Nyhedsartikel

Statsminister advarer mod folkeafstemning om store bededag

ritzau

Det vil være en glidebane, hvis dele af Folketinget kræver folkeafstemning om at bevare helligdag, lyder det.

Statsminister Mette Frederiksen (S) advarer mod at gennemføre en folkeafstemning for at bevare store bededag.

Regeringen har foreslået og har flertal for at omdanne helligdagen til en arbejdsdag. Det er muligt for et mindretal i Folketinget at kræve en folkeafstemning om at bevare dagen, hvis det vil.

Men det vil være en “glidebane” ifølge statsministeren.

“Det vil være en glidebane, som er farlig,” siger Mette Frederiksen efter en redegørelse til Folketinget, som kommer efter regeringsdannelsen i december.

Regeringen vil afskaffe store bededag for at finansiere et styrket forsvar tidligere end hidtil aftalt.

Men store dele af Folketinget er imod det forslag, og både kirken og fagbevægelsen er imod. Sidstnævnte har startet en underskriftsindsamling til fordel for store bededag, som på kort tid har fået mange støtter.

Der er endnu ikke 60 mandater, som det kræves, der er klar til at kræve en folkeafstemning. Det er et værktøj, som partier er varsomme med at bruge, fordi det kan gribe om sig.

Men en række partier afviser det ikke, hvis sagen udvikler sig yderligere.

Det vil statsministeren dog advare imod.

“Der har aldrig været afholdt en folkeafstemning om et konkret politisk emne før. Man kan prøve at tænke tanken til ende; hvad så næste gang nogen i Folketinget er uenig om klimapolitikken, folkepensionen eller folkeskolen? Skal vi så have folkeafstemninger en gang om måneden eller hvert halve år?,” siger Mette Frederiksen.

Regeringen har givet partierne syv dage til at tilkendegive, om de er klar til at afskaffe store bededag og dermed få adgang til at forhandle om det kommende forsvarsforlig.

Men det afviser de ni resterende partier i Folketinget, uden at de kan pege på anden finansiering.

Regeringen håber, at flere partier vil være klar til at sløjfe store bededag.

Hør seneste nyt i Nyhederne på Radio4 her

Formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard, fortæller, at fagbevægelsen vil have en folkeafstemning om afskaffelsen af store bededag. Hun er gæst i programmet ‘Verdens lykkeligste arbejdsmarked’ . Hør programmet her.

 

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Læs også

01.12.23

PLO freder forgyldt vagtlæge efter intern undersøgelse

PLO-Nordjylland har på baggrund af en intern undersøgelse fredet en vagtlæge, der har tjent 2,4 millioner kroner på videokonsultationer. Politikere retter kritik af forløbet.   PLO freder forgyldt vagtlæge i Region Nordjylland, efter at lægernes fagforening selv har foretaget en undersøgelse af, om én vagtlæge har misbrugt det højere honorar for videokonsultationer.   Undersøgelsen blev…

Læs mere
30.11.23

Meny stopper salg af truede ål

Det er ikke længere muligt at fiske en ål op fra køledisken i dagligvarebutikken MENY. Dagligvarekoncernen Dagrofa bekræfter nemlig over for Radio4, at man har droppet salget af ål. – Det er korrekt, at vi har besluttet at stoppe med salg af ål i MENY, konstaterer Dagrofa og tilføjer: – MENY består delvis af Dagrofa-ejede…

Læs mere
30.11.23

Forbrugerrådet om influencer-pakkekalender: “Under al kritik”

En pakkekalender fra 12 af danske influencere bliver markedsført med en værdi på 1.300 kr. Men pakkekalenderen møder kraftig kritik og Forbrugerrådet TÆNK kalder det vildledende markedsføring. Flere danske børn kan ende med at få en skuffende start på december måned. I hvert fald hvis de eller deres forældre har købt pakkekalderen ‘Juletuben’, en pakkekalender…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet