Nyhedsartikel

Svampesamlere bryder loven og plukker fra private skove

Steffan Axelsen
stax@radio4.dk

Efteråret er højsæson for mange af landets passionerede svampesamlere.

Men for de private skovejere, der råder over cirka 75 procent af Danmarks samlede skovareal, er det også forbundet med problemer.

Mange svampesamlere plukker nemlig kantareller, rørhatte og champignoner i de private skove, selv om det er i strid med loven.

En af dem er Kristian Krarup Frandsen fra Aarhus.

Han er bevidst om, at han plukker flere af sine svampe på private skovarealer.

– Det er rigtig svært her i Aarhus, for der er ikke meget skov omkring en, som er offentligt. Jeg gør noget ulovligt velvidende, at det ikke er tilladt, fortæller han til Radio4 og begrunder:

– Når man ser, hvor lidt offentlig skov, der er til eksempelvis os svampesamlere, så bliver det også svært overhovedet at finde nogle svampe, fordi der er så få steder til så mange samlere. Så må man jo søge andre metoder, fortæller han.

Hør interviewet med Kristian Krarup Frandsen her:

Anders Frandsen, der er direktør i Dansk Skovforening, genkender billedet med de mange svampesamlere på private skovarealer.

– Det er et problem, når folk går væk fra de offentlige stier og ind i skoven. Så risikerer de at stresse det vildt, der er, og vi er nu i en fase, hvor jagtsæsonen er startet og mange har lejet jagt i de danske skove, og de oplever så, at det, de har betalt for, er blevet forringet, siger Anders Frandsen.

Hvis beretninger om uvelkomne svampesamlere stiger, så er der kun én ting at gøre ifølge Anders Frandsen.

– Hvis folk med åbne øjne går ind og plukker svampe i private skove og bevidst overtræder reglerne, så er der ikke mange andre muligheder end at ty til en politianmeldelse, selv om de fleste nok helst vil undgå det, lyder det fra Dansk Skovforenings direktør.

Hør interviewet med Anders Frandsen her:

Også skovfoged og godsinspektør hos Løvenholm Skovene på Djursland, Jens Christian Dahl, kalder uautoriseret færdsel i skoven for bekymrende.

– Når vi kommer ind i september og oktober, falder det sammen med en periode, hvor folk har lejet jagt. Og det er en stor indtægtskilde for os, at folk betaler for det. Men det (svampesamlerne, red.) giver en hvis forstyrrelse, og det er et problem for vores fællesjagt, når folk render uautoriseret rundt, forklarer han.

Hør interviewet med Jens Christian Dahl her:

For Kristian Krarup Frandsen er der også et større signal i at plukke svampe fra private skovområder.

– Det er jo også i en eller anden aktivistisk sag, for vi har brug for mere skov og kunne komme mere ud i den danske natur, siger han.

 

Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Læs også

01.12.23

PLO freder forgyldt vagtlæge efter intern undersøgelse

PLO-Nordjylland har på baggrund af en intern undersøgelse fredet en vagtlæge, der har tjent 2,4 millioner kroner på videokonsultationer. Politikere retter kritik af forløbet.   PLO freder forgyldt vagtlæge i Region Nordjylland, efter at lægernes fagforening selv har foretaget en undersøgelse af, om én vagtlæge har misbrugt det højere honorar for videokonsultationer.   Undersøgelsen blev…

Læs mere
30.11.23

Meny stopper salg af truede ål

Det er ikke længere muligt at fiske en ål op fra køledisken i dagligvarebutikken MENY. Dagligvarekoncernen Dagrofa bekræfter nemlig over for Radio4, at man har droppet salget af ål. – Det er korrekt, at vi har besluttet at stoppe med salg af ål i MENY, konstaterer Dagrofa og tilføjer: – MENY består delvis af Dagrofa-ejede…

Læs mere
30.11.23

Forbrugerrådet om influencer-pakkekalender: “Under al kritik”

En pakkekalender fra 12 af danske influencere bliver markedsført med en værdi på 1.300 kr. Men pakkekalenderen møder kraftig kritik og Forbrugerrådet TÆNK kalder det vildledende markedsføring. Flere danske børn kan ende med at få en skuffende start på december måned. I hvert fald hvis de eller deres forældre har købt pakkekalderen ‘Juletuben’, en pakkekalender…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet