Nyhedsartikel

Tidligere forsvarsminister advarer mod skræmmekampagne fra ja-side

Pernille Rudbæk
peru@radio4.dk

Venstres tidligere forsvarsminister og EU-parlamentariker Søren Gade stempler nu ind i EU-forbeholdsvalgkampen med en klar advarsel til ja-siden om at droppe skræmmekampagner om de negative konsekvenser ved et nej.

Med under en måned til, at danskerne skal stemme ja eller nej til at afskaffe det danske forsvarsforbehold kommer Søren Gade en klar opfordring til ja-siden om at holde igen med den bombastiske retorik:

“Hold diskussionen i de rette dimensioner. Lad være med at henfalde til det her med at lave skræmmekampagner og overgøre betydningen. Verden går ikke under, hvis det bliver et nej,” siger han til Radio4.

Konkret vurderer Søren Gade eksempelvis ikke, at det giver mening at gøre afstemningen til et spørgsmål om Danmarks sikkerhed.

“Det handler ikke om vores sikkerhed. Det handler om, at der er typer af operationer, vi ikke kan deltage i.”

Søren Gade mener, at ja-siden i stedet bør argumentere nøgternt med eksempler på operationer, som ville være i Danmarks interesse at være en del af. Og at man skal afholde sig fra at overgøre betydningen af at afskaffe forbeholdet.

“Jeg vil ikke gå ind på den vej, at din og min og vores børns sikkerhed bliver bedre af at fjerne forsvarsforbeholdet, fordi det gør den ikke. Den sikkerhed ligger i NATO. Det er NATO, der sikrer, at vi kan sove trygt om natten.”

Den tidligere forsvarsminister erkender, at han tidligere har advaret mod at skrotte forbeholdet – da et udsultet dansk forsvar efter hans opfattelse ikke ville kunne løfte flere opgaver. Men han fremhæver, at Folketinget nu har givet grønt lys til en enorm investering i forsvaret i de kommende årtier.

“Jeg synes, at det er vigtigt. Vi har en diskussion lige nu i Europa omkring vores sikkerhed. Vi bevilger flere penge til forsvaret. Vi har NATO, som har en forventning om, at de europæiske lande skal tage noget mere ansvar. Så derfor er det vigtigt,” lyder det i et længere interview til Radio4’s politiske magasin Mandat.

De seneste meningsmålinger har vist, at omkring hver tredje vælger fortsat er i tvivl om, hvor krydset skal sættes. Og det er netop dem, som Søren Gade taler til med disse udmeldinger, mener politiske redaktør på Radio4, Thomas Larsen:

“Med sin tilgang taler Søren Gade til de mange skeptikere og tvivlere, især blandt kvinder, unge og EU-skeptiske borgerlige, som ikke ved, hvor de skal sætte krydset. Men om det er nok til at til at vinde afstemningen, er ikke til at sige,” lyder vurderingen.

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Læs også

30.06.22

Bertelsen og ni embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen

Embedsmænd fra ministerier, styrelse og Rigspolitiet har begået tjenesteforseelser og kan drages til ansvar. Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, og ni andre embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen. Det drejer sig om embedsmænd i Justitsministeriet, i det daværende Miljø- og Fødevareministerium, i Rigspolitiet og i Fødevarestyrelsen. Det fremgår af Minkkommissionens endelige beretning, der fylder næsten…

Læs mere
30.06.22

Mette Frederiksens udtalelser var “groft vildledende”, og Barbara Bertelsen kan drages til ansvar i minksag

Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, kan drages til ansvar i minksagen, erfarer flere medier fra Minkkommissionens beretning. Beretningen er blevet præsenteret for Granskningsudvalget i Folketinget torsdag formiddag. Beretningen offentliggøres først i eftermiddag. Kommissionen konkluderer ifølge Politikens oplysninger, at Barbara Bertelsen har begået “tjenesteforseelse af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger…

Læs mere
30.06.22

Minkavler ser frem til rapport: Jeg håber aldrig det sker for andre

I dag udkommer en længe ventet rapport fra Minkkommissionen, der har undersøgt forløbet i november 2020, hvor regeringen meldte ud, at alle mink skulle aflives. Noget der viste sig ikke at være lovhjemmel til. Ann-Mona Kulsø Larsen er tidligere minkavler på en farm lidt uden for Næstved og formand for Sjællands Pelsdyravlerforening, og hun glæder…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet