Nyhedsartikel

Transparency International: Folketingets formand burde kun være det

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Folketingets formand, Søren Gade, kan forblive på lønningslisten andre steder end i Folketinget. Det står klart efter et møde i Udvalget for Forretningsorden i går.

Søren Gade er blandt andet formand for bestyrelsen i Esbjerg Havn og bestyrelsesposten indbringer ifølge Ekstra Bladet Søren Gade 300.000 kr. årligt. Og det er ikke den eneste bestyrelsespost, han bestrider.

Men når man er formand for Folketinget, så er det det eneste, man skal være. Det mener Jesper Olsen, formand for Transparency International Danmark.

“Når du møder Folketingets formand, må du ikke være i tvivl, om du møder Folketingets formand, eller om du møder bestyrelsesformanden for Esbjerg Havn,” siger han til Radio4.

Ifølge Jesper Olsen repræsenterer Folketingets formand blandt andet uafhængighed.

“Folketingets formand er det højest demokratiske valgte embede, vi overhovedet har i det her land, og repræsenterer Folketinget og uafhængighed i forhold til eksempelvis kontrol med den udøvende magt. Jeg må indrømme, at jeg ikke i min vildeste fantasi havde forestillet mig, at jeg nogensinde skulle give det interview, som jeg er i gang med at give her,” siger han.

Hør interviewet med Jesper Olsen, Formand for Transparency International Danmark, her:

Jesper Olsen mener, at Søren Gade burde vide bedre.

“Søren Gade har slet ikke set, hvad han har gang i her. Det er Folketingets integritet, der er på spil her,” siger han.

Han påpeger, at Søren Gade ikke burde have fokus på sin egen økonomi.

“Det, der bekymrer mig allermest her, er, at Søren Gade sætter sine egne økonomiske interesser over Folketingets integritet”, siger han.

“Folketingets formand får nøjagtigt den samme løn som statsministeren for at man ikke skal være afhængig af at skulle have andre lønninger andre steder fra.”

Søren Gade er ikke vendt tilbage på vores henvendelser. Til Ekstra Bladet sagde han dog efter mødet:

“Hvis jeg ikke troede, jeg kunne magte det, eller hvis der var et habilitetsproblem, så ville jeg selvfølgelig ikke fortsætte.”

Læs også

01.12.23

PLO freder forgyldt vagtlæge efter intern undersøgelse

PLO-Nordjylland har på baggrund af en intern undersøgelse fredet en vagtlæge, der har tjent 2,4 millioner kroner på videokonsultationer. Politikere retter kritik af forløbet.   PLO freder forgyldt vagtlæge i Region Nordjylland, efter at lægernes fagforening selv har foretaget en undersøgelse af, om én vagtlæge har misbrugt det højere honorar for videokonsultationer.   Undersøgelsen blev…

Læs mere
30.11.23

Meny stopper salg af truede ål

Det er ikke længere muligt at fiske en ål op fra køledisken i dagligvarebutikken MENY. Dagligvarekoncernen Dagrofa bekræfter nemlig over for Radio4, at man har droppet salget af ål. – Det er korrekt, at vi har besluttet at stoppe med salg af ål i MENY, konstaterer Dagrofa og tilføjer: – MENY består delvis af Dagrofa-ejede…

Læs mere
30.11.23

Forbrugerrådet om influencer-pakkekalender: “Under al kritik”

En pakkekalender fra 12 af danske influencere bliver markedsført med en værdi på 1.300 kr. Men pakkekalenderen møder kraftig kritik og Forbrugerrådet TÆNK kalder det vildledende markedsføring. Flere danske børn kan ende med at få en skuffende start på december måned. I hvert fald hvis de eller deres forældre har købt pakkekalderen ‘Juletuben’, en pakkekalender…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet