Nyhedsartikel

”Tyskland har for alvor lagt Anden Verdenskrig bag sig”

Thomas Schumann

”Vi var mange, der blev overrasket.”

Stefan Seidler sad i salen, da den tyske kansler Olaf Scholz på et ekstraordinært møde i Forbundsdagen sendte et jordskælv gennem tysk politik og tysk selvforståelse.

Olaf Scholz meddelte, at Tyskland vil sende våben til ukrainerne i krigen med Rusland, og at Tyskland fremover skal bruge to procent af sit bruttonationalprodukt på forsvarsudgifter.

Det er et radikalt brud med den holdning, hans egen regering indtil for nylig havde; at tyske våben på grund af landets historie ikke måtte bruges imod russerne.

Men nu sender Olaf Scholz altså panserværnsraketter og anti-luftmissiler til Ukraine, som kan skyde huller i russiske kampvogne og pille russiske helikoptere ud af himlen.

”Det er en fuldstændig kursændring,” siger Stefan Seidler, der er medlem af den tyske forbundsdag for det danske og frisiske mindretalsparti Sydslesvigsk Vælgerforening.

Han var ikke den eneste, der blev overrasket, da udmeldingen kom.

”Det blev holdt til indercirklen af partiets top,” fortæller han og understreger, at beslutningen er af historisk kaliber:

”Med beslutningen i søndags har Tyskland for alvor lagt Anden Verdenskrig og de følger, den har haft, bag sig,” forklarer han.

”Tyskland har været meget pacifistisk, meget tilbageholdende i forhold til militær og til forsvar og til at hjælpe rundt omkring i verden, når der har været krigssituationer. Men nu kan man simpelthen se, at der står en trussel lige foran døren, og man har endelig indset at det tyske forsvar i mange år har været systematisk underfinansieret.”

”Det var et bevægende øjeblik,” fortæller Seidler.

 

Foto: Axel Heimken/DPA/Ritzau Scanpix

Læs også

21.03.23

Grønlandske politikere vil have arktisk ambassadør med grønlandske rødder

Danmarks arktiske ambassadør bør have grønlandske rødder. Sådan lyder det fra det grønlandske folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam, og fra Kuno Fencker, der er medlem af det grønlandske parlament – begge fra det socialdemokratiske parti Siumut. Men det møder kritik fra både SF og Dansk Folkeparti. “Det er svært at se det som et fremskridt, at man…

Læs mere
20.03.23

Tjen tusindvis af kroner på genbrug 

Hvis du ikke allerede er typen, der sælger dine brugte møbler, tøj, gadgets og hvad du ellers har liggende og ikke bruger mere, så kan det virkelig godt betale sig at komme i gang. Ifølge det årlige Genbrugsindeks foretaget af DBA så ligger danskerne inde med ting, de ikke bruger, som i gennemsnit kan sælges…

Læs mere
20.03.23

Organisationer kan ikke vente længere: Sundhedsstyrelsen skal lave anbefalinger om børns tid på skærm

Børns Vilkår og Red Barnet kritiserer Sundhedsstyrelsen, fordi de ikke har lavet anbefalinger for, hvor lang tid børn bør bruge på en skærm. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, lavede anbefalinger i 2019, men Sundhedsstyrelsen har ifølge et baggrundsnotat ikke fundet det muligt at udlede lignende tidsmæssige anbefalinger for målgruppen i de danske anbefalinger. Når aftensmaden skal laves, og…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet