Nyhedsartikel

Tårnhøje elpriser presser virksomheder ud i konkurs

Susanne Diekema
sudi@radio4.dk

Kæmpestore elregninger kommer til at betyde, at vi kommer til at se flere konkurser i erhvervslivet, spår cheføkonom i Dansk erhverv, Tore Stramer. De store udgifter kommer også til at ramme forbrugerne.

Regningerne på el slår nye rekorder i 2022, og ifølge beregninger fra Dansk Erhverv bliver regningerne mere end dobbelt så store som sidste år. De kommer til at lande på omkring 33 milliarder kroner i år. Ifølge tal fra Energistyrelsen er det en stigning på knap 19 milliarder siden sidste år, hvor virksomhederne brugte 13,7 milliarder kroner på el.

– Den kedelige konsekvens er desværre, at vi vil se et stigende antal konkurser, fordi flere virksomheder ikke kan honorere de her store eludgifter. Vi kommer også til at se, at en større del af udgifterne vil blive sendt videre til forbrugerne i form af stigende priser. Noget skyldes de coronalån, der skal tilbagebetales, men andet skyldes, at omkostninger til særligt energi er eksploderet i 2022. Der er virksomheder, der simpelthen ikke kan få enderne til at mødes, forklarer Tore Stramer.

Cheføkonomen siger, at det især er de små og mellemstore virksomheder, der bliver hårdest ramt.

Organisationen SMV Danmark, Små og Mellemstore Virksomheder, bekræfter at virksomhederne er pressede.

– Godt hver sjette virksomhed har reduceret eller omstillet produktionen som følge af de stigende energipriser. Virksomhederne har været ret kreative. Det er for eksempel sket ved at, de har omstillet åbningstidspunkterne, så de har åbent om lørdagen i stedet for om fredagen, for der er energien billigere, siger konsulent i SMV Danmark, Lasse Lundquist.

Høre mere i nyhederne:

Læs også

29.05.23

Moderaterne-profil brød reglerne: Trak fortrolige oplysninger om udsatte klienter ud til sig selv

En ny sag rammer nu Moderaternes ordfører for udsatte mennesker, Nanna W. Gotfredsen, der ifølge Ekstra Bladet har brudt reglerne for datasikkerhed. “Jeg begik en fejl,” lyder det fra folketingsmedlemmet.  Mens Moderaternes folketingsmedlem Nanna W. Gotfredsen var suspenderet fra sin rolle som daglig leder i Gadejuristen, begyndte hun i strid med reglerne at hive fortrolige…

Læs mere
27.05.23

Lægeforeningen glæder sig over fokus på flere speciallæger

Det er positivt, at regeringen og Danske Regioner fredag blev enige om, at der skal uddannes flere speciallæger i de områder i Danmark, hvor der er rekrutteringsudfordringer. Sådan lyder det fra Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, dagen efter at en aftale om regionernes – og dermed en stor del af sundhedsvæsenets – økonomi blev indgået. –…

Læs mere
26.05.23

Hvem skal løfte den røde fane efter Mai Villadsen?

Enhedslisten holder årsmøde i weekenden, mens partiet står midt i et vadested. Med Mette Frederiksens SVM-regering forsvandt indflydelsen. Og samtidig skal liste Ø snart gennemføre et svært lederskifte. Da Pelle Dragsted torsdag gæstede Radio4’s politiske magasin ’Mandat’, glædede han sig over, at Enhedslistens frontkvinde, Mai Villadsen, venter barn og har kurs mod en kommende barselsorlov.…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet