Nyhedsartikel

Tidligere forsvarsminister advarer mod skræmmekampagne fra ja-side

Pernille Rudbæk
peru@radio4.dk

Venstres tidligere forsvarsminister og EU-parlamentariker Søren Gade stempler nu ind i EU-forbeholdsvalgkampen med en klar advarsel til ja-siden om at droppe skræmmekampagner om de negative konsekvenser ved et nej.

Med under en måned til, at danskerne skal stemme ja eller nej til at afskaffe det danske forsvarsforbehold kommer Søren Gade en klar opfordring til ja-siden om at holde igen med den bombastiske retorik:

“Hold diskussionen i de rette dimensioner. Lad være med at henfalde til det her med at lave skræmmekampagner og overgøre betydningen. Verden går ikke under, hvis det bliver et nej,” siger han til Radio4.

Konkret vurderer Søren Gade eksempelvis ikke, at det giver mening at gøre afstemningen til et spørgsmål om Danmarks sikkerhed.

“Det handler ikke om vores sikkerhed. Det handler om, at der er typer af operationer, vi ikke kan deltage i.”

Søren Gade mener, at ja-siden i stedet bør argumentere nøgternt med eksempler på operationer, som ville være i Danmarks interesse at være en del af. Og at man skal afholde sig fra at overgøre betydningen af at afskaffe forbeholdet.

“Jeg vil ikke gå ind på den vej, at din og min og vores børns sikkerhed bliver bedre af at fjerne forsvarsforbeholdet, fordi det gør den ikke. Den sikkerhed ligger i NATO. Det er NATO, der sikrer, at vi kan sove trygt om natten.”

Den tidligere forsvarsminister erkender, at han tidligere har advaret mod at skrotte forbeholdet – da et udsultet dansk forsvar efter hans opfattelse ikke ville kunne løfte flere opgaver. Men han fremhæver, at Folketinget nu har givet grønt lys til en enorm investering i forsvaret i de kommende årtier.

“Jeg synes, at det er vigtigt. Vi har en diskussion lige nu i Europa omkring vores sikkerhed. Vi bevilger flere penge til forsvaret. Vi har NATO, som har en forventning om, at de europæiske lande skal tage noget mere ansvar. Så derfor er det vigtigt,” lyder det i et længere interview til Radio4’s politiske magasin Mandat.

De seneste meningsmålinger har vist, at omkring hver tredje vælger fortsat er i tvivl om, hvor krydset skal sættes. Og det er netop dem, som Søren Gade taler til med disse udmeldinger, mener politiske redaktør på Radio4, Thomas Larsen:

“Med sin tilgang taler Søren Gade til de mange skeptikere og tvivlere, især blandt kvinder, unge og EU-skeptiske borgerlige, som ikke ved, hvor de skal sætte krydset. Men om det er nok til at til at vinde afstemningen, er ikke til at sige,” lyder vurderingen.

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Læs også

04.12.22

Forbrugere skifter elprodukt som aldrig før

Aldrig før har så mange kunder skiftet mellem forskellige elprodukter. Sådan lyder det fra direktør for Norlys’ energiforretning Mads Brøgger. “I oktober havde vi 85.000 der skiftede produkt, i november var det 52.000. Til sammenligning havde vi tidligere mellem 5000 og 7000, der skiftede produkt om måneden, når det gik højt for sig,” siger direktør…

Læs mere
03.12.22

De Konservative er ude af regeringsforhandlingerne

De Konservative melder sig ud af regeringsforhandlingerne. Det meddeler partiets formand, Søren Pape Poulsen, på Facebook. Her skriver han, at den konservative folketingsgruppe enstemmigt har besluttet, at partiet ikke skal gå videre med regeringsforhandlingerne. “Når alt kommer til alt, så mener jeg ikke, at det er foreneligt, med de løfter vi gav i valgkampen, og…

Læs mere
03.12.22

Danskerne er klar til at tage imod flere ukrainske flygtninge

Danmark skal fortsætte med at tage imod ukrainske flygtninge. Det siger et stort flertal i en måling, som Voxmeter har lavet for Ritzau. Frosten er for alvor ved at sætte ind i Ukraine, samtidig med at Rusland angriber kritisk infrastruktur, der blandt andet producerer varme. Det vurderer Nato kan få flere ukrainere til at flygte. Men…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet