Nyhedsartikel

Stigende ventetider ved landets domstole får gerningspersoner til at gå frit rundt

Steffan Axelsen
stax@radio4.dk

Voldsmænd går frit rundt i måneder – ja op til år – før de får deres dom. Det gør de på grund af lange sagsbehandlingstider ved domstolene.

Og en ny årsrapport fra Danmarks Domstole viser, at ventetiderne fortsætter med at stige på grund af komplekse arbejdsopgaver og mangel på personale.

Det er en kæmpe udfordring for det danske samfund, mener formanden fra Dommerforening, Mikael Sjöberg.

“Det går ud over retssikkerheden. Politikerne taler jo meget om, hvor hårdt det går ud over ofrene at vente så lang tid på en afgørelse i en voldssag. Det er jeg fuldstændigt enig i, for folk skal vente i alt for lang tid på at få afgjort deres sager. Men det er så sandelig også en belastning for den tiltalte, som nægter sig skyldig,” fortæller han.

Du kan høre interviewet med Mikael Sjöberg her:

En af de personer, som har mærket den lange ventetid på egen krop er Jane Christensen.

Hun anmeldte sig eksmand for psykisk og fysisk vold tilbage i juni 2020. Første for nogle uger siden faldt der dom i sagen.

“Det er ikke i orden. Havde jeg vidst, at jeg skulle vente så lang tid fra starten, var det ikke sikkert, at jeg havde anmeldt ham. At der skal gå så lang tid, fra man trækker en svær beslutning, til der kommer en afslutning, har jo været hårdt for ikke bare mig, men også for ham og vores pårørende. Man mister hurtigt tilliden til retssystemet,” fortæller hun.

Hør interviewet med Jane Christensen her:

Det var blandt andet Venstre, som var med til at lægge rammerne for domstolenes nuværende økonomi.

Retsordfører fra Venstre, Preben Bang Henriksen, erkender, at politikerne bærer et stort ansvar for de lange ventetider.

“Det er helt givet et ansvar, der ligger i Folketinget. Det skyldes, at vi har været flinke til at vedtage forskellige lovgivninger som bandepakker, der tager lang tid at behandle. Og vi havde nok ikke forudset, at der ville opstå så mange sager,” siger han.

Senere i år skal der indgås en ny politisk aftale om domstolenes økonomi fra 2023 og fire år frem.

MIkael Sjöberg fra Dommerforeningen peger på et behov for 850 millioner kroner på området, og selv om Venstre endnu vil sætte kroner og ører på den nødvendige økonomiske indsprøjtning til domstolene, så skal der ifølge Preben Bang Henriksen langt flere penge til.

“Vi er villige til at give flere penge til domstolesystemet på grund af de flere sager. Men det kræver også, at domstolene selv kigger på effektiviseringer,” tilføjer han.

Du kan høre interviewet med Mikael Sjöberg her:

Læs også

30.06.22

Bertelsen og ni embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen

Embedsmænd fra ministerier, styrelse og Rigspolitiet har begået tjenesteforseelser og kan drages til ansvar. Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, og ni andre embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen. Det drejer sig om embedsmænd i Justitsministeriet, i det daværende Miljø- og Fødevareministerium, i Rigspolitiet og i Fødevarestyrelsen. Det fremgår af Minkkommissionens endelige beretning, der fylder næsten…

Læs mere
30.06.22

Mette Frederiksens udtalelser var “groft vildledende”, og Barbara Bertelsen kan drages til ansvar i minksag

Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, kan drages til ansvar i minksagen, erfarer flere medier fra Minkkommissionens beretning. Beretningen er blevet præsenteret for Granskningsudvalget i Folketinget torsdag formiddag. Beretningen offentliggøres først i eftermiddag. Kommissionen konkluderer ifølge Politikens oplysninger, at Barbara Bertelsen har begået “tjenesteforseelse af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger…

Læs mere
30.06.22

Minkavler ser frem til rapport: Jeg håber aldrig det sker for andre

I dag udkommer en længe ventet rapport fra Minkkommissionen, der har undersøgt forløbet i november 2020, hvor regeringen meldte ud, at alle mink skulle aflives. Noget der viste sig ikke at være lovhjemmel til. Ann-Mona Kulsø Larsen er tidligere minkavler på en farm lidt uden for Næstved og formand for Sjællands Pelsdyravlerforening, og hun glæder…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet