Tykaktivist: Svær overvægt blandt børn er ikke en kronisk sygdom

(ARKIV) Overvægtige mennesker på Gl. Torv og Rådhuspladsen i København den 29. juni 2018. Sørg for, at dit barn i en tidlig alder kommer i gang med motion og bevægelse, råder børnelæge. Det kan nemlig være med til at forebygge astma. Det skriver Ritzau, onsdag den 28. november 2018.. (Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

3. august 2021

Det møder kritik fra tykaktivist Regina Fjendbo, at Dansk Pædiatrisk Selskab vil anerkende svær overvægt blandt børn som en kronisk sygdom.

– Der er ikke nogen grund til at sygeliggøre mennesker, der er sunde og raske. Og der findes masser af tykke børn og voksne, der er sunde og raske, siger hun til Radio4.

Regina Fjendbo peger på, at er stigmatiserende at kalde overvægt for en sygdom.

– Tidligere i Danmark har vi også set homoseksualitet som en sygdom, som vi gerne ville gøre noget ved. Det er man altså gået væk fra igen, fordi man fandt ud af, at det ikke hjalp nogen. Det var heller ikke en sygdom, der kunne behandles. Og man ser det samme med tykhed.

Du kan lytte til interviewet med Regina Fjendbo her: 


Dansk Pædiatrisk Selskab ser det som en fordel, hvis svær overvægt blandt børn anerkendes som en kronisk sygdom, for det betyder bedre behandlingsmuligheder.

– Der kommer en sundhedspolitisk prioritering af forebyggelse, diagnostik, behandling og forskning inden for området. Således kan der blive uddannet sundhedspersonale nok og oprettet behandlingstilbud, der er tilstrækkelige, siger Cilius Fonvig, der er formand for udvalget vedrørende overvægt i Dansk Pædiatrisk Selskab.

Mellem 10 og 25 procent af danske børn og unge er overvægtige, viser tal fra Vidensråd for Forebyggelse.

Cilius Fonvig understreger, at udmeldingen ikke er et forsøg på at stemple eller sætte et mærkat på nogen.

– Vi lever jo i et frit land. Og uanset om man gerne vil have for meget fedt i kroppen eller ej, så fortjener man at vide, det helt faktuelle om hvilke skader kan for meget fedt i kroppen gøre, siger han til Radio4.

Du kan lytte til interviewet med Cilius Fonvig her: 

Billede: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

RING TIL RADIO4

09:05
11:00