Nyhedsartikel

Styrelse indrømmer fejl: Patient blev opereret uden grund

Allan Christiansen
alch@radio4.dk

Styrelsen for Patientklager har for første gang erkendt, at man har begået en fejl. Styrelsen glemte at kigge på et scanningsbillede. Foruroligende og kritisabelt, mener Danske Patienter.

I flere år indgik mere end 500 patienter uvidende i to kirurgers eksperimenterende operationer på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. En af dem var Lærke Haveman. Helt nye oplysninger, som Radio4 har fået indsigt i, viser, at der slet ikke var grund til at operere hende.

Det er Styrelsen for Patientklagers konklusion, efter hendes klage er gennemgået på ny.

“Afgørelsen ændrer ikke noget for mig. Den giver mig ikke min førlighed tilbage. Men det betyder, at Styrelsen for Patientklager anerkender, at de ikke er ufejlbarlige,” siger Lærke Haveman til Radio4.

Her kan du høre første afsnit af serien ‘Det kirurgiske eksperiment’ fra Radio4 Undersøger:

I 2020 konkluderede Styrelsen for Patientklager ellers, at alt var gået efter bogen, da kirurgen Kenth Esbensen lavede en rekonstruktion af et ledbånd i Lærke Havemans ankel. Men ifølge den nye afgørelse var ledbåndet slet ikke revet over.

Styrelsen lægger blandt andet vægt på, at der var lavet en MR-scanning forud for operationen, der viste, at der ikke var en skade på ledbåndet.

Alligevel skrev kirurgen i journalen, at scanningen viste en overrivning af ledbåndet.

“Det er foruroligende og kritisabelt, at man ikke bruger et så vigtigt materiale som en MR-scanning til at vurdere en klage, og at man alene lægger vægt på det skrevne ord i journalen,” mener vicedirektør hos Danske Patienter, Annette Wandel.

Ifølge Kent Kristensen, lektor i sundhedsret ved SDU, har klagesystemet ikke levet op til sit ansvar.

“Det er et tilsyn, der svigter. Det gør de, fordi afgørelsen bliver truffet på et forkert grundlag. Det betyder, at patienten lider et retstab,” vurderer Kent Kristensen overfor Radio4.

Lærke Haveman er en af de mere end 500 patienter, der ikke blev informeret om, at de fik en eksperimentel ankeloperation på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital mellem 2007 til 2018.

Hos Patienterstatningen har de indtil videre vurderet, at 45 patienter er invalideret som følge af en unødvendig operation.

Styrelsen for Patientklager ønsker ikke at stille op til interview, men oplyser i et skriftligt svar til Radio4, at de har gennemgået 21 gamle patientklager over kirurgen Kenth Esbensen. Gennemgangen har ifølge styrelsens direktør, Lizzi K. Jakobsen, vist, at der ikke er juridisk grundlag for at genoptage sagerne.

Læs også

03.02.23

Pia Olsen Dyhr er Mette Frederiksens rival og redningskrans

Mens vælgerne flygter fra S, går SF frem. Pia Olsen Dyhr står ifølge målingerne nu i spidsen for landets næststørste parti. Det udfordrer Mette Frederiksen, men det kan ironisk nok også blive hendes redning. Det er næppe en illustration, som vækker begejstring i Socialdemokratiet, men torsdag aften hyggede mange SF’ere sig gevaldigt med at studere…

Læs mere
03.02.23

Mindre skærm og mere praktisk: Folkeskolen skal ændres

De ældste elever i grundskolen skal have flere praktiske fag, sådan lyder det fra Regeringen. Indsatsen skal efter regeringens ønske få flere elever til at uddanne sig til eksempelvis murer, elektriker eller bager. Forslaget mødes med stor velvilje fra Gordon Ørskov Madsen, som er formand i Danmarks Lærerforening. Blandt andet fordi at folkeskolen i alt for mange…

Læs mere
02.02.23

Lægeforeninger er tavse efter sager om døde børn – regionen afviser ansvar

Det er ikke Region Syddanmarks ansvar, når der sker alvorlige fejl hos praktiserende læger, lyder det fra udvalgsformand efter sager om døde børn. Praktiserende Lægers Organisation og Lægeforeningen afviser at stille op til interview.  Det er både “hjerteskærende” og “forfærdeligt,” at sprogbarrierer kan være med til at koste børn livet. Sådan lyder det fra Region Syddanmark,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet