Støjberg kalder Herlufsholm et parallelsamfund: Kan man ikke rette op, må man lukke

Skrevet af

13. maj 2022

redaktionen@radio4.dk

redaktionen@radio4.dk

“Parallelsamfund er jo parallelsamfund. Om de så er brune eller hvide, rige eller fattige, det er sådan set lige meget.”

Der blev ikke lagt fingre imellem, da Inger Støjberg og Alex Vanopslagh debatterede forholdene på Herlufsholm i ugens i udgave af det borgerlige debatprogram Det blå hjørne. En dokumentar på TV 2 kunne i sidste uge afsløre en lang række krænkelser og overgreb begået af ældre elever mod yngre elever – hændelser, der blandt andet har medført at skolens rektor måtte forlade posten.

I Det blå hjørne opfordrede Inger Støjberg til at indføre et skærpet tilsyn med Herlufsholm og lukke skolen, hvis ikke man formår at ændre kulturen.

“Nøjagtig som med andre fri- og privatskoler, bør man indsætte skærpet tilsyn, og kan de så ikke rette op på det, må man jo gøre, som man gør på alle andre skoler og lukke det (skolen, red.), og så kan man starte forfra,” sagde Inger Støjberg i ugens udgave af det borgerlige debatprogram Det blå hjørne.

“Det er jo det, vi siger omkring muslimske friskoler, så må det jo også gælde Herlufsholm,” sagde hun.

“Styrken i Danmark er netop, at vi blander os, og det her viser bare, at her er jo i virkeligheden et parallelsamfund og en subkultur. Og det er jo måske derfor, at tingene ikke altid kommer frem, og at man derfor også kan “have held” med at skjule det for det tilsyn, der i øvrigt også må være for dårligt,” fortsatte Inger Støjberg.

Heller ikke Alex Vanopslagh lagde skjul på, at den yderste konsekvens for Herlufsholm må være lukning.

“Hvis det viser sig, at der er problemer, som ledelsen ikke kan rette op på, så må man jo lukke skolen,” sagde Vanopslagh i studiet og fortsatte:

“Det er jo sådan, vi gør. Men lur mig om ikke de får det løst.”

Hør ugens udsendelse her:

Havde reaktionerne fra politikerne været anderledes, hvis der havde været tale om en muslimsk fri- eller privatskole? Det spørgsmål debatterede de også i Det blå hjørne, og her var begge paneldeltagere enige: Reaktionerne havde nok været hårdere, hvis dokumentaren havde fremstillet en muslimsk friskole.

“Jeg tror da, der havde været mere kritik på den samlede højrefløj. Det synes jeg da ikke, man skal lægge skjul på,” sagde Alex Vanopslagh.

Han mente dog ikke, at det var rimeligt at sammenligne Herlufsholm med en muslimsk friskole.

“Jeg synes lige, man skal have proportionerne på plads. Jeg synes ikke, man kan sammenligne det (der er sket på Herlufsholm, red.) med nogle af de muslimske friskoler, hvor man bliver indoktrineret til at hade den vestlige verden og se ned på kvinder og lignende.”

Inger Støjberg ville nok have været noget hurtigere om at se dokumentaren, hvis den handlede om en muslimsk friskole, forklarede hun:

“Helt ærligt, så tror jeg faktisk, jeg havde set dokumentaren noget før. Men det ændrer bare ikke på mit syn på det her. Jeg er imod alle parallelsamfund – uanset om de er brune eller hvide eller rige eller fattige. Styrken i Danmark er netop, at vi blander os, og det her viser bare, at her er jo i virkeligheden et parallelsamfund og en subkultur.”

Find alle udsendelser her:

DET BLÅ HJØRNE – RADIO4

Afspiller nu

HOVEDET OG HALEN

13:05
15:00