Nyhedsartikel

To borgmestre er bortført i Ukraine. Vi talte med den ene kort forinden

Ida Kristensen & Jeppe Reedtz Husted
idk@radio4.dk

Rusland har i weekenden bortført to ukrainske borgmestre ifølge de ukrainske myndigheder. I fredags var det borgmesteren i byen Melitopol fra det sydøstlige Ukraine, som blev bortført. Han hedder Ivan Fedorov.

Søndag oplyste Ukraines Udenrigsminister, Dmytro Kuleba, så på twitter, at endnu en borgmester var blevet bortført. Nemlig Yevhen MatVeyev fra byen Dniprorudne.

Journalist på Radio4, Jeppe Reedtz Husted, talte med Ivan Fedorov selv i fredags. Her spurgte han Ivan Fedorov, om han frygtede en reaktion fra de russiske soldater, der havde besat hans by.

Hør Radio4’s interview med borgmester Ivan Fedorov, kort før han fredag bliver bortført:

Har der været nogen reaktion fra russerne?

”Det håber jeg ikke,” lød svaret fra borgmesteren til Radio4.

Men cirka tre timer efter interviewet blev borgmesteren bortført.

Nægtede at samarbejde med russerne

Inden bortførelsen var Ivan Fedorov politisk set meget optaget af at løse de problemer, som Melitopol stod over for.

Efter Ruslands invasion i Ukraine den 24. februar måtte de lokale myndigheder sikre leverancer af mad og medicin, elektricitet og varme.

Desuden havde byen heller ikke et politikorps længere, efter russerne besatte byen. Derfor blev lokale borgerværn etableret. Men det særlige ved Ivan Fedorov er, at han har nægtet at samarbejde med russerne.

”Jeg blev valgt af ukrainere som borgmester i en ukrainsk by. Derfor kommer jeg ikke til at samarbejde med nogle russere, som mener de skal bestemme her,” sagde Ivan Fedorov til Radio4 i fredags inden bortførelsen.

Efter bortførelsen af Ivan Fedorov har der været 500 demonstranter på gaden søndag. Men tidligere har der været langt over 1.000 deltagere ved lignende demonstrationer, hvilket viser, at folk er bange, fortæller journalist Jeppe Reedtz Husted. Nu er den prorussiske politiker Galina Daniltjenko blevet indsat som stedfortræder. Hun har bedt indbyggerne i byen “tilpasse sig den nye virkelighed”.

Foto: Ukraine Deputy Head For PresidentÕs Office/Reuters/Ritzau Scanpix

Billedtekst: Her ses demonstranter på gaden i Melitopol lørdag, hvor de demonstrerer mod bortførelsen af borgmester Ivan Fedorov.

Læs også

21.03.23

Grønlandske politikere vil have arktisk ambassadør med grønlandske rødder

Danmarks arktiske ambassadør bør have grønlandske rødder. Sådan lyder det fra det grønlandske folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam, og fra Kuno Fencker, der er medlem af det grønlandske parlament – begge fra det socialdemokratiske parti Siumut. Men det møder kritik fra både SF og Dansk Folkeparti. “Det er svært at se det som et fremskridt, at man…

Læs mere
20.03.23

Tjen tusindvis af kroner på genbrug 

Hvis du ikke allerede er typen, der sælger dine brugte møbler, tøj, gadgets og hvad du ellers har liggende og ikke bruger mere, så kan det virkelig godt betale sig at komme i gang. Ifølge det årlige Genbrugsindeks foretaget af DBA så ligger danskerne inde med ting, de ikke bruger, som i gennemsnit kan sælges…

Læs mere
20.03.23

Organisationer kan ikke vente længere: Sundhedsstyrelsen skal lave anbefalinger om børns tid på skærm

Børns Vilkår og Red Barnet kritiserer Sundhedsstyrelsen, fordi de ikke har lavet anbefalinger for, hvor lang tid børn bør bruge på en skærm. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, lavede anbefalinger i 2019, men Sundhedsstyrelsen har ifølge et baggrundsnotat ikke fundet det muligt at udlede lignende tidsmæssige anbefalinger for målgruppen i de danske anbefalinger. Når aftensmaden skal laves, og…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet