Nyhedsartikel

Tidspres udskyder kong Charles’ udnævnelse til lørdag

Ritzau

Normalt udråbes den nye efterfølger inden for 24 timer efter en monarks død, men det kan ikke lade sig gøre.

Charles blev automatisk konge af Storbritannien torsdag eftermiddag, da hans mor, dronning Elizabeth, gik bort.

Den formelle udnævnelse sker dog først lørdag, når et såkaldt tiltrædelsesråd samles på paladset St. James’s Palace i London.

Normalt indkaldes rådet inden for 24 timer efter en monarks død. Men fordi den officielle meddelelse om dronning Elizabeths død først kom tidligt torsdag aften, var der ikke tid nok til at iværksætte planerne for fredag.

Det skriver den britiske avis The Guardian.

Hør, hvordan nyheden om dronning Elizabeths død bliver modtaget i Storbritannien, når vi taler med journalist Morten Rønnelund i Radio4 Morgen.

Når tiltrædelsesrådet samles og udråber den nye konge, vil bekendtgørelsen blive læst højt fra balkonen på St. James’s Palace. Det er den britiske monarks officielle residens i London.

Den officielle kroning af Charles finder sted på et senere tidspunkt.

Normalt bliver det britiske statsråd, som er det råd, der formelt rådgiver monarken, også indkaldt sammen med tiltrædelsesrådet for at føre tilsyn med bekendtgørelsen.

Men efterhånden som antallet af statsrådsmedlemmer har oversteget 700, er der blevet indført restriktioner.

Det betyder, at kun omkring 200 medlemmer, som alle sidder for livet og mest af alt består af nuværende og tidligere politikere, vil blive indkaldt.

Det skriver The Telegraph.

Tiltrædelsesrådet skal mødes og bekendtgøre den nye konge, før det britiske parlament kan samles.

Parlamentet bør mødes så hurtigt som muligt efter en monarks død, skriver The Guardian.

I forbindelse med udnævnelsen af den nye konge bliver flagene i parlamentet hejst. De vil være til tops i 24 timer, indtil de igen går på halv frem til dagen efter begravelsen.

Kong Charles vil samtidig tale til nationen.

/ritzau/

Foto: Jane Barlow/AFP/Ritzau Scanpix

Læs også

27.01.23

Minister bliver kaldt i samråd efter sager om døde børn: “Det er dybt tragiske historier”

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) bliver nu kaldt i samråd om syriske børn, der er døde efter behandlingsforløb uden tolk. En otteårig pige og en treårig dreng med syrisk baggrund døde efter to behandlingsforløb, hvor lægerne ikke brugte en tolk, selvom børnenes familier kun taler sparsomt dansk. De to sager har fået flere lægefaglige…

Læs mere
27.01.23

Vælgerne møder SVM-regeringen med en knytnæve

Vælgerne flygter fra regeringen. En ny måling viser, at S går markant tilbage, mens V befinder sig på et historisk lavpunkt. Skulle de mon have studeret Anders Fogh Rasmusens gamle drejebog? Når Anders Fogh Rasmussen iagttager den massive kritik af SVM-regeringens plan om at skrotte store bededag som helligdag fra 2024, er han ikke i…

Læs mere
26.01.23

3-årig død af kræft efter fejlbehandling: Forældre blev misforstået

En kræftsyg treårig dreng med syrisk baggrund døde på et hospital i Odense efter et forløb, hvor forældrene gentagne gange forsøgte at få hjælp. Men lægerne brugte ikke en tolk og havde svært ved at forstå familien. Sagen er ikke enkeltstående. Den treårige dreng lå i hospitalssengen. Han var træt. Det var kun fire timer siden,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet