Nyhedsartikel

Trods EU-anbefaling vil regeringen ikke love stramning af regler for coronastøtte til virksomheder med base i skattely

Tine Toft og Jacob Grosen
jag@radio4.dk

I månedsvis har den socialdemokratiske regering fastholdt, at det var på grund af EU-regler, at de ikke kunne begrænse hjælpepakker til virksomheder med base i skattelylande under coronakrisen.

Det har betydet, at millioner af danske skattekroner er gået til virksomheder, som er indirekte ejet i et skattely, hvilket TV 2 og Dagbladet Information har afdækket.

Men nu anbefaler EU-kommissionen direkte, at man begrænser støtte til alle virksomheder med forbindelse til skattely. Det fremgår af en anbefaling fra blandt andre konkurrencekommissær Margrethe Vestager fra den 14. juli.

Alligevel vil Socialdemokratiet ikke lægge sig fast på en ændring af aftalen om hjælpepakkerne. Det siger skatteordfører Troels Ravn til Radio4 Morgen.

”Vores jurister sidder nu og vurderer udmeldingen fra Kommissionen. Den er ikke så præcis, klar og entydig. Og vores tolkning skal ikke være i strid med EU-retten.”

Støtteparti er ”afsindigt rasende”

Hos Enhedslisten mener skatteordfører Rune Lund omvendt, at anbefalingen fra EU er ”meget tydelig”.

”Den siger jo fuldstændig klart, at hvis virksomheder har én eller anden form for forbindelse til et af de tolv skattelylande på EU’s sortliste, så kan vi lade være med at give dem offentlige støttekroner. Anbefalingen underkender fuldstændig regeringens argumentation,” siger Rune Lund til Radio4 Morgen.

Han er med egne ord ”afsindigt rasende”, fordi støttepartierne er ”blevet fyldt med argumenter fra regeringen om, at vi ikke kunne forhindre, at vores gode skattekroner endte hos virksomheder i skattely.” Rune Lund har nu indkaldt til endnu et samråd om aftalen.

Regeringen spurgte aldrig EU om reglerne

De røde partier meldte ellers klart ud, da aftalen landede tilbage i april, at hjælpepakkerne ikke kunne blive givet til virksomheder med base i skattely. Senere viste det sig, at den regel kun betød noget for lande med direkte ejerskab i et skattely, og derfor har begrænsningen stort set ikke ramt nogen virksomheder, da de som oftest kun har et indirekte ejerskab i skattelylande.

Socialdemokratiet har aldrig spurgt EU direkte, om EU-regler stod i vejen. Det fortæller skatteordfører Troels Ravn til Radio4 Morgen.

Radio4 har spurgt Margrethe Vestager, som er medafsender på anbefalingen fra Kommissionen, om en kommentar. Hun har dog ikke ønsket at stille op og henviser i stedet til talspersoner fra Kommissionen.

De er ikke vendt tilbage, men har i en uddybende kommentar til Dagbladet Information skrevet, at der i anbefalingen “ikke er nogen diskrimination i forhold til de grundlæggende frihedsrettigheder i EU”.

Lyt til interviewet med Socialdemokratiets skatteordfører, Troels Ravn, her.

Læs også

30.03.23

Offentlig hjælp til abortturisme: “Dybt problematisk, at man rådgiver på den måde”

Ansatte i det danske sundhedsvæsen har i flere tilfælde videregivet oplysninger om abortmuligheder i andre lande til kvinder, der har fået afvist at få en abort i Danmark. Dybt problematisk, lyder kritikken.  Det er “fuldstændig uacceptabelt,” at ansatte i det danske sundhedsvæsen i flere tilfælde har været villige til at vejlede kvinder om, hvordan de…

Læs mere
30.03.23

Murermester ser intet behov for at fjerne nøgenkalender – Organisation opfordrer til påbud

Hvis en virksomhed har nøgne kvinder i form af kalendere eller plakater hængende, så skal det give et påbud, når Arbejdstilsynet kommer forbi. Sådan lyder opfordringen fra organisationen Byggeriets Samfundsansvar, der én gang for alle vil gøre op med den slags billeder i skurvogne og på byggeriets arbejdspladser. Men den opfordring giver murermester Henrik Alfred Lund fra…

Læs mere
30.03.23

Sundhedsansatte vejleder danske kvinder i at omgå abortloven

Ansatte i det danske sundhedsvæsen har i flere tilfælde været villige til at vejlede kvinder om, hvordan de skaffer sig adgang til aborter, som kvinderne ikke kan få efter dansk lovgivning.  Opdateret kl. 11.20 med svar fra Region Midtjylland. I flere tilfælde har ansatte i det danske sundhedsvæsen stået klar til at vejlede kvinder om,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet