Tyske campingturister vælter ind

Skrevet af

15. juni 2020

kha@radio4.dk

kha@radio4.dk

Fra midnat mandag har tyske, norske, islandske og færøske turister igen kunnet feriere i Danmark. Det gav fra morgenstunden kilometerlange køer ved grænseovergangene i det sønderjyske, som samtidig fejrede genforeningens 100-års dag.

Siden den store Corona-nedlukning 11. marts har Danmark været lukket land for tyske turister. Men den historiske genåbning betød, at man kunne drage et lettelsens suk i mange kroge af ferie-Danmark.

En af dem, der valgte at krydse grænsen allerede mandag nat er den tyske turist Edgar, der længe før åbningstid havde parkeret ved indkørslen til Gåsevig Camping i Haderslev:

”Jeg tog den første chance for at komme, og jeg ventede ved grænsen i omkring tre timer. Så åbnede de den helt efter et stykke tid, ingen tjek og jeg er heldig at være her. Jeg er kommet i Danmark i 50 år for at fiske, og den bedste tid for at fiske havørred er i marts og april, så jeg håber, de danskere fiskere har ladet nogle være tilbage til juni.”

Mandag forventes der at ankomme tyske gæster til 14.000 sommerhusbookinger, viser nye tal, som Feriehusudlejernes Brancheforening har trukket for DR. Et lignende rykind forventes på campingpladser i Syddanmark, hvor de tyske turister udgør en uundværlig del af omsætningen.
På Gåsevig Camping i Haderslev er det en glædens dag, siger ejer Pia Bugslag.

”Vi har faste tyske turister, og så har vi rigtigt mange tyske fastlæggere. Så det bliver dejligt, at de i dag kan køre op og få brugt deres vogne. Det har de ventet på i mange måneder.”

Pia Bugslag slår fast, at de gældende begrænsninger stadig rammer campingpladsens økonomi.

”Vi er meget afhængige af de tyske turister, fordi vi ligger så tæt på grænsen, så vi har mange weekendgæster også. Der kan vi så endnu kun få dem fra Schleswig-Holsten, men det er også en stor hjælp for os. Og så har vi jo mange gengangere af turister, der også kommer længere nede fra, og de er alle klar til komme nu. De har ventet i de her måneder, så nu skal grænsen bare åbnes, og så er vi klar til at tage i mod alle, både danskere og tyskere, og hvem der har lyst til at komme,” siger Pia Bugslag.

Politiets grænsekontrol skal håndtere nogle lidt kringlede regler i den første tid. Tyske statsborgere kan holde ferie i Danmark, hvis de kan vise pas og dokumentere, at de har booket mindst fem overnatninger i sommerhus, på hotel eller campingplads.

Der er desuden fri adgang for tyskere med bopæl i delstaten Schleswig-Holsten ELLER personer med et anerkendelsesværdigt formål som at besøge kærester, forlovede, bedsteforældre og børnebørn – samt ved erhvervsrejser og jobsamtaler.

De lempede regler tiltrak kilometervis af biler fra morgenstunden, siger Brian Fussing, politiinspektør ved Udlændingekontrolafdeling Vest:

”Da vi går over til de nye indrejseregler her fra midnat af, var der kø ved grænsen, så, derfor traf vi en beslutning, at vi vil overgå til stikprøvekontrol,” siger Brian Fussing. Normalt er der fuld grænsekontrol.

Ifølge Brian Fussing var der 4-5 kilometers kø ved Frøslev, én kilometers kø ved Kruså og mellem 500 meter og en kilometer ved Padborg.

Hør interview fra Gåsevig Camping her:

Afspiller nu

RING TIL RADIO4

09:05
11:00