Nyhedsartikel

Tredje nat i træk med store optøjer i Frankrig – 667 anholdt

RITZAU
REDAKTION@RADIO4.DK

Natten til fredag er 667 personer blevet anholdt under optøjer på tværs af Frankrig.

Det oplyser den franske indenrigsminister, Gérald Darmanin.

– I nat stod vores politi, gendarmer og brandmænd igen modigt over for sjælden vold. I overensstemmelse med mine klare instruktioner foretog de 667 anholdelser, skriver han på Twitter.

249 betjente og gendarmer er kommet til skade under nattens uro, oplyser det franske indenrigsministerium. Ingen af dem har fået alvorlige skader.

Det er tredje nat i træk, at der har været voldelige optøjer i Frankrig.

Urolighederne er opstået i kølvandet på et politidrab på en 17-årig dreng med afrikanske rødder.

Drabet har udløst store demonstrationer i Frankrig, hvor mange i lavindkomstområder og etnisk mangfoldige nabolag føler, at det franske politi har en mere voldsom fremfærd i kvarterer med indbyggere af anden etnisk baggrund end fransk.

Den 17-årige dreng, som i medierne blot er kendt som Nahel M., blev skudt på klos hold, da han sad bag rattet i en parkeret bil.

Under optøjerne er biler blevet sat i brand og bygninger vandaliseret i byer på tværs af Frankrig.

Politi var forberedt på, at mere uro var i vente natten til fredag.

Omkring 40.000 betjente og gendarmer – og dertil også specialstyrker – var sat ind for at håndtere uroen.

I flere bydele nær Paris var der indført forbud mod offentlige forsamlinger for at mindske uroen.

De foregående nætter er også hundredvis blevet anholdt. Dog ikke i lige så stort antal som natten til fredag.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, holdt torsdag et krisemøde med flere af sine ministre for at drøfte situationen.

Han har fredag indkaldt til endnu et krisemøde efter nattens optøjer. Han tager tidligt hjem fra EU-topmøde i Bruxelles for at holde mødet, som begynder klokken 13.

Den franske betjent, som tirsdag aften skød og dræbte den 17-årige dreng i Paris, har sagt undskyld til drengens familie og sagt, at han er “knust” over hændelsen.

Det siger betjentens advokat, Laurent-Franck Lienard, til det franske medie BFMTV.

Nahel M.’s mor, Mounia, har sagt til den franske fjernsynskanal France 5, at hun ikke bebrejder politiet som helhed.

– Jeg bebrejder kun én person, sagde hun efter drabet.

– Den, som tog livet fra min søn.

 

/ritzau/AFP

Læs også

27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet