Sygeplejerådet er bekymrede for genindførelse af patientrettigheder

Plejepersonale på covid-19 afsnit undervises i iltbehandling på Svendborg Sygehus torsdag den 14. januar 2021 Underviser Hanne Svenningsen, Sygeplejerske Camilla Køhler Østergaard, Læge Kathrine Moriat og Læge Kristoffer K. Brockhattingen. (Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

25. februar 2021

anp@radio4.dk

anp@radio4.dk

Efter et års pause genindføres patientrettighederne inden for udredning og behandling fra marts.

Det betyder, at patienter henvist til udredning på sygehus skal have et tilbud om at blive udredt inden for 30 dage, hvis det er muligt. Og hvis en patient skal vente mere end 30 dage på sygehusbehandling, får patienten ret til udvidet frit sygehusvalg.

Men genindførelsen af rettighederne bekymrer formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen:

“Jeg synes, det er totalt uforståeligt, at regeringen synes, det er nødvendigt at genindføre patientrettighederne på nuværende tidspunkt, hvor vi også kan se, at covid-19 måske igen skaber en bølge af 900 indlæggelser hen imod april måned,” siger Grete Christensen til Radio4 Morgen.

Ifølge Sundhedsministeriet er antallet af coronapatienter på sygehusene nu faldet så meget, at patientrettighederne til hurtig udredning og behandling kan genindføres. I dag er ca. 12 pct. af de medicinske sengepladser og ca. 15 pct. af de intensive sengepladser planlagt til COVID-19 i brug, lyder tallene fra sundhedsministeriet.

Men Grete Christensen mener, at sundhedsvæsnet i forvejen arbejder på højtryk for at nå så mange patienter som muligt i øjeblikket, hvor antallet af indlagte med corona er i den lavere ende:

“Det bliver allerede udnyttet. Der er ikke nogen, der går med hænderne i lommen og ikke har noget at lave. Så selvom der ikke er en måneds garanti, tager man alle de patienter ind, man overhovedet kan, så hurtigt man kan. Men det sætter bare et øget pres på systemet, hvis man sætter månedsgarantien på.”

Hør interviewet med formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen:

Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

RING TIL RADIO4

08:05
10:00