Nyhedsartikel

Tidspres udskyder kong Charles’ udnævnelse til lørdag

Ritzau

Normalt udråbes den nye efterfølger inden for 24 timer efter en monarks død, men det kan ikke lade sig gøre.

Charles blev automatisk konge af Storbritannien torsdag eftermiddag, da hans mor, dronning Elizabeth, gik bort.

Den formelle udnævnelse sker dog først lørdag, når et såkaldt tiltrædelsesråd samles på paladset St. James’s Palace i London.

Normalt indkaldes rådet inden for 24 timer efter en monarks død. Men fordi den officielle meddelelse om dronning Elizabeths død først kom tidligt torsdag aften, var der ikke tid nok til at iværksætte planerne for fredag.

Det skriver den britiske avis The Guardian.

Hør, hvordan nyheden om dronning Elizabeths død bliver modtaget i Storbritannien, når vi taler med journalist Morten Rønnelund i Radio4 Morgen.

Når tiltrædelsesrådet samles og udråber den nye konge, vil bekendtgørelsen blive læst højt fra balkonen på St. James’s Palace. Det er den britiske monarks officielle residens i London.

Den officielle kroning af Charles finder sted på et senere tidspunkt.

Normalt bliver det britiske statsråd, som er det råd, der formelt rådgiver monarken, også indkaldt sammen med tiltrædelsesrådet for at føre tilsyn med bekendtgørelsen.

Men efterhånden som antallet af statsrådsmedlemmer har oversteget 700, er der blevet indført restriktioner.

Det betyder, at kun omkring 200 medlemmer, som alle sidder for livet og mest af alt består af nuværende og tidligere politikere, vil blive indkaldt.

Det skriver The Telegraph.

Tiltrædelsesrådet skal mødes og bekendtgøre den nye konge, før det britiske parlament kan samles.

Parlamentet bør mødes så hurtigt som muligt efter en monarks død, skriver The Guardian.

I forbindelse med udnævnelsen af den nye konge bliver flagene i parlamentet hejst. De vil være til tops i 24 timer, indtil de igen går på halv frem til dagen efter begravelsen.

Kong Charles vil samtidig tale til nationen.

/ritzau/

Foto: Jane Barlow/AFP/Ritzau Scanpix

Læs også

06.10.22

S frygter ikke vælgerflugt til Danmarksdemokraterne

Over 54.000 af de vælgere, der tidligere har sat deres kryds ved Socialdemokratiet vil i stedet stemme på Danmarksdemokraterne ved det kommende valg. Det viser en analyse, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget. En af årsagerne er ifølge folketingsmedlem for Danmarksdemokraterne, Peter Skaarup, partiets mærkesag om en større decentralisering af samfundet. ”Vi…

Læs mere
05.10.22

Alle valgkampes moder ruller nu i gang

Valget er en realitet. Forude venter en af historiens mest usædvanlige og uforudsigelige valgkampe. Så skete det! Efter et af historiens længste tilløb er folketingsvalget tirsdag den 1. november en realitet. Nu er der formelt sparket gang i en af de mest uforudsigelige valgkampe i årevis, hvor kun de overmodige og overfladiske tør udtale sig…

Læs mere
05.10.22

Mette Frederiksen udskriver valg: S går efter bred regering

Statsminister Mette Frederiksen skifter taktik og går efter at danne en regering med partier fra begge blokke. Socialdemokratiet dropper at gå til valg på en etpartiregering og går i stedet til valg på en bred regering. Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag på et pressemøde på Marienborg. Hør reaktioner og analyser her: Folketingsvalget bliver…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet