Nyhedsartikel

Statsminister advarer mod folkeafstemning om store bededag

ritzau

Det vil være en glidebane, hvis dele af Folketinget kræver folkeafstemning om at bevare helligdag, lyder det.

Statsminister Mette Frederiksen (S) advarer mod at gennemføre en folkeafstemning for at bevare store bededag.

Regeringen har foreslået og har flertal for at omdanne helligdagen til en arbejdsdag. Det er muligt for et mindretal i Folketinget at kræve en folkeafstemning om at bevare dagen, hvis det vil.

Men det vil være en “glidebane” ifølge statsministeren.

“Det vil være en glidebane, som er farlig,” siger Mette Frederiksen efter en redegørelse til Folketinget, som kommer efter regeringsdannelsen i december.

Regeringen vil afskaffe store bededag for at finansiere et styrket forsvar tidligere end hidtil aftalt.

Men store dele af Folketinget er imod det forslag, og både kirken og fagbevægelsen er imod. Sidstnævnte har startet en underskriftsindsamling til fordel for store bededag, som på kort tid har fået mange støtter.

Der er endnu ikke 60 mandater, som det kræves, der er klar til at kræve en folkeafstemning. Det er et værktøj, som partier er varsomme med at bruge, fordi det kan gribe om sig.

Men en række partier afviser det ikke, hvis sagen udvikler sig yderligere.

Det vil statsministeren dog advare imod.

“Der har aldrig været afholdt en folkeafstemning om et konkret politisk emne før. Man kan prøve at tænke tanken til ende; hvad så næste gang nogen i Folketinget er uenig om klimapolitikken, folkepensionen eller folkeskolen? Skal vi så have folkeafstemninger en gang om måneden eller hvert halve år?,” siger Mette Frederiksen.

Regeringen har givet partierne syv dage til at tilkendegive, om de er klar til at afskaffe store bededag og dermed få adgang til at forhandle om det kommende forsvarsforlig.

Men det afviser de ni resterende partier i Folketinget, uden at de kan pege på anden finansiering.

Regeringen håber, at flere partier vil være klar til at sløjfe store bededag.

Hør seneste nyt i Nyhederne på Radio4 her

Formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard, fortæller, at fagbevægelsen vil have en folkeafstemning om afskaffelsen af store bededag. Hun er gæst i programmet ‘Verdens lykkeligste arbejdsmarked’ . Hør programmet her.

 

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Læs også

27.01.23

Minister bliver kaldt i samråd efter sager om døde børn: “Det er dybt tragiske historier”

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) bliver nu kaldt i samråd om syriske børn, der er døde efter behandlingsforløb uden tolk. En otteårig pige og en treårig dreng med syrisk baggrund døde efter to behandlingsforløb, hvor lægerne ikke brugte en tolk, selvom børnenes familier kun taler sparsomt dansk. De to sager har fået flere lægefaglige…

Læs mere
27.01.23

Vælgerne møder SVM-regeringen med en knytnæve

Vælgerne flygter fra regeringen. En ny måling viser, at S går markant tilbage, mens V befinder sig på et historisk lavpunkt. Skulle de mon have studeret Anders Fogh Rasmusens gamle drejebog? Når Anders Fogh Rasmussen iagttager den massive kritik af SVM-regeringens plan om at skrotte store bededag som helligdag fra 2024, er han ikke i…

Læs mere
26.01.23

3-årig død af kræft efter fejlbehandling: Forældre blev misforstået

En kræftsyg treårig dreng med syrisk baggrund døde på et hospital i Odense efter et forløb, hvor forældrene gentagne gange forsøgte at få hjælp. Men lægerne brugte ikke en tolk og havde svært ved at forstå familien. Sagen er ikke enkeltstående. Den treårige dreng lå i hospitalssengen. Han var træt. Det var kun fire timer siden,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet