Nyhedsartikel

Stigende ventetider ved landets domstole får gerningspersoner til at gå frit rundt

Steffan Axelsen
stax@radio4.dk

Voldsmænd går frit rundt i måneder – ja op til år – før de får deres dom. Det gør de på grund af lange sagsbehandlingstider ved domstolene.

Og en ny årsrapport fra Danmarks Domstole viser, at ventetiderne fortsætter med at stige på grund af komplekse arbejdsopgaver og mangel på personale.

Det er en kæmpe udfordring for det danske samfund, mener formanden fra Dommerforening, Mikael Sjöberg.

“Det går ud over retssikkerheden. Politikerne taler jo meget om, hvor hårdt det går ud over ofrene at vente så lang tid på en afgørelse i en voldssag. Det er jeg fuldstændigt enig i, for folk skal vente i alt for lang tid på at få afgjort deres sager. Men det er så sandelig også en belastning for den tiltalte, som nægter sig skyldig,” fortæller han.

Du kan høre interviewet med Mikael Sjöberg her:

En af de personer, som har mærket den lange ventetid på egen krop er Jane Christensen.

Hun anmeldte sig eksmand for psykisk og fysisk vold tilbage i juni 2020. Første for nogle uger siden faldt der dom i sagen.

“Det er ikke i orden. Havde jeg vidst, at jeg skulle vente så lang tid fra starten, var det ikke sikkert, at jeg havde anmeldt ham. At der skal gå så lang tid, fra man trækker en svær beslutning, til der kommer en afslutning, har jo været hårdt for ikke bare mig, men også for ham og vores pårørende. Man mister hurtigt tilliden til retssystemet,” fortæller hun.

Hør interviewet med Jane Christensen her:

Det var blandt andet Venstre, som var med til at lægge rammerne for domstolenes nuværende økonomi.

Retsordfører fra Venstre, Preben Bang Henriksen, erkender, at politikerne bærer et stort ansvar for de lange ventetider.

“Det er helt givet et ansvar, der ligger i Folketinget. Det skyldes, at vi har været flinke til at vedtage forskellige lovgivninger som bandepakker, der tager lang tid at behandle. Og vi havde nok ikke forudset, at der ville opstå så mange sager,” siger han.

Senere i år skal der indgås en ny politisk aftale om domstolenes økonomi fra 2023 og fire år frem.

MIkael Sjöberg fra Dommerforeningen peger på et behov for 850 millioner kroner på området, og selv om Venstre endnu vil sætte kroner og ører på den nødvendige økonomiske indsprøjtning til domstolene, så skal der ifølge Preben Bang Henriksen langt flere penge til.

“Vi er villige til at give flere penge til domstolesystemet på grund af de flere sager. Men det kræver også, at domstolene selv kigger på effektiviseringer,” tilføjer han.

Du kan høre interviewet med Mikael Sjöberg her:

Læs også

04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere
02.06.23

Talsperson for utilfredse vognmænd: Der kommer flere aktioner

Vognmændene har ikke opgivet kampen mod vejafgiften for lastbiler, selvom den nu er vedtaget. Talspersonen for de utilfredse vognmænd varsler flere aktioner. ”Man kan sige, at der står 1-0 til modparten. Men lad os se, hvordan det ser ud senere.” Sådan lyder det fra Jakob Forman, talsperson for de utilfredse vognmænd, som ikke mener, at…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet