Traume-ekspert halvandet år efter togulykken på Storebælt: Passagererne har ikke fået nok hjælp

Togulykke på Storebæltsbroen onsdag den 2. januar 2019. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

27. juli 2020

2. januar 2019 blev Danmark ramt af den værste togulykke i 30 år. Otte personer blev dræbt og 16 sårede, da et lyntog mod København blev ramt af en tom sættevogn fra et modkørende godstog.

Nu, halvandet år efter, viser en undersøgelse af ulykken, at mange af de overlevende passagerer lider af psykiske lidelser som PTSD, depression og/eller angst.

Det var dengang tilbage i 2019 regionerne, der stod for det akutte beredskab efter ulykken i januar sidste år, mens kommunerne skulle stå for at hjælpe passagerne efterfølgende. Og den hjælp har ifølge Ask Elklit, traumeforsker og medforfatter på undersøgelsen, ikke været god nok:

– Hjælpen er utrolig spredt, og der er mange, som ikke har fået den hjælp, de har haft brug for. Det er sådan herhjemme, at man selv skal række ud og prøve at få noget hjælp, og det er svært for mange. Mange tænker, at der er sikkert nogen, som har det værre – som har været i en anden togvogn og som har set endnu flere rædsler, end jeg har, som har mere brug for hjælp end mig. Så er det lidt som om, man holder sig lidt tilbage, og det betyder, at rigtigt mange går rundt og har det skidt.

51 af de i alt 131 passagerer har deltaget i undersøgelsen. Mens en femtedel af de overlevende passagerer, der har deltaget i undersøgelsen, har PTSD og depression, ville hver tiende kunne få stillet diagnosen angst, hvis de gik til lægen med deres symptomer.

Desuden viser undersøgelsen, at omfanget af lidelserne er uændret i forhold til den første undersøgelse af passagerne, der blev lavet fem måneder efter ulykken – og det er interessant, fortæller Ask Elklit til Radio4 Morgen:

–  Jeg synes, tallene er højere. Man har jo en forventning om, at som tiden går, så bliver antallet af symptomer og antallet af problemer man har i forbindelse med en ulykke eller en katastrofe mindre. Her ser vi, at de ser ud til at være rimeligt konstante.

Gode erfaringer fra London-terror

Stod det til Ask Elklit burde de danske kommuner lade sig inspirere af briternes indsats overfor de involverede i terroranslaget mod undergrunden i London tilbage i 2005. Her slog hospitaler og politi sig sammen med psykologer og opsøgte kvæstede, overlevende og vidner:

–  Næsten et tusinde mennesker henvendte man sig til. Man skrev et brev til dem og lod dem vide, at man var interesseret i, hvordan de havde det, man beskrev nogle af de symptomer der er i forbindelse med udviklingen af PTSD. Og så tilbød man dem hjælp.

Ifølge Ask Elklit viste det sig, at to tredjedele af de der blev kontaktet havde brug for hjælp, og hver tredje tog imod den og fik en effektiv behandling:

– Det synes jeg er en god måde at arbejde på: at man er proaktivt på, at man rækker ud til den gruppe af folk, hvor man kan forvente, at der vil være mange med psykiske problemer og så hjælper dem på en aktiv måde.

 

Hør hele interviewet med Ask Elklit i Radio4 Morgen her.

Du kan også høre Radio4s reportage om ulykken fra d. 20. december 2019 her:

Afspiller nu

AFTENRADIO

16:05
19:00