Nyhedsartikel

To borgmestre er bortført i Ukraine. Vi talte med den ene kort forinden

Ida Kristensen & Jeppe Reedtz Husted
idk@radio4.dk

Rusland har i weekenden bortført to ukrainske borgmestre ifølge de ukrainske myndigheder. I fredags var det borgmesteren i byen Melitopol fra det sydøstlige Ukraine, som blev bortført. Han hedder Ivan Fedorov.

Søndag oplyste Ukraines Udenrigsminister, Dmytro Kuleba, så på twitter, at endnu en borgmester var blevet bortført. Nemlig Yevhen MatVeyev fra byen Dniprorudne.

Journalist på Radio4, Jeppe Reedtz Husted, talte med Ivan Fedorov selv i fredags. Her spurgte han Ivan Fedorov, om han frygtede en reaktion fra de russiske soldater, der havde besat hans by.

Hør Radio4’s interview med borgmester Ivan Fedorov, kort før han fredag bliver bortført:

Har der været nogen reaktion fra russerne?

”Det håber jeg ikke,” lød svaret fra borgmesteren til Radio4.

Men cirka tre timer efter interviewet blev borgmesteren bortført.

Nægtede at samarbejde med russerne

Inden bortførelsen var Ivan Fedorov politisk set meget optaget af at løse de problemer, som Melitopol stod over for.

Efter Ruslands invasion i Ukraine den 24. februar måtte de lokale myndigheder sikre leverancer af mad og medicin, elektricitet og varme.

Desuden havde byen heller ikke et politikorps længere, efter russerne besatte byen. Derfor blev lokale borgerværn etableret. Men det særlige ved Ivan Fedorov er, at han har nægtet at samarbejde med russerne.

”Jeg blev valgt af ukrainere som borgmester i en ukrainsk by. Derfor kommer jeg ikke til at samarbejde med nogle russere, som mener de skal bestemme her,” sagde Ivan Fedorov til Radio4 i fredags inden bortførelsen.

Efter bortførelsen af Ivan Fedorov har der været 500 demonstranter på gaden søndag. Men tidligere har der været langt over 1.000 deltagere ved lignende demonstrationer, hvilket viser, at folk er bange, fortæller journalist Jeppe Reedtz Husted. Nu er den prorussiske politiker Galina Daniltjenko blevet indsat som stedfortræder. Hun har bedt indbyggerne i byen “tilpasse sig den nye virkelighed”.

Foto: Ukraine Deputy Head For PresidentÕs Office/Reuters/Ritzau Scanpix

Billedtekst: Her ses demonstranter på gaden i Melitopol lørdag, hvor de demonstrerer mod bortførelsen af borgmester Ivan Fedorov.

Læs også

07.12.22

Folkeskole må vælge: Frysende elever eller dårligt indeklima

Når valget står mellem at holde varmen eller holde et godt indeklima, så er skoleleder på Espergærde Skole i Nordsjælland, Andreas Elkjær, ikke i tvivl – han vælger varmen. Valget er opstået, efter at skolen har skruet temperaturen ned på 19 grader. Samtidigt er skolens lokaler så gamle, at hvis de bruger ventilationsanlægget ryger temperaturen…

Læs mere
07.12.22

De skal lære at elske hinanden – ellers dør deres regering

Jakob Ellemann-Jensen og Mette Frederiksen er klar over, at de kommer til at begå løftebrud, hvis de går i regering sammen. Det forbereder de nu vælgerne på. Det skal siges til Jakob Ellemann-Jensens ros, at han er ærlig om sit opsigtsvækkende kursskifte, hvis han ender med at føre Venstre i regering med ærkefjenden: Socialdemokratiet. ”Lad…

Læs mere
06.12.22

Møgluder og homosvin: Hadbeskeder i gymnasiernes blå bog

Det er ikke med glæde, at man mindes sin tid på gymnasiet, hvis den blå bog er fyldt med ord som ”dildo-tøs”, ”homo-svin”, ”rundetrunte” og ”møg-luder”. Men sådan er skæbnen for flere elever. Det viser en undersøgelse fra Kvinfo, der er Danmarks videnscenter for køn og ligestilling. En af dem, for hvem den blå bog…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet