Nyhedsartikel

Strandet næbhval er død og skal bjærges og obduceres

Susanne Diekema
sudi@radio4.dk

Den næbhval, der fredag strandede ud for kysten ved Vendsyssel, døde i går. En gruppe lokale lystfiskere forsøgte ellers at redde den strandede hval, men det lykkedes ikke for dem, skriver TV2 Nord. Billedet af næbhvalen her på siden stammer fra Kolding, hvor den strandede i januar og blev dissekeret på havnen.

Næbhvalen ved Vendsyssel skal bjærges, og det volder problemer, fordi den er svær at komme til. Den ligger i et område med mange sandbanker og revler, og vandet er lavt, og det gør det svært at bjærge hvalen.

– Næbhvalen svømmer normalt på dybt vand, så det er usædvanligt, at den kommer tæt på de danske kyster, fortæller museumsinspektør Charlotte Bie Thøstesen ved Fiskeri- og Søfartsmuseet i

De næste dage skal den 4,5 meter lange hval bjærges og obduceres, -‘så vi måske kan finde frem til en strandingsårsag og måske en dødsårsag’, håber museumsinspektøren, der siger:

– Det kan være et svækket dyr, der har forvildet sig ind i dansk farvand. Men det kan nogle gange være svært at finde en endelig forklaring.

Hør mere om hvalen i vores nyhedsudsendelser.

Ved obduktionen bliver der taget vævsprøver af næbhvalen til forskning og undersøgelse, og den bliver målt og vejet. Skelettet havner på Statens Naturhistoriske Museum i København, og kødet bliver brændt.

Udover næbhvalen er Fiskeri og Søfartsmuseet i år rykket ud til en døgling, der er en art i familien af næbhvaler, en vågehval og en spækhugger. Plus marsvin og en del forskellige sæler.

 

 

 

Læs også

17.08.22

Krudt, kugler og kampen mod tastaturkrigere trækkes ind i valgkampen

Forude venter en valgkamp, hvor forsvars- og sikkerhedspolitik vil fylde mere end normalt. Især på grund af krigen i Ukraine. SF og ingeniørforeningen IDA lancerer nu et fælles udspil, der blandt andet skal ruste Danmark mod destruktive cyberangreb. ”Siden Ruslands overfald på Ukraine i februar, står det klart, at verden går mere usikre tider i…

Læs mere
17.08.22

Helge vil have juridisk kønsskifte til sin datter på 9 år

Børn ned til 0 år skal kunne få et nyt CPR-nr. Det mener regeringen i et nyt forslag. Det fremgår af regeringens nye LGBT+-plan, som konkret vil fjerne den nedre aldersgrænse på juridisk kønsskifte. Og det er en god ide, det mener Helge Sune Nymand, far til Eva på 9 år, som har et CPR-nummer,…

Læs mere
17.08.22

Her er Støjbergs folketingskandidater

Danmarksdemokraterne gør sig klar til folketingsvalget med offentliggørelsen af deres kandidater. 30 forskellige folketingskandidater er blevet offentliggjort, og hun henter mange tidligere medlemmer fra både Dansk Folkeparti og Venstre. Det oplyser partiet overfor Radio4. Samlet fordeler kandidaterne således: 13 med baggrund i Dansk Folkeparti. 11 med baggrund i Venstre. 1 med baggrund i Det konservative…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet