Sygeplejersker og speciallæger slår alarm: Kan hverken nå at spise eller gå på toilettet

Sygeplejerske på løbehjul på gang. Genrefotos fra Aarhus Universitetshospital i Skejby.

Skrevet af

28. oktober 2020

jag@radio4.dk

jag@radio4.dk

Dansk Sygeplejeråd oplever, at deres medlemmer ofte ikke har tid til at spise madpakke eller gå på toilettet i arbejdstiden:

”Vi har et sundhedsvæsen, som igennem årtier er blevet udsultet. Sygeplejerskerne oplever i dag, at ressourcer og opgaver ikke står mål med hinanden. Der er hele tiden opgaver, som mange sygeplejersker oplever, at de er bagud med,” siger Anni Pilgaard, næstformand i sygeplejerskernes fagforening, Dansk Sygeplejeråd, og fortsætter:

”Det er overhovedet ikke sjældent, at sygeplejersker står i omklædningsrummet og skifter til privattøj igen, mens de tænker: ’Hold da op, jeg nåede hverken at få min madpakke eller komme på toilet i dag’,” siger hun til Radio4 Morgen.

Jacob Laulund er sygeplejerske gennem tolv år, og han genkender Dansk Sygeplejeråds fremstilling af sygeplejerskernes hverdag:

”Det sker jævnligt. Og det sker, at der er vagter, hvor det bliver så hektisk, at man ender med at stå i omklædningsrummet og opdage, at man ikke har været på toilettet eller fået noget at drikke. Man har ondt i hovedet, hjertebanken, man har porterfarvet urin. Man er helt rundtosset næsten. Det er nogle voldsomme forhold, synes jeg, og det er kun blevet værre år efter år,” fortæller Jacob Laulund til Radio4 Morgen.

Speciallægerne oplever det samme

Lisbeth Lintz er formand for Foreningen af Speciallæger, som repræsenterer mere end 8.600 læger – bl.a. de danske overlæger på de offentlige og private hospitaler. Ifølge hende er sygeplejerskernes billede af hverdagen i sundhedssektoren fuldt genkendeligt:

“Det er fuldt genkendeligt for os fra landets sygehuse og hospitaler. Det er en hverdag, som bliver mere og mere presset. Det er en hverdag, som betyder, at man sagtens kan opleve efter lange vagter ikke at have fået hverken vådt eller tørt,” siger hun.

Lisbeth Lintz fortæller, at speciallægerne kalder fænomenet ”vagtblære”:

“Det er et velkendt fænomen i Sundhedsvæsnet, og vi kalder det vagtblære. Vi er jo på arbejde døgnet rundt, og vi tager jo hensyn til, at patienterne bliver syge døgnet rundt. Og hvis man går og holder sig, fordi man har fået noget at drikke, så udvikler man en større blære, og det betyder, at man på lang sigt får inkontinensgener. Altså går og tisser i bukserne,” siger Lisbeth Lintz, formand for Forening af Speciallæger.

Hør hele interviewet med Anni Pilgaard, næstformand i sygeplejerskernes fagforening, Dansk Sygeplejeråd, her:

Interviewet med sygeplejerske Jacob Laulund kan høres her:

Lyt til interviewet med Lisbeth Lintz, formand for Foreningen af Speciallæger, her:

Afspiller nu

RADIO4 MORGEN

04:05
07:00