Nyhedsartikel

Transparency International: Folketingets formand burde kun være det

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Folketingets formand, Søren Gade, kan forblive på lønningslisten andre steder end i Folketinget. Det står klart efter et møde i Udvalget for Forretningsorden i går.

Søren Gade er blandt andet formand for bestyrelsen i Esbjerg Havn og bestyrelsesposten indbringer ifølge Ekstra Bladet Søren Gade 300.000 kr. årligt. Og det er ikke den eneste bestyrelsespost, han bestrider.

Men når man er formand for Folketinget, så er det det eneste, man skal være. Det mener Jesper Olsen, formand for Transparency International Danmark.

“Når du møder Folketingets formand, må du ikke være i tvivl, om du møder Folketingets formand, eller om du møder bestyrelsesformanden for Esbjerg Havn,” siger han til Radio4.

Ifølge Jesper Olsen repræsenterer Folketingets formand blandt andet uafhængighed.

“Folketingets formand er det højest demokratiske valgte embede, vi overhovedet har i det her land, og repræsenterer Folketinget og uafhængighed i forhold til eksempelvis kontrol med den udøvende magt. Jeg må indrømme, at jeg ikke i min vildeste fantasi havde forestillet mig, at jeg nogensinde skulle give det interview, som jeg er i gang med at give her,” siger han.

Hør interviewet med Jesper Olsen, Formand for Transparency International Danmark, her:

Jesper Olsen mener, at Søren Gade burde vide bedre.

“Søren Gade har slet ikke set, hvad han har gang i her. Det er Folketingets integritet, der er på spil her,” siger han.

Han påpeger, at Søren Gade ikke burde have fokus på sin egen økonomi.

“Det, der bekymrer mig allermest her, er, at Søren Gade sætter sine egne økonomiske interesser over Folketingets integritet”, siger han.

“Folketingets formand får nøjagtigt den samme løn som statsministeren for at man ikke skal være afhængig af at skulle have andre lønninger andre steder fra.”

Søren Gade er ikke vendt tilbage på vores henvendelser. Til Ekstra Bladet sagde han dog efter mødet:

“Hvis jeg ikke troede, jeg kunne magte det, eller hvis der var et habilitetsproblem, så ville jeg selvfølgelig ikke fortsætte.”

Læs også

27.01.23

Minister bliver kaldt i samråd efter sager om døde børn: “Det er dybt tragiske historier”

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) bliver nu kaldt i samråd om syriske børn, der er døde efter behandlingsforløb uden tolk. En otteårig pige og en treårig dreng med syrisk baggrund døde efter to behandlingsforløb, hvor lægerne ikke brugte en tolk, selvom børnenes familier kun taler sparsomt dansk. De to sager har fået flere lægefaglige…

Læs mere
27.01.23

Vælgerne møder SVM-regeringen med en knytnæve

Vælgerne flygter fra regeringen. En ny måling viser, at S går markant tilbage, mens V befinder sig på et historisk lavpunkt. Skulle de mon have studeret Anders Fogh Rasmusens gamle drejebog? Når Anders Fogh Rasmussen iagttager den massive kritik af SVM-regeringens plan om at skrotte store bededag som helligdag fra 2024, er han ikke i…

Læs mere
26.01.23

3-årig død af kræft efter fejlbehandling: Forældre blev misforstået

En kræftsyg treårig dreng med syrisk baggrund døde på et hospital i Odense efter et forløb, hvor forældrene gentagne gange forsøgte at få hjælp. Men lægerne brugte ikke en tolk og havde svært ved at forstå familien. Sagen er ikke enkeltstående. Den treårige dreng lå i hospitalssengen. Han var træt. Det var kun fire timer siden,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet