Nyhedsartikel

Transparency International: Folketingets formand burde kun være det

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Folketingets formand, Søren Gade, kan forblive på lønningslisten andre steder end i Folketinget. Det står klart efter et møde i Udvalget for Forretningsorden i går.

Søren Gade er blandt andet formand for bestyrelsen i Esbjerg Havn og bestyrelsesposten indbringer ifølge Ekstra Bladet Søren Gade 300.000 kr. årligt. Og det er ikke den eneste bestyrelsespost, han bestrider.

Men når man er formand for Folketinget, så er det det eneste, man skal være. Det mener Jesper Olsen, formand for Transparency International Danmark.

“Når du møder Folketingets formand, må du ikke være i tvivl, om du møder Folketingets formand, eller om du møder bestyrelsesformanden for Esbjerg Havn,” siger han til Radio4.

Ifølge Jesper Olsen repræsenterer Folketingets formand blandt andet uafhængighed.

“Folketingets formand er det højest demokratiske valgte embede, vi overhovedet har i det her land, og repræsenterer Folketinget og uafhængighed i forhold til eksempelvis kontrol med den udøvende magt. Jeg må indrømme, at jeg ikke i min vildeste fantasi havde forestillet mig, at jeg nogensinde skulle give det interview, som jeg er i gang med at give her,” siger han.

Hør interviewet med Jesper Olsen, Formand for Transparency International Danmark, her:

Jesper Olsen mener, at Søren Gade burde vide bedre.

“Søren Gade har slet ikke set, hvad han har gang i her. Det er Folketingets integritet, der er på spil her,” siger han.

Han påpeger, at Søren Gade ikke burde have fokus på sin egen økonomi.

“Det, der bekymrer mig allermest her, er, at Søren Gade sætter sine egne økonomiske interesser over Folketingets integritet”, siger han.

“Folketingets formand får nøjagtigt den samme løn som statsministeren for at man ikke skal være afhængig af at skulle have andre lønninger andre steder fra.”

Søren Gade er ikke vendt tilbage på vores henvendelser. Til Ekstra Bladet sagde han dog efter mødet:

“Hvis jeg ikke troede, jeg kunne magte det, eller hvis der var et habilitetsproblem, så ville jeg selvfølgelig ikke fortsætte.”

Læs også

27.05.23

Lægeforeningen glæder sig over fokus på flere speciallæger

Det er positivt, at regeringen og Danske Regioner fredag blev enige om, at der skal uddannes flere speciallæger i de områder i Danmark, hvor der er rekrutteringsudfordringer. Sådan lyder det fra Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, dagen efter at en aftale om regionernes – og dermed en stor del af sundhedsvæsenets – økonomi blev indgået. –…

Læs mere
26.05.23

Hvem skal løfte den røde fane efter Mai Villadsen?

Enhedslisten holder årsmøde i weekenden, mens partiet står midt i et vadested. Med Mette Frederiksens SVM-regering forsvandt indflydelsen. Og samtidig skal liste Ø snart gennemføre et svært lederskifte. Da Pelle Dragsted torsdag gæstede Radio4’s politiske magasin ’Mandat’, glædede han sig over, at Enhedslistens frontkvinde, Mai Villadsen, venter barn og har kurs mod en kommende barselsorlov.…

Læs mere
26.05.23

Socialdemokratisk lokalformand forstår vælgerflugt

Socialdemokratiet bløder vælgere i en ny meningsmåling, som megafon har lavet for TV2. Regeringspartiet står kun til 19 procent af vælgerne, hvis der var valg i dag. Vælgertilslutningen har aldrig været lavere under den nuværende formand, statsminister Mette Frederiksen. Men den manglende tilslutning fra vælgerne kommer ikke bag på Vagn Juhl-Larsen, lokalformand for Socialdemokratiet i…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet