Tobaksproducent om forbud mod cigaretfiltre: “Symbolpolitisk fjolleforslag”

Cigaretskodder I askebægre på station

Skrevet af

9. maj 2023

gup@radio4.dk

gup@radio4.dk

Det skal være slut med cigaretter med filter. Det mener både Kræftens Bekæmpelse og Hjerteforeningen.

De peger på, at filteret i bunden af cigaretten giver en falsk tryghed, og gør det mere behageligt at ryge.

Det siger Niels Them Kjær, projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.

“Filteret gør ikke noget – udover at give en mere behagelig oplevelse. Det vil ikke betyde så meget for de faste rygere, men det vil afholde de unge fra starte. Hvis de får tobak i munden, og smagen er mere krads, så starter de nok ikke.”

Hele interviewet med Niels Them Kjær her:

Men forslaget bliver taget meget dårligt imod hos verdens største producent af tobak- og nikotinprodukter, Phillip Morris.

Det kommer nemlig ikke til at gøre nogen forskel, og Christopher Arzrouni, som er kommunikationschef hos Phillip Morris i Danmark, kalder derfor forslaget for desperat.

“Det er jo udenomssnak, og jeg synes, det lyder som et desperat forslag. Rygning er farligt, uanset om der er filter på eller ej. Der står jo på pakken, at rygning dræber. Det der med, at filtrene skulle give en falsk tryghed, er en fjollet påstand. Det er et symbolpolitisk fjolleforslag.”

Ifølge Sundhedsstyrelsens undersøgelse “Danskernes Rygevaner 2022” ryger 19 procent af danskerne dagligt eller næsten dagligt.

Men selvom Christopher Arzrouni gerne vil hjælpe med at nedbringe antallet af rygere, så skal det ikke ske ved et forbud mod cigaretfiltre.

Han peger i stedet på de røgfri nikotinprodukter som et alternativ til rygning.

Hele interviewet med Christopher Arzrouni kan du høre her:

Ifølge rapporten ‘Sygdomsbyrden i Danmark’ fra sundhedsministeriet dør ca. 13.600 danskere hvert år af rygning. Cirka hvert fjerde dødsfald i Danmark skyldes rygning.

Foto: Jakob Eskildsen/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

TALENTLAB

21:05
22:59