Nyhedsartikel

Sprogprofessor: Kvinde i omfattende svindelsag er dygtig til at lyve og manipulere

Lisa Linding og Ida Kristensen
idk@radio4.dk

En kvinde har svindlet vagtlæger gennem de sidste fem år, og hun er især dygtig til at lyve og fortælle troværdige løgnehistorier for at få morfin. Det vurderer sprogprofessor.

En 42-årig kvinde står tiltalt i en omfattende bedragerisag. Politiet vurderer nemlig, at hun siden 2016 i stort omfang har misbrugt andre personers CPR-numre.

Kvinden er i særlig grad dygtig til at lyve og manipulere, som er omdrejningspunktet i den nye podcastserie ’Løgn og morfin’.

Det vurderer sprogprofessor Tanya Karoli Christensen, der har lyttet til opkaldene til lægevagten. Kvinden virker meget overbevisende over telefonen og gør det svært at gennemskue løgnene.

”Det er fordi, hun gør det utrolig dygtigt. Nu har vi jo flere samtaler, man kan sammenligne på tværs. Men hvis man kun hører den ene optagelse, som den enkelte læge vil høre, så mener jeg ikke, man vil kunne høre, det er løgn,” siger hun, der er professor på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab på Københavns Universitet.

Hør sprogprofessor Tanya Karoli Christensen forklare her, hvorfor kvinden i podcasten ‘Løgn og morfin’ er så dygtig til at lyve: 

Tanya Karoli Christensen arbejder blandt andet med sproget som bevis i straffesager, og ifølge hende er den 42-årige kvindes opdigtede sygehistorier meget troværdige.

Derfor er det lykkedes kvinden at snyde vagtlæger i hele landet til at udskrive vanedannende morfin i andre personers navne. Herefter har kvinden selv afhentet medicinen på apoteker.

”Hun har en hel række forskellige, troværdige forklaringer på, hvorfor folk er i et smertehelvede og derfor bliver nødt til at få udskrevet den der medicin hurtigt. Men hun har også en stor sproglig naturlighed,” siger Tanya Karoli Christensen.

Er god til at opnå medfølelse

I et eksempel udgiver kvinden sig for at være kone til en mand, der hedder Carsten. Og Tanya Karoli Christensen hæftet sig ved, hvordan kvinden er dygtig til at vække lægens empati og medfølelse. Nemlig ved at fremstille sig selv som nybagt, ammende mor.

”Hun indlægger en masse små ekstra elementer, som egentlig ikke har noget med sagen at gøre, men som bare viser, at hun er et helt almindeligt menneske,” siger Tanya Karoli Christensen.

Ifølge en opgørelse fra Radio4 og TV 2 har den 42-årige kvinde med sine løgnehistorier uberettiget fået udleveret cirka 6.000 morfinpiller.

Du kan høre første afsnit af podcasten ’Løgn og morfin’ her.

Læs også

28.09.23

Tidligere Etisk Råd formand efterlyser mænds rettigheder i abortdebat

Mænds rettigheder er blevet forsømt i den debat, som de nye abortanbefalinger har skabt. Det mener den tidligere formand for Etisk Råd Gorm Greisen. Grænsen for den frie abort for kvinder har været diskuteret, efter Etisk Råd tirsdag anbefalede at hæve abortgrænsen til 18. graviditetsuge. Gorm Greisen, der er tidligere formand for Etisk Råd, hilser…

Læs mere
27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet