Nyhedsartikel

”Tyskland har for alvor lagt Anden Verdenskrig bag sig”

Thomas Schumann

”Vi var mange, der blev overrasket.”

Stefan Seidler sad i salen, da den tyske kansler Olaf Scholz på et ekstraordinært møde i Forbundsdagen sendte et jordskælv gennem tysk politik og tysk selvforståelse.

Olaf Scholz meddelte, at Tyskland vil sende våben til ukrainerne i krigen med Rusland, og at Tyskland fremover skal bruge to procent af sit bruttonationalprodukt på forsvarsudgifter.

Det er et radikalt brud med den holdning, hans egen regering indtil for nylig havde; at tyske våben på grund af landets historie ikke måtte bruges imod russerne.

Men nu sender Olaf Scholz altså panserværnsraketter og anti-luftmissiler til Ukraine, som kan skyde huller i russiske kampvogne og pille russiske helikoptere ud af himlen.

”Det er en fuldstændig kursændring,” siger Stefan Seidler, der er medlem af den tyske forbundsdag for det danske og frisiske mindretalsparti Sydslesvigsk Vælgerforening.

Han var ikke den eneste, der blev overrasket, da udmeldingen kom.

”Det blev holdt til indercirklen af partiets top,” fortæller han og understreger, at beslutningen er af historisk kaliber:

”Med beslutningen i søndags har Tyskland for alvor lagt Anden Verdenskrig og de følger, den har haft, bag sig,” forklarer han.

”Tyskland har været meget pacifistisk, meget tilbageholdende i forhold til militær og til forsvar og til at hjælpe rundt omkring i verden, når der har været krigssituationer. Men nu kan man simpelthen se, at der står en trussel lige foran døren, og man har endelig indset at det tyske forsvar i mange år har været systematisk underfinansieret.”

”Det var et bevægende øjeblik,” fortæller Seidler.

 

Foto: Axel Heimken/DPA/Ritzau Scanpix

Læs også

23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere
22.09.23

Partier efterspørger hjælp til belarusere i Danmark

Radikale Venstre og Liberal Alliance vil have udenrigsministeren på banen, efter at Belarus’ præsident Aleksandr Lukasjenko har indført et forbud, der kan tvinge belarusiske statsborgere hjem til fængselsstraf.       Radikale Venstre efterspørger hjælp til belarusere i Danmark fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M). – Vi skal bistå de her borgere til fortsat at kunne…

Læs mere
22.09.23

Biskop har brugt over en kvart mio. kr. på klippekort til vandflyveren

Biskoppen i Aarhus og en af hans centrale medarbejdere har de seneste år brugt sammenlagt over en kvart mio. kr. på at flyve til møder i København med vandflyveren. Pengene værd, siger kontorchef. Et spørgsmål om moral, mener etikprofessor. Igennem flere år har biskoppen i Aarhus, Henrik Wigh-Poulsen, og hans kontorchef brugt kirkens penge på at…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet