Nyhedsartikel

Tårnhøje elpriser presser virksomheder ud i konkurs

Susanne Diekema
sudi@radio4.dk

Kæmpestore elregninger kommer til at betyde, at vi kommer til at se flere konkurser i erhvervslivet, spår cheføkonom i Dansk erhverv, Tore Stramer. De store udgifter kommer også til at ramme forbrugerne.

Regningerne på el slår nye rekorder i 2022, og ifølge beregninger fra Dansk Erhverv bliver regningerne mere end dobbelt så store som sidste år. De kommer til at lande på omkring 33 milliarder kroner i år. Ifølge tal fra Energistyrelsen er det en stigning på knap 19 milliarder siden sidste år, hvor virksomhederne brugte 13,7 milliarder kroner på el.

– Den kedelige konsekvens er desværre, at vi vil se et stigende antal konkurser, fordi flere virksomheder ikke kan honorere de her store eludgifter. Vi kommer også til at se, at en større del af udgifterne vil blive sendt videre til forbrugerne i form af stigende priser. Noget skyldes de coronalån, der skal tilbagebetales, men andet skyldes, at omkostninger til særligt energi er eksploderet i 2022. Der er virksomheder, der simpelthen ikke kan få enderne til at mødes, forklarer Tore Stramer.

Cheføkonomen siger, at det især er de små og mellemstore virksomheder, der bliver hårdest ramt.

Organisationen SMV Danmark, Små og Mellemstore Virksomheder, bekræfter at virksomhederne er pressede.

– Godt hver sjette virksomhed har reduceret eller omstillet produktionen som følge af de stigende energipriser. Virksomhederne har været ret kreative. Det er for eksempel sket ved at, de har omstillet åbningstidspunkterne, så de har åbent om lørdagen i stedet for om fredagen, for der er energien billigere, siger konsulent i SMV Danmark, Lasse Lundquist.

Høre mere i nyhederne:

Læs også

29.11.23

Udbredt mistanke om matchfixing hos håndboldspillere

Flere landsholdsspillere fra Danmark, Norge og Sverige tror, at de har deltaget i manipulerede håndboldkampe. Flere af de bedste håndboldspillere fra Danmark, Norge og Sverige har en mistanke om, at de på et tidspunkt har været involveret i kampe, der har været udsat for matchfixing. Det svarer de i en rundspørge, som DR har foretaget…

Læs mere
28.11.23

Sårede betjente og kvinder med samlejesmerter er på finansloven

En række mindre tiltag er på finansloven, som mandag blev indgået med historisk bredt flertal. Hjælp til sårede betjente og til skoleskibet Georg Stage samt til kvinder, som har ondt ved samleje. De elementer er på finansloven for næste år. Folketingspartierne har hver især kæmpet for en række mindre tiltag, som ikke fylder så meget…

Læs mere
27.11.23

Stormflod forgiftede Jens’ skibsværft

Stormfloden i oktober har hvirvlet gammel forurening op fra havbunden og forgiftet Jens Roligheds skibsværft på Stevns i så alvorlig grad, at han ikke kan arbejde der. Og det er et stigende problem. Jens Rolighed, der har et skibsværft ved Rødvig Havn, kan stadig ikke arbejde efter den stormflod, der ramte Danmark i oktober. Men…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet