Sundhedsstyrelsen: Børn skal vejes ved sundhedsplejersken

2010-10-02 ILLUSTRATION - A fat girl on the scales, weighing sixty kilo. ANP XTRA ROOS KOOLE

Skrevet af

14. oktober 2021

I et år er børn i Kolding Kommune ikke blevet vejet, når de har været hos sundhedsplejersken.

Den beslutning tog kommunen på eget initiativ. Men nu er det slut.

Sundhedsstyrelsen har nemlig bedt kommunen om at rette ind og veje børnene som sædvanligt.

Ifølge Annette Poulsen, der er sundhedsplejerske i Sundhedsstyrelsen, så er det vigtigt, at alle folkeskoler vejer børnene:

“Det har en forebyggende betydning for udviklingen af overvægt i Danmark, at sundhedsplejerskerne registrerer børnenes vægt og højde i de sundhedssamtaler, de i øvrigt skal have med dem hen over et skoleforløb,” siger hun til Radio4 Morgen.

Hør sundhedsplejerske i Sundhedsstyrelsen Annette Poulsen i Radio4 Morgen her:

Grunden til, at Kolding Kommune har fået at vide, at de skal rette ind skal findes i “Bekendtgørelsen om kommunernes indberetning af oplysninger om børns sundhed til Sundhedsstyrelsen”. I den står blandt andet, at “børns sundhed tilvejebragt via sundhedsfaglige funktions- og helbredsundersøgelser (i henhold til sundhedslovens § 121, stk. 1 og 2), skal indberettes til Sundhedsstyrelsens Børnedatabase”.

Hos Kolding Kommune er man ærgerlig over, at børnene nu skal tilbage på vægten, siger Louise Mønsted, der er leder af sundhedsplejen i Kolding Kommune. Hun ville helst undgå at skulle veje børnene:

“Vi oplevede, at det havde nogle rigtig gode effekter på børnene. Den samtale, vi har med børnene, bliver meget mere åben snak, som kommer til at handle om det, der påvirker dem i hverdagen,” siger Louise Mønsted.

Hør interviewet med leder af sundhedsplejen i Kolding Kommune, Louise Mønsted her:

Sundhedsplejerske i Sundhedsstyrelsen Annette Poulsen mener dog ikke, at vejning af børnene står i vejen for en god samtale med barnet:

“Vi vil gerne anerkende Kolding for deres arbejde med at sætte fokus på den gode samtale med barnet. Det er kun tre gange hen over skolealderen, at man skal vejes og måles. Så man kan have andre samtaler med børnene, hvor man har andre fokusområder,” siger Annette Poulsen.

Foto: Roos Koole/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

AFTENRADIO

17:05
20:00