Styrelse indrømmer fejl: Patient blev opereret uden grund

Skrevet af

27. november 2022

alch@radio4.dk

alch@radio4.dk

Styrelsen for Patientklager har for første gang erkendt, at man har begået en fejl. Styrelsen glemte at kigge på et scanningsbillede. Foruroligende og kritisabelt, mener Danske Patienter.

I flere år indgik mere end 500 patienter uvidende i to kirurgers eksperimenterende operationer på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. En af dem var Lærke Haveman. Helt nye oplysninger, som Radio4 har fået indsigt i, viser, at der slet ikke var grund til at operere hende.

Det er Styrelsen for Patientklagers konklusion, efter hendes klage er gennemgået på ny.

“Afgørelsen ændrer ikke noget for mig. Den giver mig ikke min førlighed tilbage. Men det betyder, at Styrelsen for Patientklager anerkender, at de ikke er ufejlbarlige,” siger Lærke Haveman til Radio4.

Her kan du høre første afsnit af serien ‘Det kirurgiske eksperiment’ fra Radio4 Undersøger:

I 2020 konkluderede Styrelsen for Patientklager ellers, at alt var gået efter bogen, da kirurgen Kenth Esbensen lavede en rekonstruktion af et ledbånd i Lærke Havemans ankel. Men ifølge den nye afgørelse var ledbåndet slet ikke revet over.

Styrelsen lægger blandt andet vægt på, at der var lavet en MR-scanning forud for operationen, der viste, at der ikke var en skade på ledbåndet.

Alligevel skrev kirurgen i journalen, at scanningen viste en overrivning af ledbåndet.

“Det er foruroligende og kritisabelt, at man ikke bruger et så vigtigt materiale som en MR-scanning til at vurdere en klage, og at man alene lægger vægt på det skrevne ord i journalen,” mener vicedirektør hos Danske Patienter, Annette Wandel.

Ifølge Kent Kristensen, lektor i sundhedsret ved SDU, har klagesystemet ikke levet op til sit ansvar.

“Det er et tilsyn, der svigter. Det gør de, fordi afgørelsen bliver truffet på et forkert grundlag. Det betyder, at patienten lider et retstab,” vurderer Kent Kristensen overfor Radio4.

Lærke Haveman er en af de mere end 500 patienter, der ikke blev informeret om, at de fik en eksperimentel ankeloperation på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital mellem 2007 til 2018.

Hos Patienterstatningen har de indtil videre vurderet, at 45 patienter er invalideret som følge af en unødvendig operation.

Styrelsen for Patientklager ønsker ikke at stille op til interview, men oplyser i et skriftligt svar til Radio4, at de har gennemgået 21 gamle patientklager over kirurgen Kenth Esbensen. Gennemgangen har ifølge styrelsens direktør, Lizzi K. Jakobsen, vist, at der ikke er juridisk grundlag for at genoptage sagerne.

Afspiller nu

VERDEN KALDER

12:05
12:30