Nyhedsartikel

Strandet næbhval er død og skal bjærges og obduceres

Susanne Diekema
sudi@radio4.dk

Den næbhval, der fredag strandede ud for kysten ved Vendsyssel, døde i går. En gruppe lokale lystfiskere forsøgte ellers at redde den strandede hval, men det lykkedes ikke for dem, skriver TV2 Nord. Billedet af næbhvalen her på siden stammer fra Kolding, hvor den strandede i januar og blev dissekeret på havnen.

Næbhvalen ved Vendsyssel skal bjærges, og det volder problemer, fordi den er svær at komme til. Den ligger i et område med mange sandbanker og revler, og vandet er lavt, og det gør det svært at bjærge hvalen.

– Næbhvalen svømmer normalt på dybt vand, så det er usædvanligt, at den kommer tæt på de danske kyster, fortæller museumsinspektør Charlotte Bie Thøstesen ved Fiskeri- og Søfartsmuseet i

De næste dage skal den 4,5 meter lange hval bjærges og obduceres, -‘så vi måske kan finde frem til en strandingsårsag og måske en dødsårsag’, håber museumsinspektøren, der siger:

– Det kan være et svækket dyr, der har forvildet sig ind i dansk farvand. Men det kan nogle gange være svært at finde en endelig forklaring.

Hør mere om hvalen i vores nyhedsudsendelser.

Ved obduktionen bliver der taget vævsprøver af næbhvalen til forskning og undersøgelse, og den bliver målt og vejet. Skelettet havner på Statens Naturhistoriske Museum i København, og kødet bliver brændt.

Udover næbhvalen er Fiskeri og Søfartsmuseet i år rykket ud til en døgling, der er en art i familien af næbhvaler, en vågehval og en spækhugger. Plus marsvin og en del forskellige sæler.

 

 

 

Læs også

20.03.23

Tjen tusindvis af kroner på genbrug 

Hvis du ikke allerede er typen, der sælger dine brugte møbler, tøj, gadgets og hvad du ellers har liggende og ikke bruger mere, så kan det virkelig godt betale sig at komme i gang. Ifølge det årlige Genbrugsindeks foretaget af DBA så ligger danskerne inde med ting, de ikke bruger, som i gennemsnit kan sælges…

Læs mere
20.03.23

Organisationer kan ikke vente længere: Sundhedsstyrelsen skal lave anbefalinger om børns tid på skærm

Børns Vilkår og Red Barnet kritiserer Sundhedsstyrelsen, fordi de ikke har lavet anbefalinger for, hvor lang tid børn bør bruge på en skærm. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, lavede anbefalinger i 2019, men Sundhedsstyrelsen har ifølge et baggrundsnotat ikke fundet det muligt at udlede lignende tidsmæssige anbefalinger for målgruppen i de danske anbefalinger. Når aftensmaden skal laves, og…

Læs mere
19.03.23

Schweizisk storbank køber Credit Suisse for 23 milliarder

Den schweiziske storbank UBS opkøber sin rival Credit Suisse. Det oplyser landets centralbank. Prisen er tre milliarder franc, meddeler de to banker. Det svarer til knap 23 milliarder kroner. UBS’ oprindelige bud lød på én milliard franc. Forhandlinger om opkøbet har stået på i weekenden med det mål at have en aftale på plads, inden…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet