Nyhedsartikel

Tysk presse kalder ham ’nazijægeren’, og han vil retsforfølge dem, der deltog i Holocaust

Josef Schütz støtter sig til sin rollator, da hans forsvarsadvokat hjælper ham ind i retssalen.

Advokaten holder et ringbind op foran hans ansigt, for at beskytte den gamle mand mod de rullende kameraer.

Josef Schütz er 101 år gammel.

Inden han nåede at fylde 25 år, skal han have været medskyldig i mordet på 3.518 mennesker i koncentrationslejren Sachsenhausen.

Sådan lyder anklageskriftet i en igangværende retssag i Tyskland.

Men det var ikke Josef Schütz, der henrettede jøder eller sovjetiske krigsfanger.

Josef Schütz var vagtmand. Han stod i koncentrationslejrens vagttårne og holdt vagt med sit gevær.

I ’Genau’ undersøger Thomas Schumann, hvorfor det tyske retsvæsen for tiden slæber 100-årige i retten, fordi de som unge stod vagt ved Det Tredje Riges koncentrationslejre.

”Nazijægeren”

I de tyske medier kaldes det ”de sidste retssager mod nazismens forbrydere”, og blandt ugens gæster er en mand, som af den tyske presse betegnes som ”nazijægeren”.
”Nazijægeren” hedder egentlig Thomas Walther. Han er advokat i sagen mod Josef Schütz og repræsenterer de overlevende fra Sachsenhausen og efterkommerne til dem, som døde i koncentrationslejren.

Selv mener han ikke, at udtrykket ’nazijæger’ passer på ham. Han har forsøgt at udvikle nye ideer i retsforfølgelsen af folk, som deltog i Holocaust. Men at jage gamle mænd er ikke hans stil, fortæller han til Thomas Schumann i ’Genau’.

Thomas Walther mener, at det er en kæmpe fejl, at det tyske retsvæsen først nu fører sag mod koncentrationslejrenes vagtmænd.

De nye ideer, Thomas Walther taler om, blev et vendepunkt i den tyske retspraksis.

Tidligere var det primært dem, som trykkede på aftrækkeren eller førte folk ind i gaskamrene, man slæbte for retten.

Men Thomas Walther gjorde det muligt også at retsforfølge KZ-lejrenes vagtmænd.

Hans far, Rudolph, reddede to jødiske familier under Krystalnatten i 1938, så opgøret med nazismen må siges at ligge til familien.

Foto: Silvio Mungula/WikiMedia Commons

Læs også

27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet