Nyhedsartikel

Tårnhøje elpriser presser virksomheder ud i konkurs

Susanne Diekema
sudi@radio4.dk

Kæmpestore elregninger kommer til at betyde, at vi kommer til at se flere konkurser i erhvervslivet, spår cheføkonom i Dansk erhverv, Tore Stramer. De store udgifter kommer også til at ramme forbrugerne.

Regningerne på el slår nye rekorder i 2022, og ifølge beregninger fra Dansk Erhverv bliver regningerne mere end dobbelt så store som sidste år. De kommer til at lande på omkring 33 milliarder kroner i år. Ifølge tal fra Energistyrelsen er det en stigning på knap 19 milliarder siden sidste år, hvor virksomhederne brugte 13,7 milliarder kroner på el.

– Den kedelige konsekvens er desværre, at vi vil se et stigende antal konkurser, fordi flere virksomheder ikke kan honorere de her store eludgifter. Vi kommer også til at se, at en større del af udgifterne vil blive sendt videre til forbrugerne i form af stigende priser. Noget skyldes de coronalån, der skal tilbagebetales, men andet skyldes, at omkostninger til særligt energi er eksploderet i 2022. Der er virksomheder, der simpelthen ikke kan få enderne til at mødes, forklarer Tore Stramer.

Cheføkonomen siger, at det især er de små og mellemstore virksomheder, der bliver hårdest ramt.

Organisationen SMV Danmark, Små og Mellemstore Virksomheder, bekræfter at virksomhederne er pressede.

– Godt hver sjette virksomhed har reduceret eller omstillet produktionen som følge af de stigende energipriser. Virksomhederne har været ret kreative. Det er for eksempel sket ved at, de har omstillet åbningstidspunkterne, så de har åbent om lørdagen i stedet for om fredagen, for der er energien billigere, siger konsulent i SMV Danmark, Lasse Lundquist.

Høre mere i nyhederne:

Læs også

04.02.23

22 har anmeldt PFAS-relateret sygdom som arbejdsskade

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring forventer flere anmeldelser, efterhånden som der forskes i stofferne. PFAS mistænkes blandt andet for at være hormonforstyrrende og føre til kræftsygdomme, men der er ikke megen håndgribelig viden om konsekvenserne af at have været udsat for PFAS-stoffer. Derfor er det svært at få anerkendt en sygdom eller andre dårligdomme, der efter alt at…

Læs mere
03.02.23

Pia Olsen Dyhr er Mette Frederiksens rival og redningskrans

Mens vælgerne flygter fra S, går SF frem. Pia Olsen Dyhr står ifølge målingerne nu i spidsen for landets næststørste parti. Det udfordrer Mette Frederiksen, men det kan ironisk nok også blive hendes redning. Det er næppe en illustration, som vækker begejstring i Socialdemokratiet, men torsdag aften hyggede mange SF’ere sig gevaldigt med at studere…

Læs mere
03.02.23

Mindre skærm og mere praktisk: Folkeskolen skal ændres

De ældste elever i grundskolen skal have flere praktiske fag, sådan lyder det fra Regeringen. Indsatsen skal efter regeringens ønske få flere elever til at uddanne sig til eksempelvis murer, elektriker eller bager. Forslaget mødes med stor velvilje fra Gordon Ørskov Madsen, som er formand i Danmarks Lærerforening. Blandt andet fordi at folkeskolen i alt for mange…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet