Nyhedsartikel

Tysk presse kalder ham ’nazijægeren’, og han vil retsforfølge dem, der deltog i Holocaust

Josef Schütz støtter sig til sin rollator, da hans forsvarsadvokat hjælper ham ind i retssalen.

Advokaten holder et ringbind op foran hans ansigt, for at beskytte den gamle mand mod de rullende kameraer.

Josef Schütz er 101 år gammel.

Inden han nåede at fylde 25 år, skal han have været medskyldig i mordet på 3.518 mennesker i koncentrationslejren Sachsenhausen.

Sådan lyder anklageskriftet i en igangværende retssag i Tyskland.

Men det var ikke Josef Schütz, der henrettede jøder eller sovjetiske krigsfanger.

Josef Schütz var vagtmand. Han stod i koncentrationslejrens vagttårne og holdt vagt med sit gevær.

I ’Genau’ undersøger Thomas Schumann, hvorfor det tyske retsvæsen for tiden slæber 100-årige i retten, fordi de som unge stod vagt ved Det Tredje Riges koncentrationslejre.

”Nazijægeren”

I de tyske medier kaldes det ”de sidste retssager mod nazismens forbrydere”, og blandt ugens gæster er en mand, som af den tyske presse betegnes som ”nazijægeren”.
”Nazijægeren” hedder egentlig Thomas Walther. Han er advokat i sagen mod Josef Schütz og repræsenterer de overlevende fra Sachsenhausen og efterkommerne til dem, som døde i koncentrationslejren.

Selv mener han ikke, at udtrykket ’nazijæger’ passer på ham. Han har forsøgt at udvikle nye ideer i retsforfølgelsen af folk, som deltog i Holocaust. Men at jage gamle mænd er ikke hans stil, fortæller han til Thomas Schumann i ’Genau’.

Thomas Walther mener, at det er en kæmpe fejl, at det tyske retsvæsen først nu fører sag mod koncentrationslejrenes vagtmænd.

De nye ideer, Thomas Walther taler om, blev et vendepunkt i den tyske retspraksis.

Tidligere var det primært dem, som trykkede på aftrækkeren eller førte folk ind i gaskamrene, man slæbte for retten.

Men Thomas Walther gjorde det muligt også at retsforfølge KZ-lejrenes vagtmænd.

Hans far, Rudolph, reddede to jødiske familier under Krystalnatten i 1938, så opgøret med nazismen må siges at ligge til familien.

Foto: Silvio Mungula/WikiMedia Commons

Læs også

07.12.22

Folkeskole må vælge: Frysende elever eller dårligt indeklima

Når valget står mellem at holde varmen eller holde et godt indeklima, så er skoleleder på Espergærde Skole i Nordsjælland, Andreas Elkjær, ikke i tvivl – han vælger varmen. Valget er opstået, efter at skolen har skruet temperaturen ned på 19 grader. Samtidigt er skolens lokaler så gamle, at hvis de bruger ventilationsanlægget ryger temperaturen…

Læs mere
07.12.22

De skal lære at elske hinanden – ellers dør deres regering

Jakob Ellemann-Jensen og Mette Frederiksen er klar over, at de kommer til at begå løftebrud, hvis de går i regering sammen. Det forbereder de nu vælgerne på. Det skal siges til Jakob Ellemann-Jensens ros, at han er ærlig om sit opsigtsvækkende kursskifte, hvis han ender med at føre Venstre i regering med ærkefjenden: Socialdemokratiet. ”Lad…

Læs mere
06.12.22

Møgluder og homosvin: Hadbeskeder i gymnasiernes blå bog

Det er ikke med glæde, at man mindes sin tid på gymnasiet, hvis den blå bog er fyldt med ord som ”dildo-tøs”, ”homo-svin”, ”rundetrunte” og ”møg-luder”. Men sådan er skæbnen for flere elever. Det viser en undersøgelse fra Kvinfo, der er Danmarks videnscenter for køn og ligestilling. En af dem, for hvem den blå bog…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet