Trods EU-anbefaling vil regeringen ikke love stramning af regler for coronastøtte til virksomheder med base i skattely

Europafahnen wehen vor der EU-Kommission , Berlaymont-Gebäude, Brüssel Bruessel , Europaviertel, Foto:Winfried Rothermel *** European flags blow in front of the EU Commission Berlaymont Building Brussels Brussels European Quarter Photo Winfried Rothermel

Skrevet af

4. august 2020

jag@radio4.dk

jag@radio4.dk

I månedsvis har den socialdemokratiske regering fastholdt, at det var på grund af EU-regler, at de ikke kunne begrænse hjælpepakker til virksomheder med base i skattelylande under coronakrisen.

Det har betydet, at millioner af danske skattekroner er gået til virksomheder, som er indirekte ejet i et skattely, hvilket TV 2 og Dagbladet Information har afdækket.

Men nu anbefaler EU-kommissionen direkte, at man begrænser støtte til alle virksomheder med forbindelse til skattely. Det fremgår af en anbefaling fra blandt andre konkurrencekommissær Margrethe Vestager fra den 14. juli.

Alligevel vil Socialdemokratiet ikke lægge sig fast på en ændring af aftalen om hjælpepakkerne. Det siger skatteordfører Troels Ravn til Radio4 Morgen.

”Vores jurister sidder nu og vurderer udmeldingen fra Kommissionen. Den er ikke så præcis, klar og entydig. Og vores tolkning skal ikke være i strid med EU-retten.”

Støtteparti er ”afsindigt rasende”

Hos Enhedslisten mener skatteordfører Rune Lund omvendt, at anbefalingen fra EU er ”meget tydelig”.

”Den siger jo fuldstændig klart, at hvis virksomheder har én eller anden form for forbindelse til et af de tolv skattelylande på EU’s sortliste, så kan vi lade være med at give dem offentlige støttekroner. Anbefalingen underkender fuldstændig regeringens argumentation,” siger Rune Lund til Radio4 Morgen.

Han er med egne ord ”afsindigt rasende”, fordi støttepartierne er ”blevet fyldt med argumenter fra regeringen om, at vi ikke kunne forhindre, at vores gode skattekroner endte hos virksomheder i skattely.” Rune Lund har nu indkaldt til endnu et samråd om aftalen.

Regeringen spurgte aldrig EU om reglerne

De røde partier meldte ellers klart ud, da aftalen landede tilbage i april, at hjælpepakkerne ikke kunne blive givet til virksomheder med base i skattely. Senere viste det sig, at den regel kun betød noget for lande med direkte ejerskab i et skattely, og derfor har begrænsningen stort set ikke ramt nogen virksomheder, da de som oftest kun har et indirekte ejerskab i skattelylande.

Socialdemokratiet har aldrig spurgt EU direkte, om EU-regler stod i vejen. Det fortæller skatteordfører Troels Ravn til Radio4 Morgen.

Radio4 har spurgt Margrethe Vestager, som er medafsender på anbefalingen fra Kommissionen, om en kommentar. Hun har dog ikke ønsket at stille op og henviser i stedet til talspersoner fra Kommissionen.

De er ikke vendt tilbage, men har i en uddybende kommentar til Dagbladet Information skrevet, at der i anbefalingen “ikke er nogen diskrimination i forhold til de grundlæggende frihedsrettigheder i EU”.

Lyt til interviewet med Socialdemokratiets skatteordfører, Troels Ravn, her.

Afspiller nu

HOVEDET OG HALEN

12:05
14:00