Nyhedsartikel

Trods EU-anbefaling vil regeringen ikke love stramning af regler for coronastøtte til virksomheder med base i skattely

Tine Toft og Jacob Grosen
jag@radio4.dk

I månedsvis har den socialdemokratiske regering fastholdt, at det var på grund af EU-regler, at de ikke kunne begrænse hjælpepakker til virksomheder med base i skattelylande under coronakrisen.

Det har betydet, at millioner af danske skattekroner er gået til virksomheder, som er indirekte ejet i et skattely, hvilket TV 2 og Dagbladet Information har afdækket.

Men nu anbefaler EU-kommissionen direkte, at man begrænser støtte til alle virksomheder med forbindelse til skattely. Det fremgår af en anbefaling fra blandt andre konkurrencekommissær Margrethe Vestager fra den 14. juli.

Alligevel vil Socialdemokratiet ikke lægge sig fast på en ændring af aftalen om hjælpepakkerne. Det siger skatteordfører Troels Ravn til Radio4 Morgen.

”Vores jurister sidder nu og vurderer udmeldingen fra Kommissionen. Den er ikke så præcis, klar og entydig. Og vores tolkning skal ikke være i strid med EU-retten.”

Støtteparti er ”afsindigt rasende”

Hos Enhedslisten mener skatteordfører Rune Lund omvendt, at anbefalingen fra EU er ”meget tydelig”.

”Den siger jo fuldstændig klart, at hvis virksomheder har én eller anden form for forbindelse til et af de tolv skattelylande på EU’s sortliste, så kan vi lade være med at give dem offentlige støttekroner. Anbefalingen underkender fuldstændig regeringens argumentation,” siger Rune Lund til Radio4 Morgen.

Han er med egne ord ”afsindigt rasende”, fordi støttepartierne er ”blevet fyldt med argumenter fra regeringen om, at vi ikke kunne forhindre, at vores gode skattekroner endte hos virksomheder i skattely.” Rune Lund har nu indkaldt til endnu et samråd om aftalen.

Regeringen spurgte aldrig EU om reglerne

De røde partier meldte ellers klart ud, da aftalen landede tilbage i april, at hjælpepakkerne ikke kunne blive givet til virksomheder med base i skattely. Senere viste det sig, at den regel kun betød noget for lande med direkte ejerskab i et skattely, og derfor har begrænsningen stort set ikke ramt nogen virksomheder, da de som oftest kun har et indirekte ejerskab i skattelylande.

Socialdemokratiet har aldrig spurgt EU direkte, om EU-regler stod i vejen. Det fortæller skatteordfører Troels Ravn til Radio4 Morgen.

Radio4 har spurgt Margrethe Vestager, som er medafsender på anbefalingen fra Kommissionen, om en kommentar. Hun har dog ikke ønsket at stille op og henviser i stedet til talspersoner fra Kommissionen.

De er ikke vendt tilbage, men har i en uddybende kommentar til Dagbladet Information skrevet, at der i anbefalingen “ikke er nogen diskrimination i forhold til de grundlæggende frihedsrettigheder i EU”.

Lyt til interviewet med Socialdemokratiets skatteordfører, Troels Ravn, her.

Læs også

29.09.23

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel. En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002. Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de…

Læs mere
28.09.23

Tidligere Etisk Råd formand efterlyser mænds rettigheder i abortdebat

Mænds rettigheder er blevet forsømt i den debat, som de nye abortanbefalinger har skabt. Det mener den tidligere formand for Etisk Råd Gorm Greisen. Grænsen for den frie abort for kvinder har været diskuteret, efter Etisk Råd tirsdag anbefalede at hæve abortgrænsen til 18. graviditetsuge. Gorm Greisen, der er tidligere formand for Etisk Råd, hilser…

Læs mere
27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet