Nyhedsartikel

”Tyskland har for alvor lagt Anden Verdenskrig bag sig”

Thomas Schumann

”Vi var mange, der blev overrasket.”

Stefan Seidler sad i salen, da den tyske kansler Olaf Scholz på et ekstraordinært møde i Forbundsdagen sendte et jordskælv gennem tysk politik og tysk selvforståelse.

Olaf Scholz meddelte, at Tyskland vil sende våben til ukrainerne i krigen med Rusland, og at Tyskland fremover skal bruge to procent af sit bruttonationalprodukt på forsvarsudgifter.

Det er et radikalt brud med den holdning, hans egen regering indtil for nylig havde; at tyske våben på grund af landets historie ikke måtte bruges imod russerne.

Men nu sender Olaf Scholz altså panserværnsraketter og anti-luftmissiler til Ukraine, som kan skyde huller i russiske kampvogne og pille russiske helikoptere ud af himlen.

”Det er en fuldstændig kursændring,” siger Stefan Seidler, der er medlem af den tyske forbundsdag for det danske og frisiske mindretalsparti Sydslesvigsk Vælgerforening.

Han var ikke den eneste, der blev overrasket, da udmeldingen kom.

”Det blev holdt til indercirklen af partiets top,” fortæller han og understreger, at beslutningen er af historisk kaliber:

”Med beslutningen i søndags har Tyskland for alvor lagt Anden Verdenskrig og de følger, den har haft, bag sig,” forklarer han.

”Tyskland har været meget pacifistisk, meget tilbageholdende i forhold til militær og til forsvar og til at hjælpe rundt omkring i verden, når der har været krigssituationer. Men nu kan man simpelthen se, at der står en trussel lige foran døren, og man har endelig indset at det tyske forsvar i mange år har været systematisk underfinansieret.”

”Det var et bevægende øjeblik,” fortæller Seidler.

 

Foto: Axel Heimken/DPA/Ritzau Scanpix

Læs også

30.06.22

Bertelsen og ni embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen

Embedsmænd fra ministerier, styrelse og Rigspolitiet har begået tjenesteforseelser og kan drages til ansvar. Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, og ni andre embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen. Det drejer sig om embedsmænd i Justitsministeriet, i det daværende Miljø- og Fødevareministerium, i Rigspolitiet og i Fødevarestyrelsen. Det fremgår af Minkkommissionens endelige beretning, der fylder næsten…

Læs mere
30.06.22

Mette Frederiksens udtalelser var “groft vildledende”, og Barbara Bertelsen kan drages til ansvar i minksag

Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, kan drages til ansvar i minksagen, erfarer flere medier fra Minkkommissionens beretning. Beretningen er blevet præsenteret for Granskningsudvalget i Folketinget torsdag formiddag. Beretningen offentliggøres først i eftermiddag. Kommissionen konkluderer ifølge Politikens oplysninger, at Barbara Bertelsen har begået “tjenesteforseelse af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger…

Læs mere
30.06.22

Minkavler ser frem til rapport: Jeg håber aldrig det sker for andre

I dag udkommer en længe ventet rapport fra Minkkommissionen, der har undersøgt forløbet i november 2020, hvor regeringen meldte ud, at alle mink skulle aflives. Noget der viste sig ikke at være lovhjemmel til. Ann-Mona Kulsø Larsen er tidligere minkavler på en farm lidt uden for Næstved og formand for Sjællands Pelsdyravlerforening, og hun glæder…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet