Nyhedsartikel

Tysk presse kalder ham ’nazijægeren’, og han vil retsforfølge dem, der deltog i Holocaust

Josef Schütz støtter sig til sin rollator, da hans forsvarsadvokat hjælper ham ind i retssalen.

Advokaten holder et ringbind op foran hans ansigt, for at beskytte den gamle mand mod de rullende kameraer.

Josef Schütz er 101 år gammel.

Inden han nåede at fylde 25 år, skal han have været medskyldig i mordet på 3.518 mennesker i koncentrationslejren Sachsenhausen.

Sådan lyder anklageskriftet i en igangværende retssag i Tyskland.

Men det var ikke Josef Schütz, der henrettede jøder eller sovjetiske krigsfanger.

Josef Schütz var vagtmand. Han stod i koncentrationslejrens vagttårne og holdt vagt med sit gevær.

I ’Genau’ undersøger Thomas Schumann, hvorfor det tyske retsvæsen for tiden slæber 100-årige i retten, fordi de som unge stod vagt ved Det Tredje Riges koncentrationslejre.

”Nazijægeren”

I de tyske medier kaldes det ”de sidste retssager mod nazismens forbrydere”, og blandt ugens gæster er en mand, som af den tyske presse betegnes som ”nazijægeren”.
”Nazijægeren” hedder egentlig Thomas Walther. Han er advokat i sagen mod Josef Schütz og repræsenterer de overlevende fra Sachsenhausen og efterkommerne til dem, som døde i koncentrationslejren.

Selv mener han ikke, at udtrykket ’nazijæger’ passer på ham. Han har forsøgt at udvikle nye ideer i retsforfølgelsen af folk, som deltog i Holocaust. Men at jage gamle mænd er ikke hans stil, fortæller han til Thomas Schumann i ’Genau’.

Thomas Walther mener, at det er en kæmpe fejl, at det tyske retsvæsen først nu fører sag mod koncentrationslejrenes vagtmænd.

De nye ideer, Thomas Walther taler om, blev et vendepunkt i den tyske retspraksis.

Tidligere var det primært dem, som trykkede på aftrækkeren eller førte folk ind i gaskamrene, man slæbte for retten.

Men Thomas Walther gjorde det muligt også at retsforfølge KZ-lejrenes vagtmænd.

Hans far, Rudolph, reddede to jødiske familier under Krystalnatten i 1938, så opgøret med nazismen må siges at ligge til familien.

Foto: Silvio Mungula/WikiMedia Commons

Læs også

30.06.22

Bertelsen og ni embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen

Embedsmænd fra ministerier, styrelse og Rigspolitiet har begået tjenesteforseelser og kan drages til ansvar. Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, og ni andre embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen. Det drejer sig om embedsmænd i Justitsministeriet, i det daværende Miljø- og Fødevareministerium, i Rigspolitiet og i Fødevarestyrelsen. Det fremgår af Minkkommissionens endelige beretning, der fylder næsten…

Læs mere
30.06.22

Mette Frederiksens udtalelser var “groft vildledende”, og Barbara Bertelsen kan drages til ansvar i minksag

Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, kan drages til ansvar i minksagen, erfarer flere medier fra Minkkommissionens beretning. Beretningen er blevet præsenteret for Granskningsudvalget i Folketinget torsdag formiddag. Beretningen offentliggøres først i eftermiddag. Kommissionen konkluderer ifølge Politikens oplysninger, at Barbara Bertelsen har begået “tjenesteforseelse af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger…

Læs mere
30.06.22

Minkavler ser frem til rapport: Jeg håber aldrig det sker for andre

I dag udkommer en længe ventet rapport fra Minkkommissionen, der har undersøgt forløbet i november 2020, hvor regeringen meldte ud, at alle mink skulle aflives. Noget der viste sig ikke at være lovhjemmel til. Ann-Mona Kulsø Larsen er tidligere minkavler på en farm lidt uden for Næstved og formand for Sjællands Pelsdyravlerforening, og hun glæder…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet