SOS Racisme Danmark: “Nu kan det være nok”

Black Lives Matter-demonstration på Torvet i Rønne efter retssagen mod de to brødre, der slog Phillip Johansen ihjel natten til den 23. juni 2020 i Nordskoven nord for Rønne, på Bornholm. Bwalya Sørensen ledte kampråbene i BLM-demonstrationen. Tirsdag 1. december 2020.

Skrevet af

20. januar 2021

“Tag afstand fra personforfølgelsen af Bwalya Sørensen. Vi, en række aktivister, debattører, communities, forskere og enkeltpersoner, ønsker med dette indlæg at stille os solidariske med Bwalya Sørensen, talsperson for Black Lives Matter Danmark, i den voldsomme og uretfærdige hetz danske medier og debattører har udsat hende for.”

Sådan lyder starten på en underskriftsindsamling som organisationer Mino Danmark, Afro Danish Collective og SOS Racisme Danmark blandt andet er medunderskrivere af.

Vi talte i Radio4 Morgen med Jette Møller, landsformand af SOS Racisme Danmark og medunderskriver af støtteerklæringen.

– Hvorfor er I medunderskrivere af det her brev?

“Fordi vi synes, at nu kan det være nok. Nu har det stået på i syv måneder eller sådan noget.”

– Hvad har stået på?

“Den hetz man kører mod personen Bwalya Sørensen.”

– Hvad er det helt konkret for en hetz, som hun ifølge jer bliver udsat for?

“Hvis vi nu kigger på den der tegning, som JyllandsPosten flere gange har bragt. Man tænker, skal den der tegner ikke have et tegnekursus for begyndere. Det ligner jo overhovedet ikke Bwalya Sørensen. Det ligner fuldstændig de racistiske tegninger man havde i de gode gamle racistiske dage med optrædender med sorte, som blev karikeret. Det er bare prikken over i’et.”

– Den konkrete hetz, som hun bliver udsat for i medierne, hvad går den ud på synes du?

“Det bliver fremstillet som om, at hun har forlangt, at hvide mennesker skulle gå om bagi ved den store demonstration i juni sidste år. Jeg var der selv. Hun bad sorte om at gå om foran. Og det er da rigtigt, at hvide ikke er vant til at få af vide, at de ikke skal stå forrest, men hun sagde altså, at de sorte skulle gå foran, men ikke at de hvide skulle gå om bagved.”

– Så de hvide kunne også gå oppe foran sammen med de sorte?

“Nej, for en gang skylds var det en demonstration, der handlede om de sorte og deres rettigheder. Hvis det fx er en demonstration for kvinders stemmeret, så vil kvinderne gå forrest, man vil ikke lade mændene går forrest. Det er dem, der er i fokus, der skal gå forrest, det er der ikke noget underligt i.”

– Hvor skulle de hvide så gå henne?

“Du taler om, hvad hun har udtalt. Altså det er ikke et spørgsmål om, hvor de hvide skal gå henne. Det, de hvide var chokerede over, var, at de hvide for en gangs skyld ikke skulle gå forrest.”

– I skriver blandt andet “Medierne har konsekvent lavet fuldstændig groteske beskyldninger mod en kvinde, der i årevis har kæmpet for en ordentlig behandling af de allermest udsatte mennesker”. 

“Hvis vi tager sådan en som Racismus Paludan, han har ikke fået samme dækning.”

Rasmus Paludan?

“Ja.”

Har han ikke fået samme dækning?

“Nej, det har han ikke. Han er ikke blevet svinet til på samme måde. Hvis man nu havde prøvet at forholde sig lidt kritisk til, hvad den mand har udtalt.”

– Synes du ikke, der har været kritisk dækning af Paludan?

“Nej, det synes jeg ikke – ikke af hans politik. Pressen bliver ved med at kalde ham islamkritisk. Han er ikke islamkritisk, han er hadsk, han er racistisk. Nårh ja, og så kalder pressen Bwalya Sørensen for racistisk. Nu synes jeg godt man kan gøre sig den ulejlighed at sætte sig ind i, hvad racisme er for noget.”

Du kaldte ham Racismus Paludan, hørte jeg lige?

“Jamen han har to domme på, at han er racist, og den ene af dem har Bwalya Sørensen i øvrigt helt personligt sørget for at han fik.”

Underskriftindsamlingen startede mandag og har lige nu over 1700 underskrifter.

Hør hele interviewet med Jette Møller, landsformand af SOS Racisme Danmark og medunderskriver af støtteerklæringen her: 

Billede: Rasmus Flindt Pedersen/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

COMEDY-KONTORET

15:05
16:00