Støttepartier er trætte af Forsvarets ”dårlige undskyldninger” og vil have ministeren på banen

Et forurenet vandløb, fotograferet fra drone, indeholder PFOS ifølge formand for Korsør Kogræsser- og Naturplejeforening, Kenneth Nielsen, omkring Noret ved Korsør, torsdag den 16. september 2021.. Formand for Korsør Kogræsser- og Naturplejeforening, Kenneth Nielsen, fortæller, at der i det vandløb, hvor det forurenet vand løber ud i Noret, indeholder omkring 2, 1 millioner nanogram PFOS. Til sammenligning må der maksimalt to nanogram per liter drikkevand. PFOS blev tidligere brugt i blandt andet brandskum. I foråret kom det frem, at det giftige fluorstof PFOS, havde spredt sig fra brandskolen til en mark, hvor køer fra Korsør Kogræsserforening var blevet forgiftet. Børn og voksne, der har spist af kødet, har siden fået målt forhøjede PFOS-værdier.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

1. november 2021

Regeringens støttepartier har fået nok af Forsvarets forklaringer om manglende teknologiske løsninger. De vil have forsvarsminister Trine Bramsen (S) på banen i sagen om de store PFAS-forureninger på flyvestationerne, og de vil have Forsvaret til at lave afværge og rense op, ligesom det norske forsvar har gjort de sidste 9 år.

Hos regeringens støttepartier er tålmodigheden ved at slippe op med det, som SF kalder ”Forsvarets dårlige undskyldninger”.

Hidtil har Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse hævdet, at der ikke er nogen teknologier, de kan bruge til at rense deres store PFAS-forureninger ved de tre jyske flyvestationer.

Men mandag kunne Avisen Danmark og Radio4 fortælle, at det norske forsvar siden 2012 har renset PFAS-forurenet vand og siden 2018 har gravet 75.000 ton forurenet jord væk på sine militære flyvestationer.

Støttepartierne Enhedslisten, Radikale Venstre og SF vil nu presse forsvarsminister Trine Bramsen (S) på banen i sagen.

– Det virker besynderligt, at man siger, at man ikke har teknologien, når man i Norge har gjort det i ni år. Det er et udtryk for den arrogance, som vi har været vidne til i flere år i Forsvaret, hvad angår deres ansvar med at behandle deres ting og arealer, som det forventes af os andre, siger SF’s forsvarsordfører Anne Valentina Berthelsen til de to medier.

Hør Anne Valentina Berthelsen i Radio4 Morgen her:

SF har kaldt Forsvarsministeren i samråd om sagen, efter Avisen Danmark og Radio4 i sidste uge kunne fortælle, at forsvaret trods flere års kendskab til forureningerne ikke har forsøgt at bremse dem. De norske erfaringer gør sagen endnu mere alvorlig, mener hun.

– Hvis nordmændene kan finde ud af det, så kan vi altså også. Forsvaret bør rydde op efter sig selv, Ikke flere dårlige undskyldninger, siger Anna Valentina Berthelsen.

EL: Oprydning skal sættes i gang

Forsvarsordfører hos Enhedslisten Eva Flyvholm er også skeptisk overfor forklaringerne fra Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

– Det kan ikke passe, at der absolut intet er at gøre. Det giver jo ingen mening, selvfølgelig er der noget at gøre. Det helt centrale er jo at fjerne den jord, som er forurenet. Vi er nødt til at få sat det her i gang i Danmark, som de har gjort i Norge, siger hun til Avisen Danmark og Radio4.

Eva Flyvholm ser det som et ”kæmpe problem”, at Forsvaret ikke satte i gang, da man blev bekendt med omfanget af problemet.

– Det i er den grad en sag, som regeringen må tage ansvar for, siger hun.

Hørt interviewet med Eva Flyvholm i Radio4 Morgen:

Forsvarsordfører i Radikale Venstre, Martin Lidegaard mener, at regeringen skal adressere problemerne med Forsvarets forureninger i næste forsvarsforlig.

– Jeg vil bede forsvarsministeren om at undersøge, om vi ikke skulle overveje en norsk tilgang. Der er åbenlyst nok at tage fat på, og jeg forstår heller ikke, at vi ikke er kommet i gang med det her tidligere, siger han til de to medier.

Det har ikke været muligt at få et interview med forsvarsminister Trine Bramsen (S).

Afspiller nu

NaN:NaN
NaN:NaN