Nyhedsartikel

Topmøde på Flyvestation Skrydstrup med Zelenskyj og aftale om F-16 donation

Susanne Diekema
sudi@radio4.dk

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj,  landede i eftermiddag på Flyvestation Skrydstrup, han ankom fra Eindhoven i Holland. Han blev modtaget af statsminister Mette Frederiksen (S), udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og økonomiminister Troels Lund Poulsen (V).

Danmark og Holland har forpligtet sig til at levere F-16-kampfly til Ukraine. Det meldte Forsvarsministeriet og den hollandske regering tidligere på dagen.

– Det gør mig stolt, at Danmark sammen med Nederlandene (Holland. red) vil donere F-16-kampfly til Ukraines frihedskamp mod Rusland og deres meningsløse aggression, siger forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i en pressemeddelelse.

– Danmarks støtte til Ukraine er urokkelig, og med donationen af F-16-fly går Danmark nu forrest. siger forsvarsministeren.

Holland har 42 F-16 fly på lager, men der er ikke sat noget tal på hvor mange, der skal til Ukraine. Volodymyr Zelenskyj giver på det sociale medie X, tidligere kendt som Twitter, udtryk for, at Ukraine modtager 42 kampfly. Det er uvist, hvor mange F-16 Fly Danmark vil donere, men Danmark vil arbejde for at andre lande også giver F-16 fly til Ukraine, skriver Forsvarsministeriet.

Peter Viggo Jakobsen, ph.d. i international politik og lektor ved Institut for Strategi og Krigsstudier kalder den nye aftale for politisk teater, som giver Danmark og politikerne en mulighed for at shine og få andre lande til at donere F-16 kampfly. Hør hans vurdering i Radio4:

Læs også

27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet