Søren Espersen er træt af journalistik bag betalingsmure: Mediestøtten skal givetvis være højere

Dansk Folkeparti holdt sommergruppemøde, hvor de mødte pressen i Sønderborg. Politisk næstformand Søren Espersen

Skrevet af

14. april 2020

jag@radio4.dk

jag@radio4.dk

“BETALINGSMUR. Bare en læseroplysning til Politiken, Berlingske, Jyllands-Posten og andre: Hvis I bliver ved med betalingsmur for snart sagt alt, gider vi læsere efterhånden ikke længere klikke ind på jer – heller ikke når overskriften ser nok så lovende ud. Jeg ER stået af #dkpol”.

Sådan skrev Dansk Folkepartis næstformand Søren Espersen i går på Twitter. Han er træt af artikler fra de store dagblade, som ligger bag betalingsmur, og derfor erklærer han sig nu klar til at se på, om mediestøtten til de frie, private medier skal være højere.

”Mediestøtten har nået et niveau, hvor jeg nok godt vil indrømme, at den trænger til at blive justeret, for det er givetvis ikke nok. Men jeg kan ikke sidde og love millioner her,” siger han til Radio4 Morgen.

Ifølge Søren Espersen, som selv blev uddannet journalist i 1980, tager han kampen mod betalingsmure for de unges skyld.

”Jeg synes det er væsentligt for de unge, for de bevæger sig på nettet, og hvis de hele tiden, når det drejer sig om seriøse medier, bliver verfet af, fordi de skal betale en hel masse penge, så finder de andre medier, der måske ikke er så seriøse. Fake medier, som gør alting gratis, og det, synes jeg, er en skam,” siger han.

Politiken er et af de medier, Søren Espersen kritiserer for at gemme for stor del af det journalistiske indhold bag betalingsmur. Dagbladet har i år modtaget 17,5 millioner skattekroner i foreløbigt tilskud til redaktionel produktion. Men det er ifølge ansvarshavende chefredaktør Christian Jensen slet ikke nok til at drive et dagblad af Politikens størrelse. Han er enig i Søren Espersens ideal om fri oplysning af befolkningen, men han mener alligevel, at Espersens kritik er pudsig.

”Journalistik er jo ikke et produkt, man bare hæver i en automat. Der sidder journalister samvittighedsfuldt og laver det hver eneste dag. Det koster penge at producere, og derfor er det selvfølgelig også fuldstændigt rimeligt at sige, at det koster penge at modtage det, fordi alternativet vil være, at vi vil være meget færre journalister til at lave den kvalitetsjournalistik, som abonnementsmedierne står inde for. Så det er en pudsig kritik af medierne at være abonnementsbaserede,” siger han.

Søren Espersen efterspørger, at de gamle dagblade nytænker den måde, de udkommer på.

”Vi er i en overgangsperiode, hvor de trykte aviser er på vej ud, og der siger jeg bare: I gamle dage var det helt normalt at en familie tog et avisabonnement, men det kommer ikke til at ske fremover, for specielt de unge er et helt andet sted. Det er vi nødt til at tage højde for,” siger Søren Espersen.

Men den udlægning kan Christian Jensen slet ikke genkende.

”Det vil være godt, hvis Søren Espersen kom ind forbi en avis og fik opdateret sin viden om, hvad der foregår. Abonnementer sælger vi absolut til yngre læsere og det digitale abonnement er i absolut fremgang, fordi folk har jo – tilsyneladende i modsætningen til Søren Espersen – gennemskuet, at hvis man vil have kvalitet i sin oplysning, så har det en pris – det havde det i gamle dage, det har det i dag,” siger Politikens ansvarshavende chefredaktør, Christian Jensen.

Hør hele debatten om betalt journalistisk indhold mellem Søren Espersen, næstformand for Dansk Folkeparti, og Christian Jensen, ansvarshavende chefredaktør på Politiken, her.

Afspiller nu

COMEDY-KONTORET

15:05
16:00