ikke den eneste socialdemokrat, som føler, at partiet er noget andet end de plejer.

Det viser meningsmålingen meget tydeligt, siger han.

“Der er mange socialdemokrater, som ikke kan spejle sig i, at man er gået sammen med den gamle borgerlige fjende, Venstre. Men så skal vi heller ikke glemme, at Mette Frederiksen tog et stort opgør med fagbevægelsen – og det socialdemokratiske bagland – da regeringen valgte at fjerne store bededag. Det har også været dyrt.”

Hele den politiske analyse af Socialdemokratiets dårlige meningsmåling kan du høre her:

Den seneste meningsmåling som lå under Megafons måling på 19 procent, skal man tilbage til 2014 for at finde. Det var under Helle Thorning-Schmidts ledelse.

Læs også

29.09.23

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel. En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002. Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de…

Læs mere
28.09.23

Tidligere Etisk Råd formand efterlyser mænds rettigheder i abortdebat

Mænds rettigheder er blevet forsømt i den debat, som de nye abortanbefalinger har skabt. Det mener den tidligere formand for Etisk Råd Gorm Greisen. Grænsen for den frie abort for kvinder har været diskuteret, efter Etisk Råd tirsdag anbefalede at hæve abortgrænsen til 18. graviditetsuge. Gorm Greisen, der er tidligere formand for Etisk Råd, hilser…

Læs mere
27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet