Nyhedsartikel

Sunak melder sig officielt som premierministerkandidat

Ritzau

Den tidligere finansminister Rishi Sunak har officielt meldt sig som kandidat til at blive leder af Storbritanniens konservative parti – og dermed den næste premierminister efter Liz Truss’ afgang torsdag.

Meldingen var i høj grad ventet efter flere dages spekulation.

– Storbritannien er et fantastisk land, men vi står i en dyb økonomisk krise.

– Det er derfor, at jeg går efter at blive leder for Det Konservative Parti og den næste premierminister, skriver han på Twitter.

Hør journalist Morten Rønnelunds analyse af den politiske situation i Storbritannien i Nyhederne kl. 12 her:

Sunak har tilsyneladende god opbakning fra de konservative parlamentsmedlemmer. 128 har ifølge BBC peget på ham som foretrukken ny leder. 55 har peget på Boris Johnson, mens 23 støtter Penny Mordaunt.

42-årige Rishi Sunak var finansminister fra februar 2020 til juli 2022. Det var i Boris Johnsons tid som premierminister.

– Jeg har tjent som finansminister og hjulpet med at styre vores økonomi gennem nogle af de mest vanskelige tider.

– De udfordringer, vi står over for nu, er endnu større. Men mulighederne – hvis vi træffer de rigtige valg – er enestående, skriver Sunak.

Rishi Sunak trak sig i juli som finansminister i protest mod Boris Johnson. Kort tid efter meddelte den hårdt pressede Johnson sin afgang fra posten.

Efterfølgende kastede Sunak sig ind i kampen om at erstatte Johnson.

Han endte med at være en af de sidste to kandidater. Ved den afgørende afstemning blandt de konservative partimedlemmer tabte han til Liz Truss.

Sunak og Mordaunt er de eneste, der officielt har meldt deres kandidatur.

Der er dog en forventning om, at også Boris Johnson forsøger at gøre et uventet comeback til premierministerposten. 58-årige Johnson landede lørdag i London efter at have afbrudt en ferie i Caribien.

Johnson gik i juli af som premierminister efter en række sager om fester i premierministerboligen under en af de britiske coronanedlukninger. Festerne var i strid med de britiske coronarestriktioner.

Foto: Phil Noble/Reuters/Ritzau Scanpix

Læs også

04.12.22

Forbrugere skifter elprodukt som aldrig før

Aldrig før har så mange kunder skiftet mellem forskellige elprodukter. Sådan lyder det fra direktør for Norlys’ energiforretning Mads Brøgger. “I oktober havde vi 85.000 der skiftede produkt, i november var det 52.000. Til sammenligning havde vi tidligere mellem 5000 og 7000, der skiftede produkt om måneden, når det gik højt for sig,” siger direktør…

Læs mere
03.12.22

De Konservative er ude af regeringsforhandlingerne

De Konservative melder sig ud af regeringsforhandlingerne. Det meddeler partiets formand, Søren Pape Poulsen, på Facebook. Her skriver han, at den konservative folketingsgruppe enstemmigt har besluttet, at partiet ikke skal gå videre med regeringsforhandlingerne. “Når alt kommer til alt, så mener jeg ikke, at det er foreneligt, med de løfter vi gav i valgkampen, og…

Læs mere
03.12.22

Danskerne er klar til at tage imod flere ukrainske flygtninge

Danmark skal fortsætte med at tage imod ukrainske flygtninge. Det siger et stort flertal i en måling, som Voxmeter har lavet for Ritzau. Frosten er for alvor ved at sætte ind i Ukraine, samtidig med at Rusland angriber kritisk infrastruktur, der blandt andet producerer varme. Det vurderer Nato kan få flere ukrainere til at flygte. Men…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet