Nyhedsartikel

SOSU’er er skeptiske overfor forslag om fuldtidsstillinger

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Alle jobopslag som pædagog, lærer eller social- og sundhedshjælper skal slås op som fuldtidsstillinger. Det foreslår regeringen i sit nye reformudspil ‘Danmark kan mere 3,’ som den præsenterede i går.

“Jeg vil gerne derhen, hvor man i udgangspunktet både har lyst til og kan holde til at arbejde fuld tid, når man har en stilling i vores velfærdsamfund”, siger social- og ældreminister for Socialdemokratiet, Astrid Krag.

Hør interviewet med social- og ældreminister for Socialdemokratiet, Astrid Krag, her:

Men det er langt fra alle, der har lyst til at arbejde fuldtid. En af dem er Natascha Skourup, som læser til SOSU-hjælper:

“Det tror jeg er en dårlig ide. Nu kommer jeg ud på arbejdsmarkedet i marts måned, og hvis jeg skal arbejde 37 timer og eventuelt også hver anden eller tredje weekend, det ville jeg ikke kunne holde til  det, til jeg bliver 75 år. Min krop ville blive ødelagt af det, og rent mentalt ville jeg heller ikke kunne være i det, fordi det er så hårdt fysisk krævende arbejde jeg har”, siger hun til Radio4 Morgen.

Kirsten Larsen er SOSU-hjælper og har været det siden 2002. Hun mener, at folk ikke vil søge stillingerne, hvis de bliver slået op som fuldtidsstillinger.

“Dem er der ikke nogen, der søger. Det er fåtallet, der vil søge de stillinger. At blive fuld tid ændrer ikke på de arbejdsbetingelser, der er, og det er dem, der er problemet sammen med lønnen”, siger hun.

Hør interviewet med Kirsten Larsen er SOSU-hjælper og har været det siden 2002 her:

Kirsten Larsen arbejder pt. som vikar på Sjælland. Men der skal en del til før hun kunne finde på at søge en fuldtidsstilling.

“Jeg skal have normeringer, jeg skal have bedre løn, og jeg skal have kompetence-betaling og muligheden for at bruge de kompetencer jeg rent faktisk har fra min uddannelse og har fået gennem mit arbejdsliv. Linjerne er udvisket mellem hvad en SOSU-hjælper og en SOSU-assistent laver. Der er ikke nogen, der reelt kan sige, det er en assistentopgave, for alle bliver pålagt at lave dem”, siger hun.

Mona Striib, forbundsformand i FOA, som blandt andet organiserer social- og sundhedshjælpere og social- og sundhedsassistenter, har længe talt for, at alle opslag bliver slået op som fuldtidsstillinger.

“Man løser mange ting på en og samme tid. Den største er arbejdskraftudfordringen, som vi står over for. Der er et hav af kvalificerede velfærdsmedarbejdere rundt omkring i det danske samfund. Og desværre er der store områder, som har bredt sig til at være deltidsområder. Vi kommer i den grad til at mangle personale big time”, siger hun.

Desuden fører det mange positive ting med sig, hvis man har mulighed for at ansætte folk på fuld tid, mener hun.

“Man får mulighed for bedre arbejdstidstilrettelæggelse, bedre arbejdsmiljø, større kontinuitet i medarbejdergruppen, mindre forbrug af dyre vikarer. Og det giver en bedre faglig kvalitet, et bedre miljø for medarbejdere og så løser det også noget af den udfordring vi har med at skaffe hænder”, siger hun.

Hør interviewet med Mona Striib, forbundsformand i FOA, her:

Social- og ældreminister for Socialdemokratiet, Astrid Krag, ved godt, at forslaget ikke kan ses isoleret.  

“Det skal jo ikke være sådan at vi har et helt fag, der siger, at de ikke kan holde til at arbejde fuld tid. Forslaget skal hænge sammen med, at der er et arbejdsmiljø og nogle arbejdsvilkår, der gør at man kan holde til at gå på arbejde. Man skal selvfølgelig ikke gå på arbejde og blive nedslidt”, siger hun til Radio4 Morgen.

Og der er konkrete steder, man kan gribe ind, siger hun.

“Vi skal bedre til at bruge den velfærdsteknologi, vi har, til alle de arbejdsopgaver som er fysisk hårde. En anden ting er et godt arbejdsmiljø, så man kan gå glad på arbejde, og det kræver god ledelse. Og der kan vi se, at ældreområdet er det sted i vores velfærdsamfund, hvor lederen har allerflest medarbejdede og borgere under sig, og det kan gøre det svært som medarbejder at have kontakt til sin ledelse og det kan gå ud over arbejdsmiljøet. Jeg tror der skal mange ting til”, siger hun.

I dag er kun hver tiende sosu-hjælper er ansat på fuldtid, mens det gør sig gældende for hver femte sosu-assistent. Det viser en analyse foretaget af Momentum, der er Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev.

Foto: Casper Christoffersen/Ritzau Scanpix

Læs også

25.03.23

Moderaterne har fået ungdomsparti og ser stort på nye meningsmålinger

Moderaterne i dag vedtaget at stifte et ungdomsparti Unge Moderater. Hidtil har partiet haft en ungdomsafdeling, som Ellen Emilie Mindegaard-Müllertz og Max Manøe Bjerregaard har stået i spidsen for. De skal også stå for at omdanne ungdomsafdelingen til et ungdomsparti frem mod næste årsmøde. Med et ungdomsparti kan der søges økonomisk støtte fra Dansk Ungdoms…

Læs mere
24.03.23

Nye Borgerlige-politiker om Svend Pedersen: “Det er træls”

Medlem af Nye Borgerliges hovedbestyrelse Svend Pedersen, har vakt opsigt med en række stærkt kontroversielle udtalelser. Og det er træls. Det mener Karsten Byrgesen, som sidder i Fredericia kommunalbestyrelse og regionsrådet for Region Syddanmark for Nye Borgerlige. Debatten om Svend Pedersens udsagn flytter fokus fra Nye Borgerliges politik. Og det generer blandt andet Karsten Byrgesen.…

Læs mere
24.03.23

Der ligger kun krummer på Nicolai Wammens bord

Der er næsten intet at forhandle om for de partier, der kommer ind til mødebordet hos finansminister, Nicolai Wammen, for at lægge arm om regeringens nye finanslovsudspil. ”Jeg forventer ikke et meget langt forhandlingsforløb.” Sådan lød konstateringen fra finansminister, Nicolai Wammen, da han sammen med Troels Lund Poulsen fra Venstre og Jakob Engel-Schmidt fra Moderaterne…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet