Nyhedsartikel

Statsminister advarer mod folkeafstemning om store bededag

ritzau

Det vil være en glidebane, hvis dele af Folketinget kræver folkeafstemning om at bevare helligdag, lyder det.

Statsminister Mette Frederiksen (S) advarer mod at gennemføre en folkeafstemning for at bevare store bededag.

Regeringen har foreslået og har flertal for at omdanne helligdagen til en arbejdsdag. Det er muligt for et mindretal i Folketinget at kræve en folkeafstemning om at bevare dagen, hvis det vil.

Men det vil være en “glidebane” ifølge statsministeren.

“Det vil være en glidebane, som er farlig,” siger Mette Frederiksen efter en redegørelse til Folketinget, som kommer efter regeringsdannelsen i december.

Regeringen vil afskaffe store bededag for at finansiere et styrket forsvar tidligere end hidtil aftalt.

Men store dele af Folketinget er imod det forslag, og både kirken og fagbevægelsen er imod. Sidstnævnte har startet en underskriftsindsamling til fordel for store bededag, som på kort tid har fået mange støtter.

Der er endnu ikke 60 mandater, som det kræves, der er klar til at kræve en folkeafstemning. Det er et værktøj, som partier er varsomme med at bruge, fordi det kan gribe om sig.

Men en række partier afviser det ikke, hvis sagen udvikler sig yderligere.

Det vil statsministeren dog advare imod.

“Der har aldrig været afholdt en folkeafstemning om et konkret politisk emne før. Man kan prøve at tænke tanken til ende; hvad så næste gang nogen i Folketinget er uenig om klimapolitikken, folkepensionen eller folkeskolen? Skal vi så have folkeafstemninger en gang om måneden eller hvert halve år?,” siger Mette Frederiksen.

Regeringen har givet partierne syv dage til at tilkendegive, om de er klar til at afskaffe store bededag og dermed få adgang til at forhandle om det kommende forsvarsforlig.

Men det afviser de ni resterende partier i Folketinget, uden at de kan pege på anden finansiering.

Regeringen håber, at flere partier vil være klar til at sløjfe store bededag.

Hør seneste nyt i Nyhederne på Radio4 her

Formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard, fortæller, at fagbevægelsen vil have en folkeafstemning om afskaffelsen af store bededag. Hun er gæst i programmet ‘Verdens lykkeligste arbejdsmarked’ . Hør programmet her.

 

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Læs også

04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere
02.06.23

Talsperson for utilfredse vognmænd: Der kommer flere aktioner

Vognmændene har ikke opgivet kampen mod vejafgiften for lastbiler, selvom den nu er vedtaget. Talspersonen for de utilfredse vognmænd varsler flere aktioner. ”Man kan sige, at der står 1-0 til modparten. Men lad os se, hvordan det ser ud senere.” Sådan lyder det fra Jakob Forman, talsperson for de utilfredse vognmænd, som ikke mener, at…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet