Nyhedsartikel

Tidligere forsvarschef: Vi skulle have reageret på Rusland i 2014

Gry Bruun Mathiesen, Peter Ernstved Rasmussen
gry@radio4.dk

Tidligere forsvarschef Bjørn Bisserup erkender nu, at det var en fejl ikke at reagere, da Rusland annekterede Krim-halvøen i 2014. Krim-halvøen var på det tidspunkt ukrainsk territorium.

Det siger han til Radio4’s forsvarsmagasin Frontlinjen:

“Jeg tror, vi havde stået bedre i dag, hvis vi i 2014 havde reageret anderledes med det danske forsvar i forhold til Ruslands ageren i Ukraine,” siger Bjørn Bisserup.

Lyt til ‘Frontlinjen’ her:

I perioden fra 2008 til 2020 har Bjørn Bisserup i forskellige funktioner været en del af Forsvarets og Forsvarsministeriets ledelse, herunder forsvarschef fra 2017 til 2020.

Netop i de år blev der gennemført besparelser i Forsvaret på 15 procent, som sidenhen, har gjort det væsentligt sværere for Forsvaret at skaffe nødvendigt personale og materiel.

Vært på Frontlinjen, Peter Ernstved Rasmussen spørger Bjørn Bisserup, hvad han dengang sagde til forsvarsministeren og politikerne:

“Retrospekt set tror jeg, at vi alle sammen – også mig selv – var en lille smule naive i forhold til reaktionen på, hvad der skete i 2014. Jeg tror faktisk, at du kan finde et interview i Politiken med mig fra min tid som forsvarschef om, hvordan man skulle håndtere Rusland. Jeg forestillede mig, at man kunne optage en eller anden form for dialog med Rusland og komme ud af den deadlock, man var kommet i efter 2014.”

Fortryder flere ting

Der er flere af de besparelser i Forsvaret, der ligger i det fungerende forsvarsforlig, som Bjørn Bisserup i dag kan se, var uhensigtsmæssige og måske slet ikke gav mening.

Han nævner for eksempel, at de værnepligtige sergenter gik fra at få løn til at være på S.U., og at man ændrede tjenesterejsereglerne på en måde, der kunne have været mere skånsom. Ændringer der, på linje med flere andre, udsprang af rapporter fra eksterne konsulentfirmaer, der blev bestilt til at se på effektiviseringer af Forsvaret.

”Der er mange ting. Det ville være arrogant at sidde her og sige, at der ikke er noget, jeg har fortrudt, og at der ikke er noget, jeg ville gøre anderledes, hvis jeg havde mulighed for det,” siger Bjørn Bisserup til Frontlinjen på Radio4.

“Sådan er det jo bare ikke. Nu er man forbi det punkt, og så må man videre.”

Forsvaret lider i dag under mangel på personel, våben og ammunition. Oveni er en del af Forsvarets bygninger misligholdt.

Tidligere forsvarschef Bjørn Bisserup er i dag rådgiver i Pension Danmark.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Læs også

26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere
23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet