Nyhedsartikel

Tidspres udskyder kong Charles’ udnævnelse til lørdag

Ritzau

Normalt udråbes den nye efterfølger inden for 24 timer efter en monarks død, men det kan ikke lade sig gøre.

Charles blev automatisk konge af Storbritannien torsdag eftermiddag, da hans mor, dronning Elizabeth, gik bort.

Den formelle udnævnelse sker dog først lørdag, når et såkaldt tiltrædelsesråd samles på paladset St. James’s Palace i London.

Normalt indkaldes rådet inden for 24 timer efter en monarks død. Men fordi den officielle meddelelse om dronning Elizabeths død først kom tidligt torsdag aften, var der ikke tid nok til at iværksætte planerne for fredag.

Det skriver den britiske avis The Guardian.

Hør, hvordan nyheden om dronning Elizabeths død bliver modtaget i Storbritannien, når vi taler med journalist Morten Rønnelund i Radio4 Morgen.

Når tiltrædelsesrådet samles og udråber den nye konge, vil bekendtgørelsen blive læst højt fra balkonen på St. James’s Palace. Det er den britiske monarks officielle residens i London.

Den officielle kroning af Charles finder sted på et senere tidspunkt.

Normalt bliver det britiske statsråd, som er det råd, der formelt rådgiver monarken, også indkaldt sammen med tiltrædelsesrådet for at føre tilsyn med bekendtgørelsen.

Men efterhånden som antallet af statsrådsmedlemmer har oversteget 700, er der blevet indført restriktioner.

Det betyder, at kun omkring 200 medlemmer, som alle sidder for livet og mest af alt består af nuværende og tidligere politikere, vil blive indkaldt.

Det skriver The Telegraph.

Tiltrædelsesrådet skal mødes og bekendtgøre den nye konge, før det britiske parlament kan samles.

Parlamentet bør mødes så hurtigt som muligt efter en monarks død, skriver The Guardian.

I forbindelse med udnævnelsen af den nye konge bliver flagene i parlamentet hejst. De vil være til tops i 24 timer, indtil de igen går på halv frem til dagen efter begravelsen.

Kong Charles vil samtidig tale til nationen.

/ritzau/

Foto: Jane Barlow/AFP/Ritzau Scanpix

Læs også

29.05.23

Moderaterne-profil brød reglerne: Trak fortrolige oplysninger om udsatte klienter ud til sig selv

En ny sag rammer nu Moderaternes ordfører for udsatte mennesker, Nanna W. Gotfredsen, der ifølge Ekstra Bladet har brudt reglerne for datasikkerhed. “Jeg begik en fejl,” lyder det fra folketingsmedlemmet.  Mens Moderaternes folketingsmedlem Nanna W. Gotfredsen var suspenderet fra sin rolle som daglig leder i Gadejuristen, begyndte hun i strid med reglerne at hive fortrolige…

Læs mere
27.05.23

Lægeforeningen glæder sig over fokus på flere speciallæger

Det er positivt, at regeringen og Danske Regioner fredag blev enige om, at der skal uddannes flere speciallæger i de områder i Danmark, hvor der er rekrutteringsudfordringer. Sådan lyder det fra Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, dagen efter at en aftale om regionernes – og dermed en stor del af sundhedsvæsenets – økonomi blev indgået. –…

Læs mere
26.05.23

Hvem skal løfte den røde fane efter Mai Villadsen?

Enhedslisten holder årsmøde i weekenden, mens partiet står midt i et vadested. Med Mette Frederiksens SVM-regering forsvandt indflydelsen. Og samtidig skal liste Ø snart gennemføre et svært lederskifte. Da Pelle Dragsted torsdag gæstede Radio4’s politiske magasin ’Mandat’, glædede han sig over, at Enhedslistens frontkvinde, Mai Villadsen, venter barn og har kurs mod en kommende barselsorlov.…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet