Tobaksproducenter vil fastholde nikotinposer på markedet

Snus har været ulovligt at sælge i Danmark siden 1. januar sidste år, men det er stadig nemt at få fat på. Det snus som er fotograferet kommer fra Sverige og er meget stærkt. I en af pakkerne er der 43mg/g nikotin, hvilket svarer til at have omkring 9 cigaretter i munden ad gangen. Snustobak.

Skrevet af

19. august 2020

Det er en dårlig idé helt at forbyde nikotinposer, altså de små poser man ligesom snus kan skubbe op under læben, så nikotinen kan sprede sig til blodbanerne.

Det mener i hvert fald Tine Marie Andersen, der er direktør for Tobaksproducenterne.

Udmeldingen kommer, efter at Lægeforeningen tidligere på ugen præsenterede et smuthul i et lovforslag på Radio4 Morgen.

Lovforslaget skal forbyde smagsaromaer i e-cigaretter og i andre tobaksprodukter, men nikotinposer er ikke omfattet af lovgivningen, fordi poserne ikke indeholder tobak.

Men bare fordi der ikke er tobak i poserne, så betyder det altså ikke, at de ikke er farlige, siger Camilla Noelle Rathcke, der er formand for Lægeforeningen:

”Det, der er problemet er, at unge ikke tror, at det her er farligt eller skadeligt. Men nikotin i sig selv er faktisk et skadeligt produkt. Det er både skadeligt for en ung hjerne, der ikke er modnet helt færdig, og det er den altså først, når vi kommer op midt i tyverne. Og så er det jo ekstremt vanedannende.”

Lægeforeningen foreslår både at forbyde nikotinposerne og smagen i dem, men det er en dårlig idé, lyder det fra Tine Marie Andersen, direktør for Tobaksproducenterne:

”Det er uigennemtænkt, fordi nikotinposer er et potentielt mindre skadeligt produkt end cigaretter, som rigtig mange rygere bruger til at kvitte cigaretterne med. Der er ikke evidens for, at nikotinposer er kræftfremkaldende ligesom cigaretter, så går man ind og forbyder nikotinposer, så vil man fastholde rigtig mange rygere i rygning.”

Tine Marie Andersen, direktør for Tobaksproducenterne, bakker dog op om et forbud af salg af nikotinposer til unge under 18.

”I dag er der ingen lovgivning, hvilket betyder, at vi selv har sat advarsel og aldersbegrænsende tekster på pakkerne og instruerer forhandlerne i, at produkterne under ingen omstændigheder må sælges til unge under 18 år.”

Til gengæld er Tine Marie Andersen imod et forbud af smagsstoffer i nikotinposer. Hun mener, at smag i nikotinprodukter er vigtigt, fordi det giver voksne rygere en mulighed for at kvitte smøgerne.

Ifølge tal fra Statens Institut for Folkesundhed bruger 10 procent af unge danske drenge, der er mellem 14 og 24 år, snus, tyggetobak eller nikotinposer dagligt.

NaN:NaN
NaN:NaN