Nyhedsartikel

Tysk presse kalder ham ’nazijægeren’, og han vil retsforfølge dem, der deltog i Holocaust

Josef Schütz støtter sig til sin rollator, da hans forsvarsadvokat hjælper ham ind i retssalen.

Advokaten holder et ringbind op foran hans ansigt, for at beskytte den gamle mand mod de rullende kameraer.

Josef Schütz er 101 år gammel.

Inden han nåede at fylde 25 år, skal han have været medskyldig i mordet på 3.518 mennesker i koncentrationslejren Sachsenhausen.

Sådan lyder anklageskriftet i en igangværende retssag i Tyskland.

Men det var ikke Josef Schütz, der henrettede jøder eller sovjetiske krigsfanger.

Josef Schütz var vagtmand. Han stod i koncentrationslejrens vagttårne og holdt vagt med sit gevær.

I ’Genau’ undersøger Thomas Schumann, hvorfor det tyske retsvæsen for tiden slæber 100-årige i retten, fordi de som unge stod vagt ved Det Tredje Riges koncentrationslejre.

”Nazijægeren”

I de tyske medier kaldes det ”de sidste retssager mod nazismens forbrydere”, og blandt ugens gæster er en mand, som af den tyske presse betegnes som ”nazijægeren”.
”Nazijægeren” hedder egentlig Thomas Walther. Han er advokat i sagen mod Josef Schütz og repræsenterer de overlevende fra Sachsenhausen og efterkommerne til dem, som døde i koncentrationslejren.

Selv mener han ikke, at udtrykket ’nazijæger’ passer på ham. Han har forsøgt at udvikle nye ideer i retsforfølgelsen af folk, som deltog i Holocaust. Men at jage gamle mænd er ikke hans stil, fortæller han til Thomas Schumann i ’Genau’.

Thomas Walther mener, at det er en kæmpe fejl, at det tyske retsvæsen først nu fører sag mod koncentrationslejrenes vagtmænd.

De nye ideer, Thomas Walther taler om, blev et vendepunkt i den tyske retspraksis.

Tidligere var det primært dem, som trykkede på aftrækkeren eller førte folk ind i gaskamrene, man slæbte for retten.

Men Thomas Walther gjorde det muligt også at retsforfølge KZ-lejrenes vagtmænd.

Hans far, Rudolph, reddede to jødiske familier under Krystalnatten i 1938, så opgøret med nazismen må siges at ligge til familien.

Foto: Silvio Mungula/WikiMedia Commons

Læs også

20.03.23

Tjen tusindvis af kroner på genbrug 

Hvis du ikke allerede er typen, der sælger dine brugte møbler, tøj, gadgets og hvad du ellers har liggende og ikke bruger mere, så kan det virkelig godt betale sig at komme i gang. Ifølge det årlige Genbrugsindeks foretaget af DBA så ligger danskerne inde med ting, de ikke bruger, som i gennemsnit kan sælges…

Læs mere
20.03.23

Organisationer kan ikke vente længere: Sundhedsstyrelsen skal lave anbefalinger om børns tid på skærm

Børns Vilkår og Red Barnet kritiserer Sundhedsstyrelsen, fordi de ikke har lavet anbefalinger for, hvor lang tid børn bør bruge på en skærm. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, lavede anbefalinger i 2019, men Sundhedsstyrelsen har ifølge et baggrundsnotat ikke fundet det muligt at udlede lignende tidsmæssige anbefalinger for målgruppen i de danske anbefalinger. Når aftensmaden skal laves, og…

Læs mere
19.03.23

Schweizisk storbank køber Credit Suisse for 23 milliarder

Den schweiziske storbank UBS opkøber sin rival Credit Suisse. Det oplyser landets centralbank. Prisen er tre milliarder franc, meddeler de to banker. Det svarer til knap 23 milliarder kroner. UBS’ oprindelige bud lød på én milliard franc. Forhandlinger om opkøbet har stået på i weekenden med det mål at have en aftale på plads, inden…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet