Nyhedsartikel

Sprogprofessor: Kvinde i omfattende svindelsag er dygtig til at lyve og manipulere

Lisa Linding og Ida Kristensen
idk@radio4.dk

En kvinde har svindlet vagtlæger gennem de sidste fem år, og hun er især dygtig til at lyve og fortælle troværdige løgnehistorier for at få morfin. Det vurderer sprogprofessor.

En 42-årig kvinde står tiltalt i en omfattende bedragerisag. Politiet vurderer nemlig, at hun siden 2016 i stort omfang har misbrugt andre personers CPR-numre.

Kvinden er i særlig grad dygtig til at lyve og manipulere, som er omdrejningspunktet i den nye podcastserie ’Løgn og morfin’.

Det vurderer sprogprofessor Tanya Karoli Christensen, der har lyttet til opkaldene til lægevagten. Kvinden virker meget overbevisende over telefonen og gør det svært at gennemskue løgnene.

”Det er fordi, hun gør det utrolig dygtigt. Nu har vi jo flere samtaler, man kan sammenligne på tværs. Men hvis man kun hører den ene optagelse, som den enkelte læge vil høre, så mener jeg ikke, man vil kunne høre, det er løgn,” siger hun, der er professor på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab på Københavns Universitet.

Hør sprogprofessor Tanya Karoli Christensen forklare her, hvorfor kvinden i podcasten ‘Løgn og morfin’ er så dygtig til at lyve: 

Tanya Karoli Christensen arbejder blandt andet med sproget som bevis i straffesager, og ifølge hende er den 42-årige kvindes opdigtede sygehistorier meget troværdige.

Derfor er det lykkedes kvinden at snyde vagtlæger i hele landet til at udskrive vanedannende morfin i andre personers navne. Herefter har kvinden selv afhentet medicinen på apoteker.

”Hun har en hel række forskellige, troværdige forklaringer på, hvorfor folk er i et smertehelvede og derfor bliver nødt til at få udskrevet den der medicin hurtigt. Men hun har også en stor sproglig naturlighed,” siger Tanya Karoli Christensen.

Er god til at opnå medfølelse

I et eksempel udgiver kvinden sig for at være kone til en mand, der hedder Carsten. Og Tanya Karoli Christensen hæftet sig ved, hvordan kvinden er dygtig til at vække lægens empati og medfølelse. Nemlig ved at fremstille sig selv som nybagt, ammende mor.

”Hun indlægger en masse små ekstra elementer, som egentlig ikke har noget med sagen at gøre, men som bare viser, at hun er et helt almindeligt menneske,” siger Tanya Karoli Christensen.

Ifølge en opgørelse fra Radio4 og TV 2 har den 42-årige kvinde med sine løgnehistorier uberettiget fået udleveret cirka 6.000 morfinpiller.

Du kan høre første afsnit af podcasten ’Løgn og morfin’ her.

Læs også

08.12.22

Dansk medlem af Forbundsdagen: Vi skal overvåge AFD

Mindst 25 personer er anholdt under en politiaktion i Tyskland tidligt onsdag. De anholdte er højreekstremister og mistænkt for at tilhøre en terrorgruppe, der har som mål at vælte den eksisterende stat i Tyskland og erstatte den med deres egen oplyser den føderale anklagemyndighed i Berlin. Blandt de mistænkte er personer fra den såkaldte Reichsbürger-bevægelse,…

Læs mere
08.12.22

Sårbar Mette F:  Har mistet nær allieret

Med SF ude af regeringsforhandlingerne har Mette Frederiksen mistet en nær allieret i skikkelse af Pia Olsen Dyhr, som ikke ville i regering for enhver pris. Det gør Frederiksen mere udsat for kritik fra venstrefløjen – og fra sine egne. Det var blevet for blåt. Så simpel lød forklaringen fra SF-formand, Pia Olsen Dyhr, da…

Læs mere
07.12.22

Folkeskole må vælge: Frysende elever eller dårligt indeklima

Når valget står mellem at holde varmen eller holde et godt indeklima, så er skoleleder på Espergærde Skole i Nordsjælland, Andreas Elkjær, ikke i tvivl – han vælger varmen. Valget er opstået, efter at skolen har skruet temperaturen ned på 19 grader. Samtidigt er skolens lokaler så gamle, at hvis de bruger ventilationsanlægget ryger temperaturen…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet