Nyhedsartikel

Sverige overvejer at genåbne Barsebäck: Dansk modstand gør intet indtryk

Af Mads Anneberg, Radio4

Den nye svenske regering vil have mere atomkraft, og en genåbning af Barsebäck-værket tæt ved København nævnes som en oplagt mulighed. Svensk politiker siger i Radio4-podcasten ’Verden Kalder’, at dansk modstand skyldes uvidenhed.

BARSEBÄCK, SVERIGE:

Der er kun 20 kilometer til København, her hvor de to ikoniske skorstene på Barsebäck-værket tårner sig op på deres vante plads ud til Øresund.

Atomkraftværket blev lukket i 2005 efter årtiers dansk modstand, men bygningen står her stadig – og nu er spørgsmålet, om Barsebäck igen skal til at producere atomkraft.

Står det til de lokale politikere i Kävlinge Kommune, hvor Barsebäck ligger, kan det kun gå for langsomt.

”Strømmen her i Sydsverige er den absolut dyreste i landet. Og det er fordi, vi mangler et kraftværk, der kan producere strøm hver dag, hver time, hvert sekund,” siger Pia Almström til Radio4-programmet ’Verden Kalder’. Hun var indtil for nylig borgmester i kommunen og sidder stadig i byrådet for regeringspartiet Moderaterna. Ifølge Pia Almström var det en stor fejltagelse, at Barsebäck i sin tid blev lukket. Og nu håber hun, at der inden for syv til otte år igen kan produceres atomkraft her på stedet.

Dansk modstand

Den borgerlige svenske regering har for nylig meldt ud, at Sverige skal have mere atomkraft, og et nyt Barsebäck nævnes som et af de mest oplagte bud.

I Danmark har der historisk været stor modstand mod Barsebäck-værket. Og på Københavns Rådhus får idéen om et nyt atomkraftværk på den anden side af Øresund en kølig modtagelse.

”Risikoen er simpelthen for stor. Hvis der sker noget, så skal København og Malmø evakueres,” siger teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL) til Berlingske.

Også Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), er imod idéen og har opfordret svenskerne til at bygge vindmøller i stedet.

Men det forslag giver Pia Almström ikke meget for.

”Det har vi jo gjort nu i 15 år, siden Barsebäck lukkede, og det fungerer ikke. Vi sidder her med rigtig dyr strøm,” siger hun.

Hvis vi i Danmark bliver enige om, at vi synes det er en dårlig idé at genåbne Barsebäck, gør det så indtryk på dig?

“Egentlig ikke.”

Du er ligeglad?

“Jeg synes, det er et spørgsmål for Sverige,” siger Pia Almström.

Og ifølge Pia Almström bør danskerne slet ikke være bekymrede. Hun siger, at svenskerne er kendt for at tage alle forholdsregler – også når det gælder atomkraft.

”Sverige gør alting meget omhyggeligt. Vi går med seler og livrem for at sikre, at der ikke sker noget. Det gælder alting. Med cykelhjelm, biler og børn. Alting skal være tusind procent sikkert,” siger Pia Almström.

Modstand skyldes uvidenhed

Pia Almström mener, danskernes modstand skyldes misinformation.

”Der findes mange vrangforestillinger om atomkraft. Mange, som er bekymrede, ved for lidt,” siger hun.

Så er det fordi, vi er for dumme i Danmark?

”Nej, jeg siger ikke, I er for dumme. Jeg siger, at miljøbevægelsen har spredt en masse løgne om atomkraft. Og der er vel ingen i Danmark, som egentlig har informeret med fakta, uden at være farvede på den ene eller anden måde.”

V: Fint at genåbne Barsebäck

Det er dog langtfra alle i Danmark, der er imod idéen om et nyt Barsebäck-værk.

Regeringspartiet Venstre kan ikke se noget problem i at få et atomkraftværk tæt på København.

”Det ville jeg ikke have noget imod. Det vigtigste for mig er, at svenskerne får omstillet til grøn energi,” siger partiets energiordfører Linea Søgaard-Lidell.

Hun mener, at det er ”fortidens spøgelser, der præger debatten, mere end det er realiteterne”.

Og selv om nogle danskere måtte være bekymrede, mener Linea Søgaard-Lidell ikke, der er noget at være bange for.

”Jeg kan heller ikke garantere, at en vindmølle ikke falder ned. Vi kan ikke tillade os at udelukke teknologier, der kan producere grøn energi på en stabil måde,” siger hun.

Hør hele historien i Radio4-programmet ’Verden Kalder’:

 

Baggrund om Barsebäck-debatten

Debatten om Barsebäck er blusset op igen, fordi den nye svenske regering vil have mere atomkraft.

Som svar på energikrisen har den nu sat gang i arbejdet for at få bygget flere reaktorer i Sverige, og Barsebäck optræder på regeringens liste over de otte mest oplagte steder at lægge dem.

To af regeringspartierne har allerede tydeligt sagt, at de ønsker et nyt atomkraftværk i Barsebäck. Heriblandt energiminister Ebba Busch fra Kristdemokraterna.

”Vi foreslår, at der bygges et nyt Barsebäck,” sagde hun under valgkampen i august.

”Sverige har brug for ny atomkraft, det, tror jeg, er hævet over enhver tvivl for mange svenskere.”

Den svenske regering går nu i gang med at fjerne det nuværende loft over, hvor mange atomreaktorer, der må være i Sverige.

Derefter skal dem, der vil drive de nye reaktorer, byde ind. Og først derefter skal det besluttes, hvor de skal ligge.

 

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Læs også

27.01.23

Minister bliver kaldt i samråd efter sager om døde børn: “Det er dybt tragiske historier”

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) bliver nu kaldt i samråd om syriske børn, der er døde efter behandlingsforløb uden tolk. En otteårig pige og en treårig dreng med syrisk baggrund døde efter to behandlingsforløb, hvor lægerne ikke brugte en tolk, selvom børnenes familier kun taler sparsomt dansk. De to sager har fået flere lægefaglige…

Læs mere
27.01.23

Vælgerne møder SVM-regeringen med en knytnæve

Vælgerne flygter fra regeringen. En ny måling viser, at S går markant tilbage, mens V befinder sig på et historisk lavpunkt. Skulle de mon have studeret Anders Fogh Rasmusens gamle drejebog? Når Anders Fogh Rasmussen iagttager den massive kritik af SVM-regeringens plan om at skrotte store bededag som helligdag fra 2024, er han ikke i…

Læs mere
26.01.23

3-årig død af kræft efter fejlbehandling: Forældre blev misforstået

En kræftsyg treårig dreng med syrisk baggrund døde på et hospital i Odense efter et forløb, hvor forældrene gentagne gange forsøgte at få hjælp. Men lægerne brugte ikke en tolk og havde svært ved at forstå familien. Sagen er ikke enkeltstående. Den treårige dreng lå i hospitalssengen. Han var træt. Det var kun fire timer siden,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet