Nyhedsartikel

Strandet næbhval er død og skal bjærges og obduceres

Susanne Diekema
sudi@radio4.dk

Den næbhval, der fredag strandede ud for kysten ved Vendsyssel, døde i går. En gruppe lokale lystfiskere forsøgte ellers at redde den strandede hval, men det lykkedes ikke for dem, skriver TV2 Nord. Billedet af næbhvalen her på siden stammer fra Kolding, hvor den strandede i januar og blev dissekeret på havnen.

Næbhvalen ved Vendsyssel skal bjærges, og det volder problemer, fordi den er svær at komme til. Den ligger i et område med mange sandbanker og revler, og vandet er lavt, og det gør det svært at bjærge hvalen.

– Næbhvalen svømmer normalt på dybt vand, så det er usædvanligt, at den kommer tæt på de danske kyster, fortæller museumsinspektør Charlotte Bie Thøstesen ved Fiskeri- og Søfartsmuseet i

De næste dage skal den 4,5 meter lange hval bjærges og obduceres, -‘så vi måske kan finde frem til en strandingsårsag og måske en dødsårsag’, håber museumsinspektøren, der siger:

– Det kan være et svækket dyr, der har forvildet sig ind i dansk farvand. Men det kan nogle gange være svært at finde en endelig forklaring.

Hør mere om hvalen i vores nyhedsudsendelser.

Ved obduktionen bliver der taget vævsprøver af næbhvalen til forskning og undersøgelse, og den bliver målt og vejet. Skelettet havner på Statens Naturhistoriske Museum i København, og kødet bliver brændt.

Udover næbhvalen er Fiskeri og Søfartsmuseet i år rykket ud til en døgling, der er en art i familien af næbhvaler, en vågehval og en spækhugger. Plus marsvin og en del forskellige sæler.

 

 

 

Læs også

03.10.23

Fem partier møder fuldtallige op til afstemning om koranlov

Fem partier ophæver clearingen, når lovforslaget om at forbyde utilbørlig behandling af blandt andet koraner skal til afstemning i Folketingssalen. Det gælder partierne Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, De Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Det oplyser partierne i en fælles udtalelse. Det betyder, at de stiller med alle medlemmer i salen og dermed tvinger regeringen til…

Læs mere
02.10.23

Flere skoler vil inkludere smartwatches i mobilpolitik

På flere af de største skoler rundt omkring i landets kommuner, overvejer man at inkorporere smartwatches i mobilpolitikken, hvis den ikke allerede er en del af den. Det viser en rundspørge vi har lavet på Radio4, hvor vi har henvendt os til en af de største skoler i samtlige af landets 98 kommuner og ud…

Læs mere
29.09.23

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel. En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002. Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet