Nyhedsartikel

Studerende skal fremvise negativ coronatest selvom de er vaccinerede

Martin Møller Geertsen
MMG@radio4.dk

Studerende på landets ungdoms- og voksenuddannelser skal fremvise negativ coronatest, selvom de er vaccinerede. Ulogisk og problematisk, siger professor.

Når de studerende på landets uddannelsesinstitutioner skal møde til fysisk undervisning, skal de kunne fremvise en negativ coronatest, selvom de er vaccineret mod covid-19.

Det fremgår af uddannelsesministeriets og undervisningsministeriets vejledninger og bekendtgørelser for området.

Blandt andet ”Bekendtgørelse om lukning og genåbning samt andre særlige restriktioner for uddannelsesinstitutioner på Uddannelses- og Forskningsministeriets område i forbindelse med håndtering af covid-19,” som juraprofessor ved Københavns Universitet Kristian Cedervall Lauta har læst.

”Det står meget klart, at dem, der er undtaget fra test, er personer, der af medicinske årsager ikke bør have taget en test, det er personer, der som følge af funktionsnedsættelser ikke bør have taget en test, og så er det folk, der tidligere har haft covid-19. Derfor må det meget klart sluttes, at folk, der er vaccinerede, de skal altså komme med en test,” siger Kristian Cedervall Lauta til Radio4.

Uddannelsesinstitutionerne var en del af den seneste genåbning den 6. april, hvor også de liberale serviceerhverv kunne åbne. Hos frisøren kan kunder nøjes med at dokumentere, at de er vaccineret, og en negativ test er ikke nødvendig. Det er altså ikke tilfældet på uddannelsesstederne, og det er problematisk, mener professor i virologi ved Københavns Universitet, Allan Randrup Thomsen.

”Rent kommunikativt giver det nogen problemer. Hvorfor gælder det ene sæt regler i den ene situation og det andet sæt i den anden situation? Det havde været nemmere, hvis kravene havde været de samme overalt,” siger han.

Dobbeltarbejde

De seneste fire dage har andelen af borgere, der har adgang til en coronatest indenfor 24 timer i nærheden af deres bopæl, ligget betydeligt under den politiske målsætning på 80 procent. Søndag var tallet 30 procent. Det viser tal fra Statens Serum Institut.

Hvis man kræver, at vaccinerede borgere også skal have en negativ test, så kan det pludselig komme til at kræve mange testressourcer, siger Allan Randrup Thomsen.

”Vi har jo meget testkapacitet, men hvis man skal lave dobbeltarbejde, som jeg anser det her for at være, så kan vi hurtigt få brugt mange ressourcer på at teste nogen, hvor sandsynligheden for at fange nogen, der er smittet, er meget lille,” siger han.

De studerende kan blive undtaget fra at skulle fremvise en negativ test, hvis de tidligere har været smittet med covid-19 inden for et nærmere bestemt tidsrum, men altså ikke, hvis de er vaccineret.

Og det er ulogisk, siger Allan Randrup Thomsen.

”På uddannelsesinstitutioner skal man have en negativ test, her tæller vacciner ikke. Men det, at man har været inficeret inden for to til 12 uger, tæller. Jeg er ked af at sige det, men det giver ingen mening,” siger han til Radio4.

Her kan du høre et interview med Dorthe Bæhrenz, der er leder for voksenspecialundervisning i Faaborg-Midtfyn Kommune. Hun fortæller, at hendes kursister bliver forvirrede, når de skal have en negativ test med til kursus, men ikke til frisøren.

Læs også

21.03.23

Grønlandske politikere vil have arktisk ambassadør med grønlandske rødder

Danmarks arktiske ambassadør bør have grønlandske rødder. Sådan lyder det fra det grønlandske folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam, og fra Kuno Fencker, der er medlem af det grønlandske parlament – begge fra det socialdemokratiske parti Siumut. Men det møder kritik fra både SF og Dansk Folkeparti. “Det er svært at se det som et fremskridt, at man…

Læs mere
20.03.23

Tjen tusindvis af kroner på genbrug 

Hvis du ikke allerede er typen, der sælger dine brugte møbler, tøj, gadgets og hvad du ellers har liggende og ikke bruger mere, så kan det virkelig godt betale sig at komme i gang. Ifølge det årlige Genbrugsindeks foretaget af DBA så ligger danskerne inde med ting, de ikke bruger, som i gennemsnit kan sælges…

Læs mere
20.03.23

Organisationer kan ikke vente længere: Sundhedsstyrelsen skal lave anbefalinger om børns tid på skærm

Børns Vilkår og Red Barnet kritiserer Sundhedsstyrelsen, fordi de ikke har lavet anbefalinger for, hvor lang tid børn bør bruge på en skærm. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, lavede anbefalinger i 2019, men Sundhedsstyrelsen har ifølge et baggrundsnotat ikke fundet det muligt at udlede lignende tidsmæssige anbefalinger for målgruppen i de danske anbefalinger. Når aftensmaden skal laves, og…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet