Nyhedsartikel

To borgmestre er bortført i Ukraine. Vi talte med den ene kort forinden

Ida Kristensen & Jeppe Reedtz Husted
idk@radio4.dk

Rusland har i weekenden bortført to ukrainske borgmestre ifølge de ukrainske myndigheder. I fredags var det borgmesteren i byen Melitopol fra det sydøstlige Ukraine, som blev bortført. Han hedder Ivan Fedorov.

Søndag oplyste Ukraines Udenrigsminister, Dmytro Kuleba, så på twitter, at endnu en borgmester var blevet bortført. Nemlig Yevhen MatVeyev fra byen Dniprorudne.

Journalist på Radio4, Jeppe Reedtz Husted, talte med Ivan Fedorov selv i fredags. Her spurgte han Ivan Fedorov, om han frygtede en reaktion fra de russiske soldater, der havde besat hans by.

Hør Radio4’s interview med borgmester Ivan Fedorov, kort før han fredag bliver bortført:

Har der været nogen reaktion fra russerne?

”Det håber jeg ikke,” lød svaret fra borgmesteren til Radio4.

Men cirka tre timer efter interviewet blev borgmesteren bortført.

Nægtede at samarbejde med russerne

Inden bortførelsen var Ivan Fedorov politisk set meget optaget af at løse de problemer, som Melitopol stod over for.

Efter Ruslands invasion i Ukraine den 24. februar måtte de lokale myndigheder sikre leverancer af mad og medicin, elektricitet og varme.

Desuden havde byen heller ikke et politikorps længere, efter russerne besatte byen. Derfor blev lokale borgerværn etableret. Men det særlige ved Ivan Fedorov er, at han har nægtet at samarbejde med russerne.

”Jeg blev valgt af ukrainere som borgmester i en ukrainsk by. Derfor kommer jeg ikke til at samarbejde med nogle russere, som mener de skal bestemme her,” sagde Ivan Fedorov til Radio4 i fredags inden bortførelsen.

Efter bortførelsen af Ivan Fedorov har der været 500 demonstranter på gaden søndag. Men tidligere har der været langt over 1.000 deltagere ved lignende demonstrationer, hvilket viser, at folk er bange, fortæller journalist Jeppe Reedtz Husted. Nu er den prorussiske politiker Galina Daniltjenko blevet indsat som stedfortræder. Hun har bedt indbyggerne i byen “tilpasse sig den nye virkelighed”.

Foto: Ukraine Deputy Head For PresidentÕs Office/Reuters/Ritzau Scanpix

Billedtekst: Her ses demonstranter på gaden i Melitopol lørdag, hvor de demonstrerer mod bortførelsen af borgmester Ivan Fedorov.

Læs også

28.09.23

Tidligere Etisk Råd formand efterlyser mænds rettigheder i abortdebat

Mænds rettigheder er blevet forsømt i den debat, som de nye abortanbefalinger har skabt. Det mener den tidligere formand for Etisk Råd Gorm Greisen. Grænsen for den frie abort for kvinder har været diskuteret, efter Etisk Råd tirsdag anbefalede at hæve abortgrænsen til 18. graviditetsuge. Gorm Greisen, der er tidligere formand for Etisk Råd, hilser…

Læs mere
27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet