Sundhedsstyrelsens direktør: Set i bakspejlet er der ting, jeg fortryder

Fælles myndighedspressemøde om coronavirus i Danmark, i Eigtveds Pakhus onsdag den 18. marts 2020. Med til pressebriefingen er forsvarsminister Trine Bramsen, rigspolitichef Thorkild Fogde, direktør Thomas Lund-Sørensen, Center for Cybersikkerhed, direktør Søren Brostrøm, Sundhedsstyrelsen og Brian Wessel fra Erhvervsstyrelsen.. (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

19. marts 2020

jag@radio4.dk

jag@radio4.dk

For under en måned siden var der ifølge Sundhedsstyrelsen ingen grund til bekymring, hvis man som dansker opholdt sig i Italien eller var på vej på ferie i landet. I dag ville direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, gerne have lavet den risikovurdering om.

”Når jeg står her og ser tilbage på, hvordan vi har kommunikeret de sidste par måneder, så kan jeg godt finde nogle ting, som jeg i bakspejlet fortryder, når jeg har set udviklingen,” siger Søren Brostrøm.

Selvom Italien allerede i slutningen af februar havde et trecifret antal smittede med coronavirus, og titusindvis af italienere var sat i karantæne af de italienske myndigheder, troede Sundhedsstyrelsen ikke på, at der var udbredt smitte i Italien.

”Opholder du dig i, eller skal du rejse til Italien, er der således ingen særlige forholdsregler,” lød det fra Sundhedsstyrelsen i slutningen af februar.

I dag er Sundhedsstyrelsen blevet klogere. Derfor vil Sundhedsstyrelsens direktør fremover være mere tydelig omkring de risikovurderinger, styrelsen laver.

”Når vi kom med en risikovurdering, har vi måske været for dårlige til at sige, at det var en risikovurdering, hvor vi så ind i de næste par dage eller den næste uge. Jeg tror, at det, jeg har lært, som jeg vil bruge fremadrettet, er, at når vi udsender risikovurderinger, vil jeg give dem en udløbsdato. Så vil jeg sige: Den her gælder et par dage – så vil vi senest opdatere den der, og den gælder indtil da,” siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen.

Hør hele interviewet med Søren Brostrøm, hvor han også forholder sig til en ny rapport fra universitetet Imperial College i London, som har fået både England og USA til at ændre deres strategi og indsats mod coronavirusset.

Afspiller nu

DET LILLE FELT

12:30
13:00